HomeInfraestructuresL’Observatori Europeu proposa desactivar la memòria franquista del monument i una passarel·la

L’Observatori Europeu proposa desactivar la memòria franquista del monument i una passarel·la

L’Observatori Europeu de Memòries, impulsat des del 2014 per la Universitat de Barcelona, proposa una intervenció contundent i ambiciosa per a tombar el monument franquista de Tortosa però, a la vegada, mantenir-lo al mig del riu, a través dels seus elements desmuntats, en “un nou espai de socialització ciutadana”, amb una doble passarel·la i una petita plaça al mig, sobre la pilastra històrica de l’antic pont de la Cinta.

Així, l’organisme, a través d’un projecte anomenat Patrimonios Incómodos: Monumento Commemorativo de la Batalla del Ebro, dirigit per Núria Ricart i Jordi Guixé, suggerix una desactivació de la memòria franquista i la verticalitat del monument, però recordant, a la vegada, el que va suposar la Batalla de l’Ebre, per a superar el “conflicte de memòries” que avui encara genera el controvertit monòlit, un monument inaugurat per Francisco Franco l’any 1966 per a exaltar la victòria feixista, en detriment dels vençuts.

La proposta es pot consultar a través del web de l’Observatori Europeu de Memòries, que aglutina diverses institucions europees per a analitzar i comprendre els diferents processos històrics i memorials del nostre passat més proper. El seu director, Jordi Guixé, reivindica que el monument franquista del riu, que va ser imposat, es pot “desimposar sense fer-lo desaparèixer”. “No estem a favor de crear espais escèptics ni de desaprofitar les oportunitats que tindrem per a les futures generacions, d’explicar este patrimoni”, conclou.

Núria Ricart, professora i col·laboradora de l’Observatori, entra al detall de la proposta en plantejar una “deconstrucció del monument”, creant un nou paisatge urbà, “una desestructuració del monument mantenint-lo in situ”. Es tracta d’una reinterpretació, però sense amagar “el significat primigeni”; això sí, desmuntant el monument i posant les dos piràmides de ferro en horitzontal al llarg d’un nou pont o passarel·la, que recorda el pont de barques dinamitat pels republicans en retirada l’any 38 i al mig del qual s’habilitaria una plaça pública on hi hauria un mirador i alhora un espai pedagògic, amb elements com el soldat, l’estrella i l’àliga exhibits i explicats en una cripta de vidre.

A l’expectativa de reaccions i valoracions, la solució proposada per l’Observatori se situa a mitjà termini entre la retirada que impulsa el Departament de Justícia de la Generalitat, sense un destí clar per al monument -un procés pendent de resolució judicial-, i el manteniment dempeus que proposen els defensors d’una fórmula més convencional de reinterpretació.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 88 = 97

Últimes notícies