HomeSense categoriaL’Estat impulsa un pla de gestió a Bombita i no descarta arribar...

L’Estat impulsa un pla de gestió a Bombita i no descarta arribar a acords de custòdia

TERRES DE L’EBRE // Costes de l’Estat tindrà enguany un pla de gestió de la finca de Bombita que servirà per a definir els usos de l’espai, una finca de 500 hectàrees que inclou la llacuna del Canal Vell, antics terrenys d’arrossars i el Mas de Bombita. Serà a partir d’este pla de gestió que l’Estat es podria plantejar acords de custòdia amb diferents entitats del territori, entre ells, l’Ajuntament de Deltebre o Seo/Birdlife que en gestionarien l’ús públic o la conservació de l’espai. 

El cap del Servei provincial de Costes, Antoni Espanya, ha explicat que el fet que la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, digués la setmana passada al Senat que l’Estat no està disposat a cedir la gestió de la finca, “no implica que no hi puga haver col·laboració”. Segons Espanya este pla de gestió és una demanda que fa anys que els fa el Parc Natural i ja se n’ha encarregat la redacció. “El farem de comú acord amb totes les entitats que intervenen a Bombita i tenen alguna cosa a dir-hi: Parc Natural, Ajuntament, regants, caçadors, pescadors COPATE i SEO Birdlife”, ha assegurat Espanya, que ha explicat que després este pla de gestió es podrà anar executant amb els pressupostos anuals de conservació i manteniment de la finca.

A l’espera del que es definisca al pla de gestió, Espanya, ha explicat que a hores d’ara no està en els plans del Ministeri obrir la Finca per a les visites turístiques, ja que si bé des del punt de vista mediambiental l’espai es troba en un bon estat de conservació, “encara falta molt de camí a recórrer en el seu ús públic”. Espanya ha insistit que “caldria habilitar itineraris exteriors, instal·lar miradors o circuits interiors i això caldria que algú ho gestionés”. És per això que Espanya recorda que la ministra va parlar d’acords de custòdia i “és amb estes paraules amb les quals ens hem de fixar”. Segons el cap de Costes, “l’Estat vol continuar gestionant la finca però pot arribar a acords puntuals amb l’Ajuntament o amb Seo/Birdlife per a la gestió de l’ús públic de la finca o per a fer un seguiment de la fauna. Aquí hi ha molt de camí a recórrer i es poden arribar a acords de futur”, ha apuntat. 

Espanya ha recordat finalment que ja existix col·laboració amb caçadors, regants o pescadors i també amb  l’Ajuntament de Deltebre que fa ús de l’espai amb la celebració de les festes tradicionals de l’arròs durant dos caps de setmana a l’any. 

Des de l’Ajuntament de Deltebre asseguren que no renunciaran a la gestió de la finca i que seguiran treballant “per a aconseguir posar a disposició del municipi  el potencial turístic i agrícola de la finca”. El portaveu del govern municipal, Andreu Curto, ha insistit que no es conformaran amb la reactivació de la comissió mixta de gestió, ja que “no complix amb les expectatives del consistori. Mai hi hem estat d’acord, amb la seua composició ja que l’Ajuntament hi té molt poc a dir”.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 37 = 46

Últimes notícies