L’estat del món (46)

L’economia capitalista es basa a créixer més i més: les empreses, les indústries i els països han d’augmentar la producció cada any per a obtenir més beneficis. L’objectiu de les nacions més avançades és apujar anualment el producte interior brut (PIB), que és l’indicador que tenen en compte a l’hora de valorar les seves economies. Aquest excés de producció provoca la sobreexplotació del planeta, la contaminació, el canvi climàtic i un consumisme exagerat.

Ens queden uns 7 anys per a evitar un desastre causat pel canvi climàtic. Ja fa temps que científics i ecologistes estan advertint que és necessari una disminució controlada i progressiva de la producció. Aquest pensament econòmic, conegut com a Teoria del Decreixement, s’oposa frontalment al model capitalista basat en el creixement continuat.

Uns quants científics han publicat un article a la prestigiosa revista científica Nature, amb el títol: ‘El decreixement pot funcionar: així és com la ciència pot ajudar’, en què expressen el seu convenciment que una economia basada en la sostenibilitat, i no en el creixement, és possible. En aquest article, diuen: “Les economies riques han d’abandonar el PIB com a objectiu i reduir les formes de producció destructives i innecessàries (els avions privats, per exemple) per a disminuir l’ús d’energia i materials, i centrar l’activitat econòmica en la satisfacció de les necessitats i el benestar humà”.

Seguint aquesta idea, la Unió Europea finança per primer cop investigacions científiques sobre la viabilitat de l’economia del decreixement. Així, ha atorgat 10 milions d’euros a un projecte de la Universitat Autònoma de Barcelona basat a estudiar com pot ser possible acabar amb l’economia del creixement als països desenvolupats.

En l’àmbit econòmic, pocs posen en dubte ja que la dinàmica capitalista consumista, depredadora amb els recursos del planeta i injusta amb les persones, que provoca unes desigualtats insostenibles, s’ha d’aturar.

Cada cop són més els economistes que defensen la necessitat urgent d’un model econòmic sostenible amb el planeta i prioritzant que tothom, sense excepció, visqui dignament. És necessari que canviem la mentalitat consumista per tal d’evitar acaparar i malbaratar el que no necessitem. Cal viure d’una manera més senzilla. Com va dir Oscar Wilde: “Avui en dia la gent sap el preu de tot i el valor de res”.

Jordi Gas
Jordi Gas
catedràtic de matemàtiques jubilat i exprofessor de la UIC
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

41 + = 44

Últimes notícies