HomePolíticaLluís Salvadó proposa que la gestió del riu deixi d’estar en mans...

Lluís Salvadó proposa que la gestió del riu deixi d’estar en mans privades i es recuperi el seu control públic

L’eurodiputada republicana, Diana Riba ha exposat amb els candidats ebrencs a les eleccions al Parlament  diferents actuacions a fer en defensa del riu i el Delta. Després ha visitat el Trabucador per constatar el seu estat, i s’ha reunit amb la Taula pel consens de Delta.

El candidat Lluís Salvadó ha afirmat que  “per Esquerra Republicana serà un element central defensar que la gestió del riu deixi d’estar en mans privades, i que retorni allà on ha d’estar, que és sota control públic”.

El candidat ha explicat que de les 360 centrals hidroelèctriques que té el riu hi ha una part que estan arribant als setanta-cinc anys de la seva explotació, i cinc ja han vist revertides i recuperades les seves concessions. D’aquí que hagi anunciat que  “per Esquerra és absolutament estratègic que aquestes explotacions tal com arribin als setanta-cinc anys de la seva explotació, i tal com diu la Llei d’Aigües, comencin a passar a control públic”.

“Ens sembla important que s’assumeixi com una política estructural el fet que les administracions públiques tornem a recuperar el control del riu Ebre”.  Ha dit Salvadó abans de demanar que el territori se sumi a la petició feta des de l’Ajuntament de Flix perquè d’aquí a dos anys, en acabar la seva concessió, l’explotació de la central hidroelèctrica passi a control públic.

Salvadó ha demanat molta atenció sobre el nou Pla hidrològic de la Conca: “el govern de l’Estat i la CHE estan revisant-lo, i s’ha d’aprofitar per aconseguir que la preservació del Delta s’incorpori com un element central del Pla”.

El candidat també ha criticat l’actuació del govern de l’Estat: “fa dos anys i mig que hi ha un govern socialista a Madrid i no s’han produït canvis substancials en la protecció del Delta. Sí que s’han produït anuncis i canvis en les formes, però continuem sense tenir damunt la taula la famosa Estratègia Delta i sense que vulguin escoltar les peticions del territori”.

L’eurodiputada Diana Riba ha destacat  que “des d’Esquerra, conjuntament amb el teixit associatiu estem treballant perquè la Comissió Europea contempli als deltes com uns espais prioritaris d’actuació”.

Entre les diferents iniciatives engegades, Riba ha destacat la que es presentarà aquesta setmana amb l’objectiu “d’exigir a la Comissió Europea una millora en els plans de gestió de les conques dels rius i que posi una especial atenció en el tema dels sediments”.

L’eurodiputada ha manifestat que “Esquerra treballem per la gent; per protegir, restaurar i recuperar el Delta de l’Ebre, i per garantir la seva conservació mitjançant una estratègica que tingui efectes contra el canvi climàtic”

Riba ha recordat que “la situació d’emergència climàtica que amenaça el Delta de l’Ebre és crítica per la manca de sediments i per l’efecte del canvi climàtic i l’escalfament global”

La diputada a més de criticar la inoperància del govern espanyol ha afirmat que “tenim una tasca a fer des d’Europa per minimitzar aquests efectes, i per tant hem de treballar per fer polítiques en el marc de l’Agenda 2030 de l’ONU que ha unit molta gent en una d’aquestes lluites compartides amb les què podem fer canvis reals”

Riba ha destacat “l’ oportunitat per treballar des d‘Europa, la qual ha de tenir un paper imprescindible i forma part de la solució mitjançant el gran pacte verd Europeu”

Adam Tomàs, alcalde d’Amposta, ha “reclamat al govern de PSOE-Podemos que plantegi un calendari d’actuacions que sigui real i acompanyat d’una memòria econòmica. Que faci la feina, i fiqui fil a l’agulla en aquells projectes com el Camí de Guarda que ja es podria tirar endavant i que no es veu reflectit a nivell pressupostari”.

Josep Caparrós, alcalde de la Ràpita ha denunciat que “no es pot anar fent actuacions poc ambicioses que al final acaben donant la sensació que es tiren els diners. Necessitem actuacions contundents, decidides i convincents. La solució al Delta és l’aportació dels sediments, però fins que no arriben  es necessiten aportacions abundants i fermes de sorra per mantenir la morfologia del Delta”.

Necessitem que el govern espanyol actuï de manera decidida i no amb dubtes sobre allò que ha de fer. I el que ha de fer és conservar el Delta perquè és la seva obligació i responsabilitat. Si no defensa el territori obrirem la via jurídica i la d’Europa perquè el que no pot ser és cas omís de les seves obligacions, obrirem tots els fronts, també el de la mobilització social”. Ha dit

 

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 4 =

Últimes notícies