El Consorci de Polítiques Mediambientals de les Terres de l’Ebre (Copate) ho té tot a punt per a adjudicar el servei de tractament de la fracció resta i els residus voluminosos a l’empresa que gestiona l’abocador de Tivissa, Gestió i Recuperació de Terrenys SAU, l’única que ha presentat oferta al concurs obert pel Copate per a traure temporalment este servei d’un abocador del Mas de Barberans que al setembre es preveu que quede sense espai de dipòsit. El servei alternatiu s’haurà de mantindre almenys durant tot el 2025 i suposarà un increment important -al voltant del 56 %- del cost de la factura de la brossa que paguen els ajuntaments, consorciats a través dels consells comarcals.
El Copate, però, encara no ha pogut adjudicar el servei a l’operador de Tivissa perquè primer cal que el Consell Comarcal del Montsià aprove en ple les noves tarifes de residus. El retard “històric” -segons el Copate- de l’ens comarcal provoca tensions de tresoreria per l’endarreriment del pagament d’alguns ajuntaments, ja que els interventors no avalen cap liquidació sense l’aprovació dels preus per part de l’organisme comarcal. Està previst que la setmana entrant el Montsià faça este tràmit i que en breu el Copate puga convocar una junta general extraordinària per a adjudicar el servei a Gestió i Recuperació de
Terrenys a un preu de 41,95 euros la tona. A això cal afegir el cànon de la resta i restar costos de manteniment i maquinària, de moviment de terres o de despesa energètica que dixarà de tindre l’abocador del Mas. El resultat dona uns 95 euros anuals per tona, el preu més elevat que s’ha hagut d’assumir mai.
L’altre problema de finançament que té el Copate és tot just la necessitat urgent d’ampliar l’abocador del Mas, per tal que l’opció de Tivissa -i l’encariment que comporta- no s’allargue excessivament en el temps. Però per a poder abordar l’ampliació i la clausura de les fases II i III del dipòsit controlat del Mas de Barberans, caldrà demanar un préstec bancari per a cobrir una inversió que s’enfila en total fins als 11 milions d’euros. En este punt, com que els consells comarcals no tenen recursos propis i no poden avalar la contractació d’un préstec, el Copate planteja que siguen els ajuntaments els que s’integren directament al consorci, sense passar pels consells comarcals.
Esta va ser la qüestió principal tractada en un consell d’alcaldes extraordinari, amb les alcaldies del Baix Ebre i el Montsià, que es va fer el passat 20 de juny. Actualment, els ajuntaments deleguen les competències de gestió de residus als ens comarcals, que fan l’encomana de servei al consorci i, este, n’adjudica una part -la recollida i transport- a una empresa externa.
En joc la viabilitat del servei mancomunat
La intermediació dels consells, segons recollia l’Agència Catalana de Notícies del president del Copate Ivan Garcia, fa més feixuc el procediment, generant endarreriments de pagaments per part dels ajuntaments més grans i, al final, reclamacions d’interessos de demora per part de l’empresa adjudicatària que han d’acabar assumint els municipis i, en última instància, els veïns a través del rebut de la brossa, tot i que alguns ajuntaments han estat anys sense traspassar el cost real de la gestió de la brossa i ara han d’actualitzar la situació amb increments impopulars.
Segons va explicar Garcia mateix a esta publicació, alguns ajuntaments no veuen clar el fet de consorciar-se directament. Tenen dubtes jurídics, per la qual cosa es demanaran informes externs sobre l’operació. Garcia alerta, però, que en joc està la mateixa viabilitat de l’àrea de residus del Copate.
El que sí que ha pogut adjudicar ja el consorci és la redacció del projecte d’ampliació: la fase IV de l’abocador del Mas. Se preveu que a la tardor estiga enllestida.
Sobre la hipotètica integració directa dels ajuntaments al Copate, es convocarà una nova trobada d’alcaldies de les dos comarques en un parell de setmanes, un cop ja el Consell del Montsià haja fet els seus deures, per a mirar d’aprofundir en esta direcció.
L’ampliació al Mas, en el punt de mira del GEPEC
El Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans -Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) ha presentat al·legacions al Pla Especial Urbanístic Autònom (PEUA) per a l’ampliació del dipòsit controlat i la construcció d’una nova planta de tractament de residus al Mas de Barberans. Els ecologistes asseguren que “es tracta d’una ampliació amb un elevat impacte ambiental”. En primer lloc, recorden que el Pla territorial de les Terres de l’Ebre (PTPTE) classifica el sòl on se situaria l’ampliació com de protecció territorial d’interès agrari i paisatgístic, i suggerix que “convé mantenir no urbanitzats estos espais ja que tenen una funció estructuradora de l’ordenació del territori”. Per tant, se desaconsella, encara que no es prohibix. El GEPEC argumenta que “es tracta d’un paisatge de gran qualitat que conté espècies importants protegides o amenaçades com ara el voltor o l’àguila cuabarrada”. Per la seua proximitat al Parc Natural dels Ports, els ambientalistes creuen que el centre de tractament de residus pot donar lloc a focus d’invasions d’espècies al·lòctones, tant plantes com invertebrats.