HomeSocietatMés preguntes i respostes sobre els canvis en el confinament després de...

Més preguntes i respostes sobre els canvis en el confinament després de Setmana Santa

El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya ha ampliat i modificat les Preguntes Freqüents sobre les restriccions pel coronavirus per tal d’explicar quins són els canvis en el confinament amb el retorn de prop d’un milió de catalans als seus llocs de treball, coincidint amb el fi de la setmana Santa.

A continuació es detallen les preguntes que s’han modificat o afegit d’acord la nova situació.

1. Quins canvis hi ha en el confinament després de Setmana Santa?

Continua vigent l’estat d’alarma i, per tant, la restricció de la mobilitat a l’exterior, que està limitada a activitats molt concretes tal com es descriu a les preguntes posteriors. Per tant, continuen sense estar permesos els desplaçaments d’oci i similars i l’obertura general al públic de comerços i locals. Per contra, ha finalitzat la limitació de l’activitat laboral als serveis essencials, atès que ja ha finalitzat el període de permís retribuït recuperable que afectava totes les persones treballadores excepte els serveis essencials. Es mantenen les recomanacions, a empreses i treballadors, de teletreball i de mesures de conciliació i reorganització per reduir la mobilitat per motius d’activitat laboral. Les persones que no puguen complir amb condicions de teletreball i s’hagen de desplaçar per desenvolupar la seua activitat laboral han de tenir en compte les qüestions previstes a les preguntes 50 i 107.

2. Em puc moure dins del meu municipi?

La mobilitat es limita a determinades activitats: adquisició d’aliments, productes farmacèutics de primera necessitat, entitats financeres i assegurances, desplaçament al lloc de treball, retorn a residència habitual, atenció i cura a menors d’edat, gent gran i altres persones especialment vulnerables. Sempre individualment excepte l’acompanyament a persones amb discapacitat o altra causa justificada. El desplaçament dels treballadors i treballadores al lloc de treball ha deixat d’estar limitat als serveis essencials, tal com ho ha estat entre el 30 de març i el 10 d’abril. Sí que es mantenen les limitacions quant a l’obertura al públic de comerços minoristes i locals. Actualment no hi ha cap municipi amb restriccions específiques diferents de la resta de municipis de Catalunya.

5. Hi ha algun “certificat de mobilitat” o document oficial que haja de portar per poder circular a peu o amb vehicle?

S’ha elaborat un certificat de declaració autoresponsable que facilita demostrar que el desplaçament s’ajusta a les restriccions de l’estat d’alarma. És voluntari i no obligat. Es pot obtenir a través del web del Departament d’Interior. És vigent des del dilluns 23 de març de 2020 a les 00.00 h. Complementàriament, les persones treballadores tenen dret a disposar d’un certificat de la seua empresa conforme han de desenvolupar la seua activitat laboral. No està limitat a un model concret de certificat.

13. Puc anar a comprar a establiments fora del meu municipi?

Només excepcionalment i de forma justificada. La compra s’ha de fer al més a prop possible del domicili per evitar desplaçaments innecessaris i reduir el temps a l’exterior. Tanmateix, atenent als casos particulars en cada cas, es podrà anar a comprar a establiments més allunyats del domicili, inclosos els ubicats als municipis propers, quan es tracte de supermercats o similars per tal de poder fer una compra concentrada o única. En tot cas, quan aquest siga el criteri, cal visitar l’establiment d’aquest tipus més proper al domicili.

50. Funciona el transport públic?

Sí, però amb afectacions al servei i la seua ocupació segons tipologia amb l’objectiu d’evitar aglomeracions. Consulteu detalladament el gestor del servei. Es controlarà l’afluència als transports públics per limitar l’ocupació a 1/3 de la capacitat màxima. Caldrà garantir una distància d’1,5 metres entre usuaris a tots els espais. Cal reforçar la higiene i desinfecció de mans abans d’accedir al transport públic i després de sortir-ne. Es recomana portar la boca i el nas tapats amb mascaretes quirúrgiques si estan disponibles o amb peces de roba o mascaretes elaborades a casa (amb desinfecció diària).

Pel que fa als canvis en altres aspectes d’este confinament s’han detallat algunes qüestions per aclarir quins són els serveis essencials, així com la distribució de mascaretes que s’està realitzant durant el dia d’avui i de demà, i que, segons ha indicat el govern de la Generalitat fins este migdia s’han repartit unes 100.000 mascaretes, del total d’1,7 milions facilitades pel govern espanyol, als ciutadans que este dimarts han agafat el transport públic per anar a treballar.

109. Què es considera un servei essencial?

Seguretat i emergències, salut, serveis penitenciaris, serveis socials i residencials, serveis funeraris, serveis judicials, notaries per a tràmits urgents amb cita prèvia, electricitat, aigua potable, aigües residuals, serveis de depuració d’aigües, combustibles, gas, telecomunicacions, residus urbans i industrials, bancs i finances, residus sanitaris, subministraments sanitaris i de farmàcia, distribució alimentària humana i per a granges i centres d’animals, animals vius (transport i veterinaris), escorxadors i els allotjaments turístics que s’hagen definit com a tals.

116. Està previst facilitar mascaretes als ciutadans?

Està previst facilitar-ne a través de les farmàcies amb la targeta sanitària (previst a partir del dilluns 20 d’abril). El dimarts 14 i el dimecres 15 d’abril està previst facilitar mascaretes als principals nodes de transport públic per a les persones que es desplacen per motiu de la seua activitat laboral i ho necessiten. És imprescindible evitar acudir massivament a recollir mascaretes a qualsevol d’aquests punts de distribució.

Esta informació s’afegeix a la que ja va fer pública el CECAT a l’inici de la crisi, que podeu consultar en el següent enllaç – https://cutt.ly/jt1I1mr.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 1 =

Últimes notícies