HomeSocietatMalestar a Amposta per les desenes de milers d’estornells que s’ajoquen als...

Malestar a Amposta per les desenes de milers d’estornells que s’ajoquen als carrers de la ciutat

La massiva presència d’estornells a Amposta és un tema que preocupa la ciutat des de fa uns anys. Estes aus estan sobretot repartides per diferents zones del nucli urbà en arbres on poden descansar i, fins i tot, nidificar, com els voltants de la Comunitat de Regants o l’Escola Agrària, l’avinguda Sant Jaume o inclús zones verdes privades entre els mesos d’octubre i març.

Estos ocells sobrevolen la ciutat, cap al final del dia, quan es pon el sol, buscant un lloc on arrecerar-se, i acaben causant molèsties pels seus excrements en voreres i bancs, vehicles o roba estesa en els terrats, fet que també genera una sensació de brutícia i insalubritat a més de males olors i molèsties acústiques.

De fet, Amposta és una de les ciutats on arriben més estornells. L’Institut Català d’Ornitologia, a través d’un estudi de l’Aula Natura Mussol, estima que n’han arribat a haver-hi fins a 200.000 exemplars, una xifra molt per sobre dels 100.000 de llocs com Figueres, on també hi sol haver una concentració bastant alta d’estes aus. En el cas de la localitat empordanesa, les molèsties són bastant menors perquè, a diferència d’Amposta, els estornells marxen a dormir fora de la ciutat. I esta podria ser precisament la clau per a solucionar la problemàtica.

L’especialista i director de l’Espai Aula Natura Mussol, Ferran Latre, explica que s’haurien de dur a terme accions que motiven a les aus a marxar a dormir fora del nucli urbà. “La solució és complexa, però necessària, perquè és un tema de molèsties i també de sanitat”, assenyala, recordant que ja s’han provat altres accions, però que a curt termini la solució és difícil, “és una combinació de diferents coses, el fet que hi haja depredadors voltant per la zona ja és dissuasiu“, indica Latre, i detalla que entre les iniciatives que s’han provat fins al moment hi ha la utilització de falcons, però això podria comportar més recursos de personal durant la temporada d’hivern. També mesures acústiques, com espantar els ocells amb petards o amb altaveus que imiten el so dels falcons, com es fa a l’Institut Ramon Berenguer, una altra de les zones més afectades per esta qüestió.

Latre reitera que s’han de fer diverses accions per a aconseguir una solució eficaç i defensa el trasllat dels ocells com una bona opció. Això consistiria en espantar els ocells, que marxarien fora del nucli urbà però sense dixar Amposta. “L’única opció és oferir-los un lloc tranquil a prop perquè, a poc a poc, decidisquen traslladar-se, no hi ha més solució. Fer un conjunt de solucions desagradables al lloc on estan i fer-les agradables en un altre”, afirma.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

23 + = 31

Últimes notícies