HomeEnergiaL’Estat desestima quinze projectes municipals per a impulsar la transició energètica a...

L’Estat desestima quinze projectes municipals per a impulsar la transició energètica a les Terres de l’Ebre

L’Administració de l’Estat ha desestimat 335 projectes d’energia verda a Catalunya, quinze dels quals, a l’Ebre, que s’havien presentat per a rebre finançament del Programa DUS5000. Es traca d’un programa que oferix ajudes per a la transició ecològica, amb inversions en projectes singulars locals d’energia neta a municipis de repte demogràfic, és a dir, de fins a 5000 habitants. Des d’ERC i Junts ja han presentat mocions i preguntes al Senat per a qüestionar els criteris que s’han aplicat a l’hora de resoldre els ajuts, i també per a demanar més finançament al programa.

En concret, han quedat fora de finançament un total de 1.078 sol·licituds i, d’estes, 335 -pràcticament un terç- provenien de municipis catalans. A les Terres de l’Ebre, s’han desestimat els projectes de Garcia-Xerta, el Consell Comarcal Terra Alta, Batea, Flix, Camarles, Sant Jaume d’Enveja, Arnes, l’Aldea, Santa Bàrbara, la Galera, Rasquera, Corbera d’Ebre, Horta de Sant Joan i Mas de Barberans.

El grup d’EH-Bildu i ERC han presentat una moció a la Mesa del Senat en què demanen al Govern espanyol que reòbriga el programa DUS5000 o que impulse una nova iniciativa de foment dels projectes d’energia verda als municipis amb menys de 5000 habitants, “per a dotar els ajuts de recursos econòmics, humans i materials suficients”, i que es puguen cofinançar projectes de sostenibilitat i transició energètica als municipis de menys de 5000 habitants.

La senadora ebrenca d’ERC, Vanessa Callau, ha explicat que la moció republicana vol “potenciar el compromís amb els petits municipis i redoblar els esforços per a dotar-los de recursos econòmics, humans i materials suficients” per tal que puguen accedir a estos ajuts.

D’altra banda, el grup de Junts també ha registrat una moció en el mateix sentit i també ha registrat una bateria de preguntes adreçades al Govern estatal perquè faça públics els criteris que han portat a desestimar els projectes que s’han presentat des de Catalunya.

“La gestió d’estos fons és caòtica i està mancada de criteris objectius i de transparència, la qual cosa permet que es prenguen decisions totalment arbitràries”, assegura el portaveu de Junts al Senat, Josep Lluís Cleries. “La resolució s’ha elaborat discrecionalment sense seguir criteris de qualitat, sinó criteris d’ordre de registre”, afegix.

D’altra banda, els dos grups destaquen que el procediment del programa no ha previst un període de presentació d’al·legacions i, per tant, els municipis es troben en una situació d’indefensió.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 64 = 72

Últimes notícies