HomeSocietatMoviments pel Delta rebutgen les tres centrals hidroelèctriques de Sercosa, que s’obre...

Moviments pel Delta rebutgen les tres centrals hidroelèctriques de Sercosa, que s’obre a dixar d’invertir-hi 125 M€

Els grups Associació Sediments, Associació de Voluntaris del Parc Natural del Delta de l’Ebre i Moviment Social del Delta de l’Ebre han emès un comunicat en què rebutgen tant la macrocentral hidroelèctrica reversible prevista a Riba-roja d’Ebre, un projecte considerat prioritari per la Comissió Europea a l’hora de possibilitar-ne el finançament, com les tres centrals hidroelèctriques impulsades per Sercosa al tram final del riu, vinculades a tres assuts que, segons la companyia -que ja explota la hidroelèctrica de Xerta-, permetrien un projecte de turisme fluvial associat, que anomenen Via Blava i que podria regenerar les expectatives del territori en este àmbit.

“En un riu Ebre ja de per si amb cabals d’aigua mínims i amb la retenció del 99 % dels sediments en les grans preses riu amunt, es volen construir tres trampes més per al Delta, sobre el qual ja només caldrà certificar-ne la defunció”, sostenen les entitats ambientalistes, que afegixen que, contràriament al missatge que ha projectat la promotora, “en l’aigua estancada pels assuts hi haurà més incidència de plagues com la mosca negra i es trencaran les migracions dels peixos”. De fet, recorden que l’oposició de Sercosa i dels regants al projecte de l’Idecè per a construir una rampa per a peixos a l’assut actual, l’ha impossibilitat fins al moment.

També posen en qüestió “la promesa màgica” dels llocs de treball. L’empresa en generaria més de 800 durant la construcció dels assuts fins al 2025. Les plataformes critiquen que seran llocs “menys estables i de pitjor qualificació que els que destruirà relatius a l’efervescent activitat turística sostenible”.

Sercosa, al seu torn, i després que el portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), Manolo Tomàs, s’hagués mostrat en desacord amb el seu triple projecte, ha assegurat que està disposada a desistir de la inversió si el territori no hi està majoritàriament d’acord i ha anunciat una tanda de trobades amb representants d’institucions i entitats. Fins i tot ha demanat a la PDE, en considerar que la plataforma encara té molta força a l’hora de condicionar la posició del territori, una votació assembleària abans de fixar una opinió.

Sercosa, a través d’un comunicat, ha revelat que havia acordat amb la PDE que esta no faria públic cap posicionament fins que estiguessen fets els estudis d’impacte ambiental vinculats als projectes, i ha denunciat que Tomàs no ha respectat este pacte. La promotora energètica defensa que “els projectes són sostenibles perquè generen energia renovable, i protegixen, conserven i milloren els actius naturals del riu Ebre”. Demana una anàlisi “rigorosa” i insistix que els assuts projectats a Garcia, Benifallet i Campredó no comporten cap mena d’obstacle problemàtic ni per als sediments ni per als cabals del riu.

Les entitats accepten que cal fer la transició energètica però aposten per a apropar els llocs de producció als de consum. En este sentit, no veuen cap necessitat que Riba-roja siga la seu d’una central hidroelèctrica reversible amb una espectacular capacitat de generació. Denuncien que TV3 ha ofert una plataforma mediàtica al projecte, que utilitza un llenguatge “progressista” per a fer-lo més atractiu, però no aclarix quina és la quantitat d’aigua de l’Ebre que s’agafaria anualment, ni si esta quantitat d’aigua és contemplada al Pla Hidrològic que proposa el MITECO, ni quantes vegades se n’agafaria per a contrarestar les pèrdues per evaporació.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 73 = 78

Últimes notícies