HomePolíticaL’impuls i la complexitat de l’era Roigé

L’impuls i la complexitat de l’era Roigé

Meritxell Roigé, la primera alcaldessa de la història recent de Tortosa, va redoblar esta setmana el seu compromís polític amb la ciutat en enfocar un horitzó més enllà de l’actual mandat -va dixar entreveure clarament que es presentarà a la reelecció i que ho farà amb una candidatura que no serà estrictament de partit- i persistir en la seua idea de propiciar a mitjà termini “una ciutat més amable i sostenible, mantenint l’aposta pel nucli antic”. A més a més, va assegurar que es veu amb cor de completar el mandat amb minoria, cosa que ha envoltat l’acció de govern, juntament amb la gestió d’una pandèmia històrica, d’una complexitat fins ara inusual a Tortosa, i ha fet que s’hagen hagut d’activar mesures del tot extraordinàries o que en els dos darrers exercicis l’equip de govern -primer amb Junts per Tortosa en solitari i després amb el PSC- haja tirat endavant amb modificacions pressupostàries dels comptes del 2019 prorrogats, gràcies a les abstencions d’ERC (2020) i Ciutadans (2021).

Roigé no va concretar cap oferta a cap dels dos, si bé va recordar que “hi ha diferents graus d’oposició”, els va agrair en este cas el gest i va dixar la porta oberta a assolir una majoria qualificada al ple. Ho va dixar anar en general, però és obvi que amb Movem o amb la CUP no ha tingut mai ni la més mínima complicitat. Ara el seu grup i el PSC només sumen 10 dels 21 regidors -Roigé es va mostrar molt satisfeta de la salut del pacte- i l’executiu local no va poder tirar, per exemple, l’ampliació de l’auditori Felip Pedrell, projecte que Roigé va insistir que és “molt necessari” per a la ciutat i que “s’acabarà fent”, tot i que no es va atrevir a situar el desencallament en els dos anys restants de mandat.

Roigé va comparèixer a la seu de la Cambra de Comerç per a fer balanç dels dos primers anys, en un acte organitzat per la demarcació de les Terres de l’Ebre del Col·legi de Periodistes, davant de la resta de regidors i regidores de l’equip de govern, representants veïnals i d’entitats i periodistes. No hi van acudir, tot i haver estat convidats, els representants dels grups de l’oposició.

Era indefugible la singularitat del balanç, marcat sobretot per la pandèmia, i aquí Roigé va intentar posar en valor que el seu govern va reaccionar ràpid, va donar sempre “tota la informació disponible” i ha anat prenent decisions per a alleugerir l’impacte sobre la ciutadania. Mesures que costaran uns 3,8 milions a les finances municipals, segons va quantificar. Això inclou, va repassar, més ajudes a les entitats socials;  haver eximit del pagament de taxes i impostos o haver donat ajuts directes als establiments més afectats per les restriccions.

Va admetre que les primeres setmanes després de l’esclat de la crisi sanitària van ser especialment dures, sobretot des del moment en què l’Hospital de la Santa Creu de Jesús, de titularitat i gestió municipal, va passar a tenir un paper important en l’atenció a pacients covid intermitjos de perfil sociosanitari. “Al principi no teníem tots els mitjans ni teníem material, i ens en vam sortir amb els recursos que vam poder generar”, va arribar a dir l’alcaldessa, que no va estalviar retrets directes o indirectes al Departament de Salut i va reclamar “més rigor” a l’hora de parlar de projectes com l’ampliació o trasllat del CAP Baix Ebre.

Ella es va mostrar d’entrada partidària de l’ampliació. En tot cas, va exigir una vegada més el retorn a este equipament de les especialitats derivades a Roquetes, sobretot la de pediatria. Encara en el terreny sanitari, va reivindicar la compra de l’antiga clínica l’Aliança, actual Clínica Terres de l’Ebre, que després de vuit anys de gestió municipal “s’autofinança”: “S’ha demostrat que l’adquisició va ser un encert, tot i que aleshores ens vam quedar sols”. Era el punt àlgid de l’era Bel.

Roigé va reivindicar el llegat de Ferran Bel, present a l’acte, abans de projectar les seues línies mestres per al futur. Especialment va destacar el fet que l’Ajuntament haja reduït l’endeutament, recaptant més -lluitant contra el frau-, tot i haver congelat o fins i tot reduït la pressió fiscal. Va posar d’exemple que la taxa d’escombreries s’haja reduït un 14% des del 2008, any d’implantació de la recollida selectiva, i va preveure que en l’actual mandat es reduirà encara un 17% este endeutament.

Legitimitat i model

Políticament, Roigé va començar la seua intervenció recordant que la seua candidatura, Junts per Tortosa, va tenir “un 37,1% més de vots que la segona força”, Movem Tortosa, amb la qual cosa va mirar de projectar un plus de “legitimació”, malgrat haver de governar en minoria. Aquí situa Roigé els retrets més habituals a l’oposició per haver frenat alguns projectes o iniciatives del govern: “La seua actitud no perjudica esta alcaldessa sinó la ciutat, perquè hauríem pogut fer més coses amb menys partidisme”.

Quant a projectes i model de ciutat, va reivindicar que la nova plaça de la catedral i les restes arqueològiques visitables suposaran, malgrat els retards i els problemes en les obres, la materialització “d’un projecte ambiciós després de 50 anys d’espera”, i va apostar en el futur immediat per “nous espais de prioritat per als vianants i nous espais de trobada”, apuntant a la reforma actual de la plaça de l’ajuntament i tot l’entorn o les remodelacions pendents del carrer Cervantes i la plaça Alfons XII.

Va assegurar també que els edificis grans, com l’acabat d’aixecar als Portals de la ciutat, són compatibles amb els ajuts a la rehabilitació al centre històric o amb la construcció d’un pavelló poliesportiu al Rastre que fixe o porte famílies al nucli antic. Es va jactar d’haver renovat 9 parcs infantils i d’haver impulsat un nou contracte de jardins per a fer la ciutat “més verda”, i es va comprometre a fer més carrils bici i a connectar-los entre ells i amb els equipaments educatius. Va avançar en este sentit que la futura remodelació de la carretera entre els Reguers i Roquetes, a càrrec de la Diputació, n’inclourà un.

Encara en l’àmbit de la sostenibilitat, va explicar que s’ha encarregat un Pla director per a fer de Tortosa una Smart City i va anunciar bonificacions de fins al 40% a les empreses que aposten per autoabastir-se energèticament amb panells solars, que també poden cobrir comunitats energètiques.
Roigé va refermar l’aposta pels esdeveniments esportius i per la cultura de proximitat, malgrat la manera com la pandèmia està condicionant per exemple la capitalitat cultural, i va assenyalar el “creixement exponencial del turisme” amb segells diferencials com el cicloturista o el patrimonial, amb el nou passeig del Castell a punt de finalitzar.

En l’àmbit industrial, va dixar anar que espera poder anunciar en breu noves implantacions que fins i tot impliquen la necessitat de generar més sòl industrial. “Ja ho hem parlat amb el Govern i així ho preveu el POUM”, va recordar.

Pel que fa a grans projectes que depenen d’altres administracions, va dixar clar que no es pot renunciar ni a un tercer pont entre Ferreries i Remolins ni al soterrament de la C-12 i va exigir a la Generalitat un cop més que, si trau el monument franquista, habilite una passarel·la funcional com la  de l’antic Pont de la Cinta.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 2 =

Últimes notícies