HomeSocietatPenyes i ramaders confien a salvar la temporada de correbous, tot i...

Penyes i ramaders confien a salvar la temporada de correbous, tot i la denegació dels primers permisos

La Delegació del Govern a les Terres de l’Ebre ha denegat als ajuntaments els permisos per a fer correbous a Aldover, habitual punt d’arrencada de la temporada per Sant Jordi, Alcanar i l’Aldea, amb el context pandèmic com a argument. Amb esta negativa, que les penyes taurines imputen al criteri del Departament de Cultura i del Procicat -salvaguardant la figura del delegat Xavier Pallarès-, es dona continuïtat al buit que la temporada passada va patir el sector taurí. A conseqüència del coronavirus, no es va poder exhibir cap dels 1.600 animals que les ramaderies tenien previst portar als 500 actes taurins programats, i que es van haver de suspendre completament.

Les ramaderies van fer el crit d’alerta, sobretot les que fonamenten la seua supervivència econòmica en la festes tradicionals amb bous, i ara patixen per un futur immediat incert: “Estem al límit i no sabem quan començarem. No ens tenen el mateix respecte que a altres empreses i el nostre departament, que és el d’Agricultura, no ens fa ni cas ni ens ha eximit de pagar cap taxa”, lamenta el popular ramader ebrenc Pedro Fumadó Lo Xarnego, que alerta que si acaba desapareixent alguna de les ramaderies de les Terres de l’Ebre, això suposaria el pas “definitiu cap a la prohibició” dels correbous -blindats per llei el 2010- que perseguixen les entitats abolicionistes.

El sector confia, malgrat el cop rebut pels tres ajuntaments que han sol·licitat autorització, que la previsible millora de les dades epidemiològiques els permeta arrencar a l’estiu. També Xavier Pallarès, en declaracions a Canal Terres de l’Ebre, preveu que hi haurà represa taurina en breu: “Jo estic convençut que quan s’aixecarà el tema de les festes majors, evidentment, això també engloba les festes taurines”.

Les següents cites al calendari serien a partir del juny, a Sant Jaume o Camarles, però el gros dels actes festius són al juliol i a l’agost. “Només que s’aixeque la veda al juliol, ja estaríem satisfets”, demana Fumadó, que agraïx el suport dels ajuntaments i el gest per exemple de l’Horta de Sant Joan, que segons revela el ramader ha contractat els bous a quatre ramaderies del territori per al setembre i els ha abonat per avançat el 50% de l’import. “Demano a la resta que aposten per les ramaderies autòctones”, afegix.

També el portaveu de l’Agrupació de Penyes, Santi Albiol, constata que la connivència del front d’alcaldes constituït la tardor del 2019 -davant l’amenaça d’abolició plantejada al Parlament- els fa ser optimistes: “Els ajuntaments l’any passat no van tramitar cap sol·licitud, però enguany sí que ho faran i estan disposats a persistir”. Recorda que l’any passat, a finals de juliol, van elevar una proposta a la Delegació, que al seu torn l’hauria traslladat a la Direcció General de Cultura Popular, per a evitar tancar una temporada en blanc, com així va ser finalment. El pla, que continuen reivindicant les penyes, es fonamenta en l’ús de places de bous portàtils o l’adaptació de places fixes amb totes les places de públic amb seient i numerades, a l’aire lliure, amb entrada prèvia i sense taquillatge; l’ús d’antisèptics, mascaretes i distàncies de seguretat.

Ara, però, quan els ajuntaments han fet el pas per a reactivar les festes amb bous, Albiol explica que els ho han denegat “basant-se en resolucions obsoletes i en el Pla de represa de la cultura popular” que el Procicat havia aprovat el mateix juliol de l’any passat, on s’afirma que els correbous són “esdeveniments amb risc elevat d’imprevisibilitat que fa difícil assegurar el manteniment de la distància física interpersonal de seguretat”; en què hi ha “molt de contacte físic i intervenció d’animal viu” i “el foment de l’ús de mascareta no és recomanable per la intensitat de l’activitat física (córrer, saltar).” Les penyes i els ramaders, però, consideren que aquella era “només una guia de bones pràctiques” i que, per tant, 10 mesos després, no hauria de comportar la denegació de permisos sense més.
Assessorament jurídic
Per tot plegat s’han posat en mans de la comissió jurídica de la Fundación Toro de Lidia, per a estudiar una possible resposta, i no descarten presentar recursos contra les resolucions negatives. Robert Fun, advocat ebrenc de la Fundació Toro de Lidia, valora que el sector dels correbous ha de poder reactivar-se amb mesures de seguretat adaptades com les que es fan servir “en àmbits anàlegs com el teatre o la resta de festes tradicionals”, i considera que no són el mateix els bous al carrer que els bous en una plaça on es puga controlar l’aforament.

També reflexiona que per l’impacte econòmic positiu que els correbous generen al territori, dos temporades sense activitat “generaria un gran perjudici als ramaders”. De moment, segons el president de l’Associació de Criadors de Braus de les Terres de l’Ebre, el ramader Paco Palmer, l’única administració que ha compromès ajuts al sector és la Diputació de Tarragona, amb 8.000 euros per a cadascuna de les ramaderies afectades per la suspensió de correbous.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

84 + = 85

Últimes notícies