HomeEntrevistesMeritxell Roigé · “Sortim reforçats; no hi cap altra possibilitat que la...

Meritxell Roigé · “Sortim reforçats; no hi cap altra possibilitat que la que lidero”

Meritxell Roigé alcaldessa de Tortosa

Per fi hi ha nou pressupost en vigor. L’anterior era el del 2019, elaborat el 2018, i vostès han defensat que se n’havien d’actualitzar alguns conceptes.

Era més necessari que mai. Si no, no podíem fer servir quatre milions en ingressos per a les noves implantacions industrials i un increment de les aportacions de l’Estat.

Haver-lo aprovat un mes més tard, perjudica en alguna cosa?

Hem perdut un mes que no calia. Quan es perd un temps sense un model de ciutat ni un pressupost alternatiu, veus que ha estat un ‘no’ perquè no, un bloqueig a l’acció de govern i un boicot, com hem estat veient durant tot el mandat.

L’encallament polític s’ha visualitzat diversos cops durant el mandat, amb l’ampliació de l’auditori, que no va tirar endavant, amb el pressupost del 2020… Està sent un mandat complex, tant per l’aritmètica del Govern com per la de l’oposició.

I complex, per la situació. No hem d’oblidar que estem en pandèmia, i això a l’oposició se li ha oblidat completament. Ha oblidat les necessitats de la ciutadania i ha pensat en clau electoral. Si fossen una mica responsables, haurien dit que no compartien el nostre projecte però haurien facilitat, amb l’abstenció d’un regidor, la disponibilitat d’aquells ingressos. De fet, no han qüestionat res concret del pressupost. Ha quedat molt clar que és molt fàcil destruir, però són incapaços de posar-se d’acord per a construir alguna cosa.

Si hi va haver acords puntuals amb ERC o amb Cs per a aprovar modificacions pressupostàries importants durant la primera meitat del mandat, per què no ara?

Perquè s’apropen les eleccions.

Falta un any i mig encara.

Per a ells, falta molt menys. Alguns han començat la campanya electoral fa setmanes, i alguns l’endemà mateix de les anteriors eleccions. No hi ha hagut una acceptació del resultat electoral i ja el juny del 2019, es va intentar un acord perquè jo no fos alcaldessa. Al cap de sis mesos, va haver-hi un intent de fer una moció de censura, i ara, un altre. Però no hi ha manera. Sortim reforçats perquè no hi ha cap altra possibilitat que la que lidero.

S’està projectant un clima de confrontació o distanciament que pot portar a la ciutadania a pensar que si no hi ha acords, és una mica responsabilitat de tots, no creu?

Jo el que he vist és que la ciutadania ha respost com no m’ho podia ni imaginar. Durant este mes [des de la presentació de la moció de confiança] he rebut moltes mostres de suport, de gent que conec i de gent que no coneixia, i això ens ha donat més forces per a continuar endavant. Si veiesses que a l’altre costat hi ha un model…, però si no hi ha res i només es vol una cadira, la gent no és ximple i se n’adona, d’això.

Amb Movem i amb la CUP és impossible posar-se d’acord en res?

Amb la CUP hem arribat a algun acord, ja l’anterior mandat. Amb Movem és impossible, perquè no volen acordar res amb nosaltres. La manera de fer d’esta formació és destruir.

Movem també diu el mateix, de l’equip de govern, que no vol pactar res amb ells ni escoltar-los.

Per a poder pactar alguna cosa, primer has de seure. Jordan és l’únic portaveu que no va vindre a les reunions.

L’oposició ha denunciat que vostès havien anat a negociar el pressupost quan ja l’estaven explicant als mitjans?

No és cert. Començo a parlar amb ells del pressupost ja a l’octubre, molt abans de parlar amb els mitjans de comunicació. De fet, van tindre la documentació a disposició molt abans que jo en detallés tot el contingut. És evident que en algun moment l’he de presentar, i portar-lo a comissió, però això no volia dir que fos un pressupost tancat.

Queda un terç de mandat i si fins ara els acords han sigut cars, més a prop de les eleccions encara ho seran més. Hi veu possibilitats d’arribar a pactes puntuals?

Caldrà prendre acords importants i jo estic oberta a parlar amb tothom. Caldran consensos, i jo fins ara ho havia pactat tot. Espero que s’haja après la lliçó, perquè al final ho hem tirat endavant igualment.

Tot fa pensar que els alcaldables o caps de cartell dels partits amb més representació repetiran, al maig del 2023. S’hauran de continuar explorant vies d’entesa.

Sempre. Governo amb el PSC i he pactat coses amb ERC, Cs i la CUP. En l’anterior mandat, tenia un pacte amb Esquerra. Cada mandat és diferent, amb elements diferents.

Com ha evolucionat el pacte amb el PSC?

Hi ha molt bona sintonia i bon treball conjunt. Només cal veure el grau d’execució del Pla d’Acció Municipal, amb un 77 % en un 66 % de mandat i una pandèmia pel mig.

El veu reeditable, el pacte amb els socialistes?

No veig problema que ens puguem continuar entenent. És un pacte que funciona, com va funcionar en el seu moment el pacte amb ERC. El pacte amb el PSC ens ha permès tirar endavant la ciutat quan Esquerra no va voler entrar a govern.

Hi haurà un actor nou, Junts per Catalunya. Junts per Tortosa està disposada a pactar-hi?

Estem oberts a parlar amb tothom, amb Junts per Catalunya, també. A Tortosa sempre s’hi presenten moltes candidatures. Però nosaltres ara tenim una forma jurídica pròpia i l’únic objectiu de treballar per Tortosa i els pobles.

Li pregunto per Junts per Catalunya perquè és la que podria competir pel mateix espai polític que el seu partit.

A les municipals, la gent tria qui vol que siga el seu alcalde o alcaldessa. No van lligades a una ideologia. A Tortosa, hi ha resultats molt diferents en funció de l’àmbit de les eleccions.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

64 + = 74

Últimes notícies

-->