L’estat del món (24)

Actualment hi ha al món 25 conflictes armats i, com a conseqüència, hi ha més de 50 milions de refugiats la qual cosa és una barbaritat.

Si volem sobreviure és necessari canviar la cultura de la violència per la cultura de la pau; com diu Federico Mayor Zaragoza, promotor i president de la fundació Cultura de Pau, “es viu en una cultura d’imposició que ara deu transformar-se en una cultura de diàleg, de no-violència i de pau”.

Viure en pau no vol dir que no hi hagin conflictes. Pensem diferent, tenint punts de vista què poden no coincidir i això fa que, a vegades, sorgeixen els conflictes. La cultura de la pau consisteix a resoldre’ls d’una manera no violenta i uso aquesta paraula en sentit ampli ja que la violència pot ser física, verbal o psicològica.

La solució del conflicte usant la violència és una imposició del més fort, en canvi, la solució pacífica consisteix a arribar a un acord mitjançant la negociació i el diàleg. En aquest sentit, pot ser important la figura del mediador què, sent neutral, faciliti l’enteniment i l’acord.

Hem avançat molt en ciència i tecnologia però no ho hem fet en comportament humà i no som capaços de viure en pau, tot al contrari, cada cop hi ha més tensió al món. Els EUA, com a primera potència mundial, té una gran responsabilitat i el món necessita un president nord-americà què, amb una visió global, treballi per la pau i no provoqui més tensió.

En un món amb tanta violència, és imprescindible què l’educació per a la pau tingui la importància que mereix a les escoles perquè les noves generacions siguin sensibles a valors com els drets humans, la solidaritat, la tolerància, la justícia i la llibertat. Ja fa uns quants anys què es va introduir la mediació als centres educatius però encara no té prou rellevància per a resoldre els conflictes escolars. Fa falta una altra mentalitat per a entrar en aquesta dinàmica però crec que en un futur pròxim s’imposarà la mediació per a resoldre conflictes a tots els nivells, ja siguin persones, grups, empreses, institucions o països.

La cultura de la pau s’ha d’acabar imposant al món i l’ONU ha de jugar un paper rellevant com a agent pacificador i mediador dels conflictes entre països i dins d’un mateix país. No podem trigar gaire a aconseguir viure en pau i sense guerres, ens va la supervivència.

Jordi Gas
Jordi Gas
catedràtic de matemàtiques jubilat i exprofessor de la UIC
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 13 = 17

Últimes notícies