Per primera vegada, l’acte commemoratiu de la Lleva del Biberó s’ha quedat sense la presència de cap supervivent. Des de fa 46 anys, els supervivents de la Lleva organitzaven cada 25 de juliol l’acte de record a les víctimes i supervivents de la Batalla de l’Ebre i la Guerra Civil Espanyola. Este passat dijous, familiars, particulars i jóvens que participen en diferents camps de treball a les trinxeres de la Terra Alta, han omplert l’acte per a rememorar la Batalla de l’Ebre i els seus combatents ja absents.
Precisament, Fina Farrés, la filla de Salvadó Farrés -supervivent de la Guerra que, amb 102 anys, va ser present a l’acte l’any passat- ha sigut l’encarregada de fer un al·legat per la pau durant l’acte. D’altra banda, el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre en funcions, Adam Tomàs, ha destacat que “ara hi ha una gran oportunitat per a recuperar la memòria democràtica i traslladar-la al jovent” perquè “totes les administracions estan alineades en esta línia”.
A l’acte hi han participat diversos grups de jóvens que formen part de diversos camps de treball de la Generalitat en diferents espais de trinxeres a Caseres i el Pinell de Brai. Adam Tomàs ha posat en valor el fet que el jovent participe en actes de memòria democràtica i ha volgut posar l’accent en la necessitat que “coneguen els fets que van passar”, sobretot en una època en què les ideologies d’extrema dreta s’estenen per bona part d’Europa.
D’altra banda, la directora del Consorci Memorial d’Espais de la Batalla de l’Ebre (Comebe), Cinta Farnós, ha assegurat que “hi ha el compromís” d’involucrar els jóvens de les Terres de l’Ebre en els propers anys perquè coneguen els fets de la Batalla de l’Ebre i la Guerra Civil a les diferents localitats de les quatre comarques. Farnós també ha destacat la necessitat que les famílies participen també en mantindre viu el llegat dels excombatents al conflicte. “Enguany, per primer cop, ja no hem tingut cap supervivent. I tot fa pensar que ja no en tindrem, així que pren una especial rellevància el paper de les properes generacions”, ha destacat Farnós. La directora del Comebe ha assegurat que “hi ha el buit dels jóvens de les Terres de l’Ebre” i ha subratllat que “hi ha el compromís i el repte de poder-los involucrar” en actes de memòria de cara a les següents edicions de l’acte d’homenatge.
Nou mural a corbera d’ebre
Coincidint amb l’acte de commemoració de l’inici de la Batalla de l’Ebre i la Lleva del Biberó, des del Comebe s’ha inaugurat un mural a la Batalla de l’Ebre, situat molt a prop del Centre d’Interpretació 115 dies, a Corbera d’Ebre i obra de l’artista Roc Blackblock. El mural és una reproducció d’una de les fotografies més conegudes i emblemàtiques de la Batalla de l’Ebre, on apareix un soldat republicà observant una gran vall, amb el riu Ebre obrint-se pas entre muntanyes.
Recuperen quinze cossos a les garrigues
La direcció general de Memòria Democràtica ha recuperat les restes òssies de quinze persones en una fossa de la Guerra Civil situada a l’exterior del cementeri municipal de Bellaguarda, a la comarca de les Garrigues, ja al límit amb la Ribera d’Ebre.
És la fossa més gran que s’ha obert enguany a Catalunya i, amb l’excavació, s’ha determinat que les restes trobades són de soldats morts a la comarca durant l’avanç de les tropes franquistes, el gener de 1939. En concret, els objectes recollits confirmen la presència a la fossa de membres de l’exèrcit rebel procedents del Marroc, però no es descarta que també s’hi enterressen soldats regulars o inclús republicans. Els objectes més destacables que s’han pogut recuperar són insígnies i galons de caporal, corresponents al Grup de Regulars de Tetuan, així com polseres amb la inscripció “Tetuan” i el número d’identificació.
Tal com apunta el protocol vigent, totes les restes òssies recuperades se sotmetran a estudis arqueològics, antropològics i genètics, amb l’objectiu final d’identificar-ne la identitat i retornar-les a les famílies adherides al Programa d’Identificació Genètica de la Generalitat.
Amposta homenatja el sacrifici de La Marsellesa, a la Carrova
El Govern de la Generalitat ha organitzat enguany un homenatge als combatents de la XIV Brigada Internacional, coneguda com La Marsellesa, que va ser massacrada per les tropes franquistes en un dels moviments previs de la Batalla de l’Ebre. Este diumenge, 21 de juliol, als peus de la Torre de la Carrova -a pocs metres dels fets- han recordat les víctimes davant una delegació de familiars dels excombatents francesos.
Marie Rol-Tanguy, filla de Henry Rol-Tanguy, comissari de La Marsellesa i heroi de la resistència francesa durant la Segona Guerra Mundial, ha remarcat en declaracions a l’ACN que el seu pare “va tenir una experiència inoblidable a Espanya”, i va remarcar que “el seu llegat no ha de caure en l’oblit”.
Ha sigut el primer any que el Govern organitza un homenatge als brigadistes de la XIV Brigada, a Amposta. La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, va defensar la necessitat de mantindre viu el llegat de la lluita contra el feixisme i la dignitat de les víctimes.