HomeSense categoriaLes Terres de l’Ebre van superar el 55% de vot independentista a...

Les Terres de l’Ebre van superar el 55% de vot independentista a les generals

Les Terres de l’Ebre, que en els darrers anys sempre han portat posada una marxa més -en relació amb la resta del país- en un hipotètic camí cap a la independència de Catalunya, van superar el 50% de vot independentista (concretament un 55,1%) per primera vegada en unes eleccions generals el passat 28-A, més de 15 punts per damunt del pes del vot per la independència a Catalunya, on a més es dona la circumstància que el triomf secessionista va ser incomplet: va superar l’unionisme en escons (22 a 19) però no en vots (1.626.001 vots, un 39,3%, van sumar ERC, JxCAT i Front Republicà pels 1.784.129, un 43,2%, el PSC, PP, Cs i Vox).

A les comarques ebrenques, en canvi, els partidaris de la República Catalana van superar també una altra barrera històrica, la dels 50.000 sufragis, i amb un total de 50.870, van obtenir una proporció del vot emès superior al 55%. Per la seua banda, els partits contraris a la independència van obtenir el 28 d’abril 31.545 vots al territori (un 34,2%). En tots els casos, queda fora de l’equació En Comú Podem, que sobre el paper pot incloure tant vot independentista com vot espanyolista. El vot constitucionalista, que no inclouria Vox en la mesura que la formació d’ultradreta ha plantejat mesures anticonstitucionals com la supressió de les autonomies, es quedaria per sota dels 30.000 vots a l’Ebre (28.748).

Les dades es poden considerar com a significatives atenent que era la primera vegada que es feien unes eleccions generals, a les Corts estatals, després de la gravíssima crisi política al voltant de l’1 d’Octubre del 2017.

 

Deu punts menys que el 21d

El percentatge més alt de vot independentista a les Terres de l’Ebre es va enregistrar en els comicis justament posteriors al referèndum, les eleccions al Parlament de Catalunya del 21D, convocades per l’Estat al recer de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. Aleshores, dos de cada tres votants ebrencs es van manifestar a favor de la independència, amb un 65,3% del vot vàlid emès, tres punts més que en les autonòmiques pretesament plebiscitàries del 27 de setembre del 2015 i 18 punts per damunt del percentatge de vot inequívocament independentista que hi va haver el 21D a Catalunya (47,5%) .

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 1 = 7

Últimes notícies