HomeSense categoriaPreocupació a l'Ebre per la davallada de les denúncies per violència masclista

Preocupació a l’Ebre per la davallada de les denúncies per violència masclista

Des de fa quatre setmanes, estem vivint una situació excepcional de confinaments que ens redueix la mobilitat a tan sols poder anar a treballar, si formem part dels serveis essencials, a anar al supermercat, a la farmàcia o traure els gossos a passejar. Això significa que des de fa quatre setmanes estem convivint de manera permanent i forçosa a casa, on es poden afavorir situacions de violència i el context d’esta situació d’emergència dificulta trobar el suport de familiars, professionals i altres recursos. Tot i això, l’Institut Català de les Dones (ICD) continua treballant i oferint serveis d’atenció permanent contra la violència masclista que funciona cada dia de l’any, durant les 24 hores del dia. I ho fa per mitjà de la línia telefònica gratuïta i confidencial 900 900 120, també faciliten la comunicació escrita i immediata amb el número 671 778 540 que pots adreçar-te via Whatsapp, o el correu electrònic 900900120@gencat.cat. El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya també ha publicat una sèrie de recomanacions de prevenció i seguretat per a dones en situació de violència masclista

Segons les dades que ha proporcionat l’Institut Català de les Dones entre els dies 16 i 24 de març, el servei va atendre 296 trucades, una mitjana de 38 per dia, mentre que en els mesos previs, la mitjana diària d’atencions va ser de 25. Així doncs, durant els primers dies de confinament l’increment de trucades respecte als mesos de gener i febrer va ser del 34%. I comparant-ho trimestralment respecte a l’any passat, també s’han vist incrementades les trucades. Estes xifres, però, s’han d’agafar en pinces, ja que, segons apuntava la cap de la Unitat Central de Proximitat i Atenció al Ciutadà dels Mossos d’Esquadra, Montserrat Escudé, en una entrevista a Catalunya Ràdio “la instrucció de denúncia ha caigut un 83%”, així com apunta que ara l’agressor té l’escenari ideal per aïllar la dona, no només psicològicament sinó també físicament, que suposarà per a la víctima “una dificultat per anar a denunciar, accedir a un recurs piscològic o assistencial i això és el que preocupa, este aïllament forçat que també és físic”.

Estes dades tampoc reflecteixen la realitat del país, ja que, segons ha indicat la coordinadora territorial de l’ICD a les Terres de l’Ebre, Carme Valls, aquí la situació és inversa: han baixat les trucades, les denúncies i el nombre de dones que s’adrecen als serveis de violència i “vol dir que les dones, en este període de confinament, estan a casa i no denuncien ni demanen ajuda”

Perquè que es reduïsquen les denúncies no significa que s’haja reduït la violència masclista, remarca Valls, que afegeix que “això encara és pitjor”, ja que “que augmenten el nombre de casos no és que hi haja més violència, sinó que estos casos surten a la llum” “Que les dones no ho diguen encara és més preocupant”, lamenta la coordinadora territorial de l’ICD a l’Ebre. 

 

L’Institut Català de les Dones va engegar una campanya amb l’inici del confinament sota el nom ‘Establiment segur contra la violència masclista’que consisteix en el fet que els comerços que es troben oberts -com supermercats, farmàcies, forns de pa, entre d’altres- trucaran al número 900 900 120 en cas que la persona afectada s’hi adrece perquè l’ajuden, ja que ella no ho pot fer. Deltebre, Amposta, Roquetes i Tortosa són alguns del municipis ebrencs que s’han sumat a esta iniciativa per ajudar a totes aquelles dones que durant este confinament estan vivint amb els seus agressors i no poden contactar en algun dels recursos de l’ICD. 

Des de l’ICD remarquen que els serveis d’atenció a les dones estan tots en funcionament, per això, fan una crida a les dones a “que truquen, o envien un correu si poden, i si no poden fer cap d’estes dues opcions perquè conviuen en l’agressor, que aprofiten l’excusa d’anar al supermercat o la farmàcia per adreçar-se a algun establiment perquè truquen per elles”, determina Valls. 

En el següent quadre es detallen tots els serveis d’informació per a les dones que hi ha al territori ebrenc als quals poden adreçar-se, de manera telefònica o a través del correu electrònic, així com els horaris que tenen. “La gent deu pensar que tot està tancat i no és així, els serveis d’atenció a les dones continuen treballant des de casa, però si és necessari sortir al carrer, sortirem”, conclou Valls. Al Consell Comarcal del Montsià s’ha reforçat el seguiment dels casos en risc del servei d’intervenció especialitzada en violència masclista de les Terres de l’Ebre (SIE). Es dona prioritat a dones en situació crítica o vulnerable, amb menor autonomia i amb processos de recuperació en fase inicial. D’altra banda, el SIE ha reprogramat visites presencials, que es fan telefònicament o a través de mitjans telemàtics, i s’atenen les atencions d’emergència per a dones que no necessiten avaluació urgent, amb la finalitat que no hi hagi concurrència de gent als espais del SIE.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies