HomeSocietatLes noves excavacions al Coll del Moro volen demostrar-ne la importància com...

Les noves excavacions al Coll del Moro volen demostrar-ne la importància com a nucli de poder

Arranca una nova campanya al jaciment ibèric del Coll del Moro, a Gandesa. Un any més, investigadors de la Universitat de Barcelona, i l’Institut Català de Recerca d’Arqueologia Clàssica (ICAC) treballaran per a posar llum a la realitat del jaciment.

L’objectiu d’enguany és caracteritzar les restes que fins ara s’han descobert i, sobretot, establir les relacions de poder que s’establien entre el jaciment i altres poblats ibèrics propers.

L’any 2018, l’equip de recerca, liderat per l’arqueòleg gandesà Rafel Jornet, va fer noves prospeccions en indrets propers i s’hi van detectar fins a tres nous poblats ibèrics. Això podria demostrar les relacions del Coll del Moro com a nucli de poder respecte d’altres poblats propers. “Volem veure la posició dominant d’este nucli respecte dels altres poblats propers”, ha assegurat Jornet.

De fet, enguany les excavacions no se centraran només al poblat del coll del Moro, sinó que també s’hi faran noves prospeccions per a mirar de trobar altres possibles poblats vinculats, i també s’excavarà un dels jaciments de petites dimensions, que estaria subordinat al Coll del Moro i que es troba situat entre els termes municipals de Gandesa i Vilalba dels Arcs.

L’alcalde de Gandesa, Carles Luz, ha assegurat que “l’Ajuntament seguirà treballant, juntament amb la Generalitat i els equips de recerca” per a poder anar desvetllant més informació sobre este antic jaciment, “que es troba en un estat de conservació extraordinari”. “No és gens habitual veure jaciments que conserven murs tan alts i unes delimitacions urbanístiques tan clares; per això veiem que cada vegada més gent vol visitar-lo”, ha assegurat.

D’altra banda, la directora dels Serveis Territorials de cultura a les Terres de l’Ebre, Victòria Almuni, va assegurar que properament s’instal·larà tot un sistema de cartelleria que puga recollir informació per als visitants. Serà en un projecte que es durà a terme en els propers quatre anys. “És un projecte molt important, i no només per a Gandesa i per a la Terra Alta, sinó per a totes les Terres de l’Ebre”, ha sentenciat Almuni.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

51 + = 54

Últimes notícies