HomePolíticaPSOE i Unides Podem rebutgen que l’Estat complemente el fons nuclear de...

PSOE i Unides Podem rebutgen que l’Estat complemente el fons nuclear de la Generalitat

Els grups que donen suport al Govern espanyol, PSOE i Unides Podem, han tombat, al Congrés dels Diputats, una moció d’Esquerra Republicana que proposava que l’Estat aportés 24 milions d’euros al Fons de Transició Nuclear que ha creat la Generalitat, la mateixa quantitat que ja aporta el Govern català i que surt del 20 % de la recaptació de l’impost a les instal·lacions que generen energia elèctrica.

La moció no ha prosperat perquè els republicans van rebutjar incloure una esmena del PSOE i UP que, segons la diputada ebrenca Norma Pujol, era una “vergonya” perquè desvirtuava el sentit del text, una esmena “per a ballar la conga”, com la va definir Ferran Bel, del PDeCat.

Els socialistes i els comuns eliminaven l’aportació de 24 milions d’euros i, al seu lloc, demanaven “continuar implementant el compromís amb la transició ecològica” a través “de l’estratègia de transició justa vigent”, a més d’impulsar convenis amb l’empresa que gestiona els residus nuclears (Enresa) perquè es duguen a terme “projectes de desenvolupament local”.

En la seua intervenció, Norma Pujol va demanar “solidaritat” al Govern espanyol amb la zona “més nuclearitzada” de l’Estat, i va proposar que a partir del 2023 contribuïsca al fons de transició de la Generalitat amb la mateixa aportació de 24 milions. “Ens trobem davant de propostes concretes del grup republicà, davant de promeses al vent de PSOE i Podem, i ens trobem que qui que té la competència nuclear, que és l’Estat, actua amb deixadesa, mentre que qui no les té, que és Catalunya, actua amb responsabilitat”, va afirmar Pujol.

La diputada socialista, Sandra Guaita, i la dels comuns, Laura López, van titllar la moció d’Esquerra “d’electoralista”, davant la proximitat de les municipals, i van acusar la Generalitat d’inhibir-se de la seua responsabilitat amb les zones d’Ascó i Vandellòs. A més, van repetir els arguments que les seues formacions han expressat a escala territorial: que la Generalitat invertisca el 50 % de l’impost en lloc del 20 %.

En resposta, Ferran Bel va reconèixer que estava d’acord a augmentar este percentatge, però rebutja que es tracte només “d’un tema de la Generalitat”, i va reclamar a l’Estat que no “se’n desentenga”, perquè “si volen tancar les centrals quan volen fer-ho, no hi ha temps ni per a fer les inversions que calen perquè l’afectació en estes comarques no siga un desastre”.

Junts per Catalunya va donar suport a la moció dels republicans, mentre que VOX i el PP van proposar, com a solució, seguir allargant la vida de les centrals i, fins i tot, construir nous reactors nuclears.

 

Aprofitar les instal·lacions de les centrals

La tesi doctoral de l’arquitecte Carlos Gonzalvo, defensada a la URV, reivindica el valor arquitectònic, paisatgístic i cultural de les centrals nuclears arreu de l’Estat.

Gonzalvo defensa que cal aprofitar les instal·lacions dels complexos nuclears, un cop tanquen durant la propera dècada. “Un problema pot ser una oportunitat”, assgura Gonzalvo. En este sentit, l’arquitecte proposa, per exemple, aprofitar les instal·lacions de Vandellòs I -en fase de desmantellament- en un centre de prototeràpia, per a tractar el càncer amb tecnologia de protons.

Tot i això, l’estudi rebutja establir propostes úniques per a cada espai, i suggerix que els usos de les centrals es decidisquen “tenint en compte el teixit social i administratiu del territori”, i que s’aprofite les instal·lacions, l’entorn i les potencialitats del territori. Per això, Gonzalvo suggerix que els complexos nuclears es definisquen com a patrimoni i es protegisquen, per a així evitar l’enderrocament quan dixen de produir.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 23 = 33

Últimes notícies