HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catPel camí recorregut i pel que queda per recórrer

Pel camí recorregut i pel que queda per recórrer

Cada 8 de març sortim als carrers per reivindicar el paper de la dona a la societat i per seguir reclamant la plena igualtat. Però no som les primeres que sortim a defensar què som i qui som. Tenim unes predecessores que al llarg de la història han lluitat, han patit i han aconseguit fites per tal que avui siguem més lliures, més respectades i més iguals.

Concepción Arenal, mare del feminisme a Espanya, havia de donar classes a la universitat, escriure al diari “La Iberia” o anar a tertúlies vestida d’home per tal que la respectessin. Va defensar sempre que la dona estava al mateix nivell que l’home i ho va demostrar quan va mostrar que, efectivament, ella era una dona i no un home com tothom pensava.

Clara Campoamor va aconseguir que el vot femení s’implantés a Espanya, després de sortir elegida diputada durant la II República. A més, fou una de les primeres dones llicenciades en Dret.

També cal ressaltar la figura de Clara Zetkin, una política alemanya que va lluitar pels drets de les dones a Europa i fou qui va proposar la celebració del Dia Internacional de la Dona.

A casa nostra també tenim dones que han assolit fites històriques, com Carme Karr, considerada la primera feminista catalana, que va impulsar en el seu moment Acció Feminista i al 1931 va signar el manifest que demanava al President Macià el vot per a les dones. També a la nostra ciutat tenim dones valentes, les dones tortosines que al 1149 van fer front als musulmans i van defensar la ciutat durant el Setge de Tortosa. Una actuació que les va fer mereixedores de l’Ordre de l’Atxa, que els va atorgar uns privilegis especials. Des de llavors l’Atxa és un símbol d’honor i empoderament per a la dona tortosina. Un honor com que una ciutat com Tortosa tingui en l’actualitat una dona alcaldessa. Una persona valenta, lluitadora i treballadora, què és tot un exemple i referent per a tots els tortosins i tortosines. Allà on alguns encara estan estancats al passat, Junts per Tortosa apostem per lideratges femenins i així ho hem demostrat.

Com veieu, al llarg del temps són moltes les dones que s’han posat enfront d’àmbits molt masculins, arriscant les seves vides per lluitar i defensar que la dona ha de tenir els mateixos drets que els homes; però tornem al 2022 i mirem com estem: segueixen havent més homes que dones en càrrecs directius i rellevants, segueix existint allò anomenat sostre de vidre, bretxa salarial. Per denunciar tot això segueix sent necessari el 8 de març, perquè el dia de la dona ha de ser cada dia de l’any fins que tinguem la igualtat que mereixem.

Des de l’àmbit d’igualtat i feminisme de Junts per Tortosa seguirem sortint al carrer per totes les dones, també per les que van obrir el camí i pel futur de les nostres filles i nenes. Seguim treballant per eliminar les desigualtats existents i aconseguir una societat justa i igualitària. Perquè s’ha recorregut molt camí però encara en queda més per recórrer.

Àmbit d’igualtat de Junts per Tortosa

Junts per Tortosa
Junts per Tortosa
Partit polític
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 3 =

Últimes notícies