El Govern de l’Estat ha donat el vistiplau a l’autorització ambiental de la línia de Molt Alta Tensió (MAT) Valmuel-Vegues, que travessaria 180 quilòmetres de territori català, des de la Terra Alta fins al Penedès. La línia elèctrica està plantejada per a evacuar l’electricitat que produirien 12 parcs eòlics i un de fotovoltaic de l’Aragó per tal de fer arribar l’energia elèctrica a Catalunya. La MAT travessaria la comarca de la Terra Alta -entraria per Caseres i recorreria els termes de Batea, Gandesa i Corbera d’Ebre-, i la Ribera d’Ebre – pels termes de Garcia, Móra d’Ebre i Móra la Nova- abans d’endinsar-se al Priorat.
Des del seu plantejament, la MAT, impulsada pel grup empresarial Forestalia, ha generat un fort rebuig al territori i també a escala de Diputació i Generalitat. Dels 41 municipis afectats pel traçat, 32 s’han pronunciat en contra de la infraestructura, acompanyats per la Diputació de Tarragona. D’altra banda, el Departament d’Acció Climàtica havia també presentat al·legacions al projecte. De moment, però, la MAT ha aconseguit fer el primer pas, i dilluns -dia 1 de maig- es va publicar l’aprovació de l’autorització ambiental al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). Per davant, però, encara queden tràmits per a complir, en què la Generalitat tindrà capacitat de decisió.
El projecte de Forestalia preveu la construcció de dotze parcs eòlics i un de fotovoltaic. En l’aprovació ambiental s’ha fet públic que s’han eliminat alguns parcs i també s’han ressituat diversos aerogeneradors per afectacions al territori. El projecte preveu una potència instal·lada de 584,5MW, dels 907MW previstos inicialment. La finalitat és proveir Catalunya d’energia renovable, unint les centrals de producció, en territori aragonès, fins a la subestació elèctrica de Begues, propietat de Red Eléctrica Espanyola.
El traçat de la línia de Molt Alta Tensió aniria de l’Aragó al Penedès i s’endinsaria 154 km en territori català. El projecte preveu també diverses ramificacions, que farien que la línia arribés a 180 km. Segons publica el BOE, el projecte preveu també el soterrament d’alguns trams per part de la Generalitat, entre 27 i 65 quilòmetres, però no s’ha donat a conèixer en quines comarques s’efectuaria.
El projecte de la MAT també ha posat sobre la taula la necessitat de replantejar el model elèctric de Catalunya. La implantació de les energies renovables ha patit retards importants en els darrers anys, i des de les empreses elèctriques es planteja abastir l’àrea metropolitana de Barcelona amb infraestructures energètiques situades a l’Aragó. Des de la patronal eòlica es demana més celeritat en la implantació de renovables de cara als propers anys i facilitar els tràmits per a posar en marxa noves centrals eòliques i solars.