Cada 25 de novembre commemorem el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, data on es mobilitza tota la societat i es multipliquen els actes i iniciatives de sensibilització i prevenció. Cada any diem que 25 de novembre ha de ser cada dia, perquè hem d’estar sempre a punt i actius per acabar amb una de les xacres més nefastes de la societat actual. Necessitem estar alerta i actuar els tres-cents seixanta-cinc dies de l’any.
Malauradament, el tràgic degoteig de víctimes de feminicidi no s’atura, les dades esgarrifen, a Catalunya l’any 2022 es van produir dotze feminicidis, i el 2023 portem ja catorze víctimes, unes dades que ens omplen de dolor i també de vergonya com a societat. Cal frenar esta epidèmia, s’ha de revertir el sistema d’arrel patriarcal, la violència estructural que es perpetua de generació en generació, de la qual de vegades no en som ni conscients. Tenim molta feina fer.
La campanya del 25 de novembre d’enguany versa sobre la prevenció, i molt especialment sobre allò que podem fer les observadores i observadors que som testimonis d’una agressió masclista, amb un lema molt encertat: “Obrim els ulls davant les violències masclistes”. Això és fer una crida a totes les persones del voltant que poden desnaturalitzar, assenyalar, acompanyar o aturar estes violències.
I en aquesta mateixa línia, des del govern municipal de Tortosa impulsem un nou projecte. Es tracta d’un projecte comunitari que ens crida a totes les tortosines i tortosins perquè Tortosa sigui un municipi lliure de qualsevol tipus de violència masclista i de discriminació. Passem a l’acció i, en aquest sentit, la prevenció és una prioritat.
El projecte “Tortosa lliure de violències masclistes i de discriminacions” vol ser un projecte de tota la ciutadania, per fer front a tota forma de violència masclista i discriminació. Si tothom obri els ulls davant les violències, s’hi involucra i pren consciència que és un problema de tota la societat, ens podem convertir en agents actius i referents de prevenció de la nostra ciutat, des del nostre entorn, lloc de treball o entitat.
Treballem per crear una xarxa comunitària de persones referents i es convidarà al teixit social de cada barri i poble i se’ls oferirà la possibilitat d’adhesió a la xarxa, amb formacions periòdiques sobre sensibilització i prevenció, i sobre com actuar davant les violències masclistes o discriminacions. Amb aquesta finalitat, es crearà un logotip que permetrà identificar les entitats i establiments adherits.
La revolució i transformació feminista només es construeix amb la suma de totes les persones que formem aquesta societat. Us convidem a tothom a participar en aquesta iniciativa. Tenim la responsabilitat conjunta de fer de Tortosa una ciutat feminista, igualitària, lliure de violències masclistes i de discriminacions.