L’estat del món (19)

El total de despesa militar mundial va superar els 1,8 bilions de dòlars el 2018. Un 15% d’aquesta quantitat seria suficient per posar fi a la fam al món ja que, en un informe de l’any 2015, l’ONU va considerar que es necessitarien 267.00 milions de dòlars anuals per erradicar la pobresa el 2030.

El país que més gasta en defensa és, com ja era d’esperar, els Estats Units amb 649.00 milions de dòlars. Això és escandalós si tenim en compte que al país més ric del món hi ha 40 milions de pobres, dels quals 13 milions són nens. Com diu molt clar el relator de l’ONU sobre la pobresa Philip G. Alston: “En un país ric com els Estats Units, la pobresa és una decisió política adoptada pels que estan al poder. Amb voluntat política podria ser fàcilment eliminada”.

Aquestes paraules es poden fer extensibles a tots els països desenvolupats; amb una part de la gran despesa en armament s’acabaria la pobresa al món. Nomes és qüestió que els governs donen més valor a la vida dels tres milions d’infants que moren cada any per desnutrició que als míssils, tancs i avions de combat que van acumulant.

Seguint la màxima llatina “Si vis pacem bellum para”, si vols la pau, prepara’t per a la guerra, les potències mantenen una tensió controlada degut a la por que es tenen per la capacitat de destrucció massiva. Però aquesta escalada militar per a mantenir-se a un nivell semblant de destrucció no pot portar mai a la pau sinó a augmentar cada cop més la tensió i la desconfiança amb el risc d’un descontrol que ens porti a la tercera guerra mundial, que seria l’última, ja que seria nuclear i ens autodestruiríem.

La pau només serà possible el dia que siguem conscients que la humanitat forma una unitat i les potències estiguin disposades a destinar una part de les quantioses despeses militars a posar fi a la pobresa al món. Han d’arribar a un acord per tal de retallar dràsticament la despesa en defensa que compensés la cancel·lació del deute dels països pobres ofegats per les condicions que els imposen.

“Una nació que gasta més diners en armament militar que en programes socials s’apropa a la mort espiritual”.  (Martin Luther King).

Jordi Gas
Jordi Gas
catedràtic de matemàtiques jubilat i exprofessor de la UIC
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

48 + = 50

Últimes notícies