HomeMedi AmbientNetegen una de les llacunes de la reserva natural de Sebes per...

Netegen una de les llacunes de la reserva natural de Sebes per a preservar-ne la biodiversitat

Prop d’una desena de voluntaris van participar, dissabte passat -dia 3-, en les tasques d’arranjament i millora de la llacuna del Mas de Director, a la reserva natural de Sebes, de Flix. L’acció va consistir en la retirada manual de l’excés de canyes i boga i servix per a mantenir en òptimes condicions els canals de connexió, entre el riu i la llacuna, i també per a facilitar les nidificacions d’animals en perill d’extinció, com el bitó.

El president del Grup Natura Freixe, Òscar Bosch, ha lamentat que el canvi d’usos de l’embassament de les empreses elèctriques haja afectat el conjunt d’aiguamolls de la reserva i haja provocat variacions del nivell de l’aigua, cosa que dificulta la conservació de la flora i fauna de l’espai. Amb esta acció es pretén evitar que la llacuna desaparega a causa de l’avenç d’herbàcies, que van limitant el perímetre de l’aiguamoll.

Algunes voluntàries s’estrenaven en esta jornada de voluntariat, com és el cas de la Noemí Bel, una veïna d’Alcanar, que ja havia participat en altres propostes organitzades a la reserva. “En estes activitats, sempre hi guanyes més del que hi aportes; i el nostre deure és conservar el que tenim”, va expressar.

La iniciativa es repetix dos cops l’any en un breu període de temps, a finals d’estiu i principis de tardor. És en esta època quan l’acció té un impacte menor en la nidificació dels moixons i, alhora, coincidix amb la disminució del risc d’incendis forestals.

Les llacunes de la reserva natural de Sebes es van crear de forma artificial fa gairebé 30 anys, i han permès diversificar la fauna de la zona. L’hàbitat de canyissar és el més extens a la reserva, amb unes 200 hectàrees, motiu pel qual tres dècades enrere es va optar per obrir làmines d’aigua amb l’objectiu d’atraure-hi altres tipus d’espècies animals.

Pel que fa a la fauna existent a la zona, s’hi pot trobar una espècie en perill d’extinció, com és el bitó comú. A Catalunya, el nombre d’exemplars d’este moixó, que viu en aiguamolls, és molt escàs; i en els darrers anys s’han localitzat diversos animals a la zona. Segons el tècnic de projectes i conservació Santiago Bateman, mantenir canals de connexió entre el riu i la llacuna propicia que estes aus facen parada a la reserva de Sebes.

D’altra banda, Bosch ha assenyalat que en els darrers temps hi ha hagut factors que han repercutit en la biodiversitat. El canvi climàtic ha afectat a escala global, però també ho han fet les variacions en els nivells de l’aigua de l’embassament.

Esta situació s’explicaria pel canvi d’usos de l’embassament per part de les companyies elèctriques. “La regulació dels embassaments respon als interessos de les empreses, però normalment no coincidixen amb els interessos de manteniment d’espais com estos”, ha lamentat.

Bosch també ha fet una crida a les administracions superiors a mantenir les ajudes econòmiques que es destinen a les agrupacions que tenen cura del medi ambient. La manca de convocatòries de subvencions va arribar a posar en perill el futur del Grup Natura Freixa ara fa dos anys.

En este context, ha reivindicat la figura del voluntariat per a continuar amb iniciatives com la de dissabte i seguir cuidant l’entorn.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 1 =

Últimes notícies