Fa una setmana que es tancava la campanya electoral. Vuit dies després, els resultats electorals de diumenge ja són vells, perquè dilluns al matí, sense haver paït les xifres dels recomptes de diumenge la nit, el president del Govern espanyol va anunciar a les 11,17 del matí la dissolució de les Corts i la convocatòria d’Eleccions Generals per diumenge 23 de juliol.
Ja fa temps que tot va massa ràpid. No entraré a valorar aquesta estratègia. En tot cas, és una resposta en reconèixer i assumir la derrota socialista a les espanyes, que no a Catalunya. Una mostra de què el nostre país no té res a veure amb Espanya, i potser si la cosa avança per la dreta, ens haurem d’exiliar, si no podem independitzar-nos d’una vegada. Com poder compartir ciutadania amb gent que dona la majoria absoluta a la reina del vermú? Ecs!
Vull posar l’objectiu sobre fets que també posen en evidència el caràcter del nostre poble ebrenc. La Terra Alta va ser la comarca catalana amb més participació en les eleccions municipals del dia 28. Les Terres de l’Ebre són l’únic territori de Catalunya on no ha entrat en cap municipi el feixisme de VOX. Hem d’estar disposats a mantenir el «no passaran», com tampoc ha passat l’agrupació d’electors “Salvem Lo Monument-Defensem Tortosa” que només van obtenir un total de 513 vots, que representen el 3,98%. Ara sabem quants en són.
Recordem que Tortosa també va marcar una fita molt important en la lluita contra l’atac de la dreta, en el post-procès de 2017. El dissabte 20 de juliol de 2018, la líder de la formació taronja (l’antic Ciutadans, ara ja ha desaparegut), Inés Arrimadas, va vindre a Tortosa a la Festa del Renaixement. Va creuar tot el mercat, el Centre històric de Tortosa a peu i es va trobar amb la indiferència més absoluta: ni un sol ciutadà se li va acostar a donar-li la mà o fer-se una foto amb ella. Ni aplaudiments, comentaris, ni tampoc cap xiulet. Va passar totalment desapercebuda. La premsa de Catalunya ho va batejar com a «fer un tortosí», ja aquesta indiferència es va repetir en moltes altres localitats.
L’arribada del feixisme és tan dolenta que fins i tot ho diu Jaume Guardiola, el president del Cículo de Economía, entitat gens sospitosa d’independentista ni esquerrana.
Ara es comença a parlar de «construir ponts d’entesa», deia el president de la Generalitat dimarts en la seua compareixença. El dia abans, ja s’havia avançat Junts proposant una candidatura única a les eleccions espanyoles com una oportunitat de revifar el procés independentista i resposta al vot de càstig.
Potser cal fer una Unitat d’Esquerres (UE, també d’Unió Europea), o si voleu un Front Popular (no hi hauria alçament, com no va haver-hi bombardeig de Barcelona el 2017, perquè «Europa ens mira», i per això les hòsties es van acabar a migdia).
Se mos gira feina. El 17 de juny, constitució dels nous ajuntaments. Després, constitució de la Diputació i Consells Comarcals. El 1 de juliol Espanya assumeix la presidència de la Unió Europea, el dia 5 es coneixerà la sentència europea respecte la immunitat del president Puigdemont, i dos dies després començarà la campanya electoral (riau, riau, serà el dia de Sant Fermin) i diumenge 23 a votar de nou.
La vida segueix en positiu a les TE: nomenament de nou director de l’ Observatori de l’Ebre a Pere Quintana Seguí, que era cap de la línia de recerca en Hidrologia Física i Canvi Climàtic de l’Observatori des de l’any 2008. Nomen Foods se situa entre les millors empreses per a treballar a Espanya. La reserva de la Biosfera compleix 10 anys com a eina de promoció de l’Ebre i compta amb 185 productes i serveis que porten el segell distintiu de qualitat del territori. L’ampostina Aina Cid ha guanyat la medalla de bronze en el Campionat de Rem d’Europa.
Com deia «La Trinca»… narinant, narinant, narinant. I recordem: No passaran!