La Xarxa de Salut Juvenil de la Terra Alta, liderada per l’Oficina Jove del Consell Comarcal, ha organitzat per setè any consecutiu la Jornada Professional de la Terra Alta, destinada als professionals que treballen amb joves al territori.
La jornada, que s’ha celebrat aquest dilluns, 21 d’octubre, a l’antiga seu del Consell Comarcal de la Terra Alta, va aplegar un total de 42 professionals de l’àmbit social, educatiu, sanitari i dels cossos de seguretat del territori que treballen amb joves. Enguany, els racismes i altres discriminacions vinculades a la interculturalitat han estat els temes que han centrat la trobada.
Eva Amposta, consellera comarcal de Joventut, va donar la benvinguda a tots els assistents i va destacar la importància del treball en xarxa entre administracions i entitats de diversos territoris. Tot seguit Roser Nin, educadora social i antropòloga del Servei d’Inclusió Social i Convivència del Consell Comarcal del Bages, va ser l’encarregada de dur a terme l’inici de la sessió, en què va facilitar eines d’anàlisi, intervenció i acompanyament per als professionals que treballen amb joves diversos, alhora que va identificar els àmbits i mecanismes de les discriminacions i els racismes que dificulten la convivència i la cohesió social.
“És imprescindible fixar la mirada en els racismes, tant institucionals com socials, que reben cada dia les persones migrants i racialitzades que habiten al territori per poder acompanyar-los”, va assegurar Anna Quixalós, tècnica de Joventut del Consell Comarcal de la Terra Alta. Al mateix temps, va incidir en la necessitat de facilitar una bona integració a través de tots els mecanismes a l’abast.
La segona part de la jornada va incloure la presentació d’un escape room i un joc de rol per part del col·lectiu Fronteres Invisibles. Aquests dos recursos serveixen per exposar la realitat que es troben les persones migrants un cop han arribat a l’estat espanyol i tracten tant la qüestió social com aquella relativa al marc legal. Aquestes dinàmiques lúdiques són una bona oportunitat per debatre sobre la temàtica amb adolescents i joves dels centres educatius de la comarca.
La 7a Jornada Professional de la Terra Alta va servir per recollir diverses reflexions sobre la pràctica professional dels agents presents, les actituds adoptades i els recursos a l’abast, així com els obstacles burocràtics que dificulten l’acolliment de les persones migrants.
Com en altres edicions, el Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC) va col·laborar en la difusió de la jornada, així com en l’edició dels certificats d’aprofitament dels participants.
La Xarxa de Salut Juvenil de la Terra Alta vetlla per un desenvolupament integral dels joves en matèria de salut. Durant aquests darrers anys, les temàtiques tractades en les anteriors jornades professionals han estat sobre joves i acció tutorial, joves i drogues, joves i pantalles, la conducta suïcida en l’adolescència, els trastorns de conducta alimentària i l’educació sexual. Les temàtiques són escollides en funció de les propostes que es reben de tots els assistents, mitjançant els formularis de valoració de les jornades.