HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catPla estratègic de Tortosa: una nova oportunitat

Pla estratègic de Tortosa: una nova oportunitat

Aquests dies contemplem tot un seguit d’informacions de tipus econòmic que afecten la nostra ciutat, informacions de considerable transcendència i que són valorades de manera diferent, segons el partit polític que ho fa. Aquest article vol ser una reflexió sobre totes aquestes dades.

Així d’una banda, ara fa un parell de setmanes, descobrim que una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de l’any 2018, obligarà GESAT, la societat que gestiona l’hospital de Jesús, a desemborsar més de 2,3 milions d’euros per una errada en la licitació del servei d’hemodiàlisi, que va tenir lloc l’any 2015. Des d’Esquerra Republicana denunciem que s’hagi amagat aquesta informació a l’opinió pública i a l’oposició fins ara, i mentrestant no s’hagi adoptat cap mesura per reduir el perjudici que suposa aquest revés.

Ara un cop ha sortit a la llum aquesta desfeta econòmica, en lloc d’agafar el bou per les banyes i actuar en conseqüència, l’alcaldessa de Tortosa nega la major i fa la tàctica de l’estruç, i precisament és això el que és reprovable: si ignorem els problemes no hi podem trobar solucions.

D’altra banda tenim la notícia que a proposta del govern local, amb l’abstenció de Ciutadans, l’Ajuntament demanarà un crèdit per import de 9,5 milions d’euros. Aquesta és l’operació d’endeutament més gran que mai ha tingut l’Ajuntament.

Recordem que a Tortosa estem sense pressupost municipal, perquè l’equip de govern no el vol presentar, és a dir, no vol passar comptes de la seva gestió econòmica amb la ciutadania. L’últim pressupost és del 2019, i aquesta falta de transparència amb la gestió de les finances ens fa sospitar que la gestió dels fons públics no es fa de forma curosa. I ens preguntem que serà de Tortosa a partir del 2023, quan tornarem a estar obligats a complir amb la regla de la despesa, i amb l’obligació de tornar un passiu financer que no es va assolir ni en els pitjors moments del govern de Sabaté.

Ara com ara, la relació d’obres que vol abordar l’alcaldessa per justificar aquesta modificació de crèdit milionària no obeeixen a cap criteri predefinit, no tenen cap fil conductor, no responen a cap projecte de ciutat.

Com a exemple destaquem una de les obres anunciades: l’arranjament d’una part de les muralles a la zona del Rastre, on la necessitat d’actuar-hi i la resta del patrimoni de la ciutat ha estat una eterna reivindicació d’ERC. Però aquesta inversió no pot ser aïllada, ha de formar part de tot un programa d’actuació sobre el nucli antic de la ciutat i vinculat a un projecte de promoció turística, per tal que aquesta despesa tingui un retorn positiu per a l’economia tortosina.

Malgrat tot, sembla que el prisma de l’economia no sigui una preocupació per als partits que governen la ciutat, que no acompanyen cap projecte per tal de rendibilitzar inversions, i així és quan es malbaraten els diners.

La situació és especialment preocupant, per la tendència de retrocés sistemàtic que els últims anys vivim a Tortosa, si analitzem les dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), els tres últims anys hem perdut població. Concreto aquest període de temps, perquè la tendència de la resta de ciutats catalanes de més de 20.000 habitants en aquest mateix període ha estat de guanyar població. Tampoc no ens podem excusar en la nostra situació geogràfica, perquè la veïna Amposta, en guanya. Totes les ciutats augmenten els seus habitants a excepció de Tortosa, que en el rànquing de poblacions catalanes, passem del núm. 37 al 40.

El problema rau en la manca de lideratge de l’alcaldessa, que impedeix teixir sinergies amb la resta del territori, que no afavoreix que Tortosa exerceixi de motor econòmic, en definitiva que desenvolupi el paper de capital de l’Ebre que li correspon, de res serveix el seu càrrec a la Diputació.

Tenint en compte que gairebé un  78% de la població activa de la nostra ciutat està ocupada en el sector serveis, no s’entén com des del govern municipal no es fan polítiques per afavorir el dinamisme d’aquest sector, enfortint la presència de Tortosa en tots els àmbits, amb un projecte que ens permeti recuperar el pes específic perdut. No estem aprofitant l’oportunitat de promoció i projecció que hagués pogut ser per a la Capitalitat de la Cultura Catalana.

Fa uns dies, l’alcaldessa va presentar el Pla estratègic de la Ciutat, confeccionat per la Càtedra d’Economia de la URV, un pla que tenia al calaix des del març del 2019, i que des d’ERC li vam reclamar a gairebé cada ple municipal. Ara és l’hora de posar-ho en pràctica, que ja anem tard, però pot ser una eina per recuperar el temps perdut.

Des d’ERC – Tortosa Sí, demanen la constitució d’una Oficina Tècnica per a la implementació i seguiment dels criteris que assenyala el pla estratègic, on estiguen tots els partits polítics en representació municipal, i amb l’obligació de fixar com a prioritàries les inversions que el Pla estableix com a estratègiques i no les que arbitràriament i erràticament acorde l’equip de govern, com ha passat fins ara.

Proposem treballar tots plegats per treure Tortosa de la tendència econòmica negativa, una tendència a la qual ens aboca la manca de lideratge municipal.

Xavier Faura
Xavier Faura
portaveu del grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 25 = 27

Últimes notícies