HomeSense categoriaNarcís Prat carrega contra la CHE i la PDE li demana ajuda...

Narcís Prat carrega contra la CHE i la PDE li demana ajuda per a guanyar “la batalla de les idees”

TERRES DE L’EBRE // La PDE va reprendre el 9 de juliol el cicle de xarrades sobre el canvi climàtic i el futur del Delta amb una conferència del catedràtic en Ecologia de la UB Narcís Prat, un dels principals ideòlegs de la lluita antitransvasista.

L’acte, presentat pel director de Canal Terres de l’Ebre, Josep Maria Arasa, periodista de referència durant els anys de la lluita contra el PHN transvasista del 2001, va servir per a presentar a les Terres de l’Ebre el llibre Andanzas y desventuras de un ecólogo en los juzgados del “reyno”, que recull l’experiència de l’autor com a pèrit ambiental de la fiscalia del TSJC entre el 1989 i el 2001, però també per a aprofundir en el debat sobre la planificació hídrica i sobretot suposada falta de predisposició de la CHE a prendre mesures sostenibles de calat en favor del Delta.

Prat denuncia que l’autoritat de conca ha actuat de manera obscura” amb el transvasament de l’Ebre a Cantàbria i veu molt incert el futur del delta de l’Ebre perquè veu la CHE  “desapareguda” i sense compromís inversor. “L’ACA està fent coses, i està fent faena [amb referència sobretot als plans per a mobilitzar sediments dels embassaments], i quan arriba a la CHE resulta que no fa res o no autoritza”, va denunciar Prat a instàncies de la intervenció de l’investigador ebrenc de l’IRTA, Carles Ibáñez, que està participant en l’elaboració de l’informe amb la proposta de traspàs de sediments. “A l’Ebre s’han fet moltes comissions, s’ha parlat molt i el que cal fer fa temps que sabem què és, però el problema sempre és el mateix. Les administracions parlen però després no hi ha mai diners i la CHE, que és qui ha de donar els permisos, no surt o quan surt és per a dir el contrari”, va assenyalar la confederació, a la qual també va acusar de negacionista en relació primer al canvi climàtic i ara a la subsidència -enfonsament natural- de la plana deltaica. “Si dixen anar cabals i sediments, podem parlar de quines accions cal fer o no, però sinó, no té sentit, i ara mateix si mirem el Pla de conca de l’Ebre, no hi ha pressupost per a això”, va lamentar. 

Ibáñez, al seu torn, alerta que el Pla Delta, que impulsa el Ministeri de Transició Ecològica, compta amb el suport de la Taula de Consens del Delta i aposta a curt termini -davant la falta de sediments -per reforçar amb sorra les zones més vulnerables de la costa deltaica, es fonamenta a “moure amunt i avall amb vaixells i dragues la sorra que ja tenim, perquè no n’arriba de nova, gastant molts diners, marejant la perdiu i donant negoci a uns quants”. El portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, va demanar a Prat i a Ibáñez ajuda científica per a guanyar “la batalla de les idees” entre la gent jove per a qui el conflicte de l’aigua és nou.

“Els processos de planificació donen un discurs que sembla nou, però a l’hora de veure el que està escrit, és el de sempre: transvasaments, regadius i embassaments; i això en un context de crisi climàtica en què la pressió sobre el Delta és major”, va dir Tomàs. Ho va definir la també portaveu del moviment social Susanna Abella quan va repassar que la Comissió Europea, en virtut de la Directiva Marc de l’Aigua, va cridant l’atenció a l’Estat espanyol en cada cicle de planificació [així ha estat en relació als Plans Hidrològics de conca de l’Ebre 2009-15 i 2015-21], demanant-li que complisca amb les exigències ambientals, però al final només es fan petites modificacions formals sense canvis substancials. I el procés per a la redacció del Pla 2021-2027 no sembla que estiga  propiciant novetats en este sentit. 

 

Notícia relacionada

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 2 =

Últimes notícies