HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catLlistes: “Voteu, voteu, maleïts!”

Llistes: “Voteu, voteu, maleïts!”

El diumenge 28 de maig del 2023, la ciutadania dels 947 municipis catalans està convocada a les urnes per escollir qui governarà els seus ajuntaments.

Les Eleccions Municipals se celebren cada quatre anys i potser són en les que els electors tenen més participació directa, perquè, d’una banda poden ser elegits i electors, perquè “electe” pot ser qualsevol persona disposada a treballar pel seus, pel seu poble o ciutat.

I, d’altra banda, les municipals serveixen per triar els representants més directes, que tindran la responsabilitat d’adoptar les polítiques més vinculades a la ciutadania. Els partits les afronten no només amb la voluntat d’assumir la màxima representació, sinó també com a plataforma per realitzar el seu projecte per a la ciutat (si és que en tenen, és clar).

Però, primer s’han de poder conformar llistes, i això és una tasca molt difícil en molts municipis. Bàsicament, hi ha molt poca gent disposada a “mullar-se”, a comprometre’s de forma seriosa pel progrés de la seua població. I és que treballar pel poble és una tasca de vegades sacrificada, però també molt agraïda quan pots veure realitzats avenços i projectes. Seria la firma del que cada govern ha estat capaç de fer amb els mitjans i amb la representació que li han atorgat els electors. Fets, no paraules boniques.

I aquí ve el quid de la qüestió: Quina tipologia de persones es presenta a les llistes? Quines garanties d’honestedat i transparència ens ofereixen? (ens preguntem tot això realment quan anem a votar?).

Jo m’atreveixo a fer-ne un petit catàleg que pot servir per reflexionar a l’hora de posar la papereta a l’urna. Vatros podreu valorar si coneixeu algun/a representant o electe que es pugue encasellar en alguna d’aquestes categories o si us recorda algú que conegueu:

Tipologies de persones que van a una llista municipal

  • Persones reconegudes a la seua població com a actives en l’àmbit cultural, feminista, ecològic, veïnal, reivindicatius, etc., que s’integren en una llista com a conseqüència natural del seu compromís social i local. Ens donen garanties?
  • Persones que no s’han presentat mai en una llista, però que tenen molt aportar per les seues reconegudes aptituds tècniques, intel·lectuals o professionals. Ens donen garanties?
  • Persones que no s’han presentat mai en una llista, que mai s’han sentit interpel·lats per implicar-se al seu municipi, que potser no sabem ben bé d’on surten ni quina trajectòria tenen. Ens donen garanties?
  • Persones que fa anys que estan en política, la seua trajectòria és reconeguda i reconeixible, honesta i eficient. Amb un palmarès important d’obra feta, amb transparència i tarannà democràtic. Ens donen garanties?
  • Persones que fa anys que estan en política, la seua trajectòria és reconeguda i reconeixible, però no precisament per honesta ni eficient. Amb un palmarès d’interessos personals, de favoritismes, manca de transparència, actituds poc democràtiques, ratllant o entrant en la corrupció. Normalment, no se’ls coneix gaire currículum a part d’haver estat en política. Ens donen garanties?

La pregunta clau és: per què creiem que els candidats s’han presentat a les eleccions?

  • A – Per interessos personals? Per mantenir-se al poder? o
  • B – Per interès de servir i aportar al seu poble o ciutat?

Bé, espero haver-vos fet pensar. I, per acabar dos frases que potser ja haureu sentit moltes vegades, però que crec que van molt bé per acabar la reflexió d’avui.

“Tota política que no fem nosaltres serà feta contra nosaltres” (Joan Fuster)

No et preguntes que pot fer el teu país per tu (no et queixes de la situació”, pregunta’t que pots fer tu pel teu país (actua, presenta’t, o com a mínim vota).

Per això, us dic, de bon rotllo “Voteu, voteu, maleïts!”

PD.- “Si tu no hi vas, ells hi tornen”.

Salut.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 62 = 68

Últimes notícies