L’estat del món (32)

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha mostrat la seva preocupació pel fet que el 95% de les vacunes de la covid-19 les acaparen només 10 països i deixen al marge els països en vies de desenvolupament i els del Tercer Món que representen les dues terceres parts de la població mundial.

No se li poden posar fronteres al virus, és un problema global i només es pot posar fi a aquesta pandèmia amb un programa mundial de manera que les vacunes arribin a tots els països, no només als més rics. Perquè això sigui possible s’han d’abaratir els preus anul·lant les patents als països que no les poden comprar. Així, podran crear una còpia de la vacuna, és a dir un genèric, a un preu assequible. Aquí ens topem amb les farmacèutiques que no volen renunciar a les patents per a no desaprofitar l’ocasió d’enriquir-se.

L’exdirector del Programa de Medicaments de l’OMS, Germán Velásquez, en una entrevista al diari ARA va dir: “A l’assemblea de l’OMS de l’octubre es va debatre sobre l’accés als tractaments i les vacunes. Alguns caps de govern com Macrom, Merkel o Pedro Sánchez, van declarar solemnement que els medicaments o les vacunes per a una pandèmia eren béns públics mundials. I un bé públic no es pot patentar. Però mentre ells feien aquestes pomposes declaracions, les seves mateixes delegacions estaven negociant una resolució en què no es parla de retirar les patents”.

Inicialment els països rics es van comprometre amb el projecte COVAX que assegurava l’accés a les vacunes de tots els països per a cobrir almenys el 20% de la seva població. Aquest compromís l’han incomplert des del moment en què han comprat tota la producció mundial de vacunes. Així que no es podrà vacunar a tota la població mundial alhora, que és el que s’hauria de fer per a posar fi a la pandèmia.

El director general de l’OMS va manifestar que en la propera reunió a celebrar a la tercera setmana de gener, “encoratjaré tots els països a complir les seves promeses respecte a COVAX”. No sembla que hagi de tenir èxit amb el seu intent i el món haurà de sofrir la pandèmia durant bastant temps.

Voldria recordar un cop més les paraules d’Einstein: “Dues coses són infinites: l’univers i l’estupidesa humana; de la primera no n’estic segur”.

Jordi Gas
Jordi Gas
catedràtic de matemàtiques jubilat i exprofessor de la UIC
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

70 + = 79

Últimes notícies