La pandèmia per coronavirus ha derivat en una crisi social i econòmica de la qual sembla que ciutadans i empreses tardaran a recuperar-se. I és que el cessament de l’activitat econòmica, les restriccions de mobilitat i les altres limitacions per a intentar frenar el contagi també han incidit amb força sobre les Terres de l’Ebre. Per això les institucions han impulsat accions complementàries a les del Govern i l’Estat per a intentar estabilitzar la situació de la ciutadania.
Entre les iniciatives més importants hi ha les que s’han tirat endavant per a garantir els drets socials. Les àrees de serveis socials dels principals municipis com Amposta, Tortosa o Móra d’Ebre ja tenen en marxa les borses de voluntariat, a través de les quals els voluntaris ajuden a persones grans o en situacions de risc a anar a comprar, llençar la brossa o fent-los companyia a l’altra banda del telèfon. Respecte al transport públic, les línies urbanes d’Amposta i Tortosa tampoc cobraran els bitllets durant l’estat d’alarma per a garantir els desplaçaments permesos i dels serveis essencials.
D’altra banda, per a garantir el dret a l’alimentació, per exemple l’Ajuntament d’Amposta, de la mà de la Creu Roja, Càritas i Siloé, ha augmentat en unes 30 unitats familiars el nombre de tiquets frescos que es repartien abans de l’estat d’alarma, mentre que a la Ràpita s’ha creat el programa ‘La Botigueta’, dos mesures que permeten als beneficiaris comprar als comerços de proximitat i al Mercat Municipal. En la mateixa línia, les beques menjador s’han substituït per targetes moneder que els consells comarcals han posat a disposició de diferents famílies.
I seguint amb els més menuts i menudes, el retorn a l’activitat lectiva amb un tercer trimestre virtual ha posat en evidència la manca de recursos tecnològics de moltes llars ebrenques. Per a complementar el miler de dispositius informàtics que la Generalitat va anunciar que posaria a disposició de famílies de les Terres de l’Ebre perquè tots els alumnes puguen seguir el que queda de curs de forma telemàtica, a la capital del Montsià han iniciat la campanya #CompartimWifi obrint la xarxa de tots els edificis municipals, una iniciativa a la qual s’han sumat molts negocis i escoles perquè tothom puga connectar-se a Internet. Al mateix temps, l’Ajuntament de Móra la Nova va fer saber que proporcionaria 10 ordinadors i 15 connexions a internet a aquells alumnes del municipi que ho necessiten.
Les mascaretes i els guants s’han convertit en un habitual estos dies, però no és suficient per a garantir la salut del veïnat. Per este motiu els consistoris són també els encarregats de desinfectar les zones públiques properes a farmàcies i hospitals. Als pobles més petits se n’encarrega la Diputació de Tarragona, garantint les tasques de desinfecció d’espais públics en 79 municipis i entitats municipals descentralitzades del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre.
Les primeres mesures econòmiques que van assumir la majoria de consistoris ebrencs requeien en la supressió de les quotes de les instal·lacions municipals, fet que incloïa gimnasos i piscines, llars d’infants o terrasses, entre d’altres. A banda, bona part dels ajuntaments també han suspès pagaments com les taxes dels negocis de restauració i comerç -molts dels quals, tancats per força- o la dels paradistes del mercat. De la mateixa manera, també s’ha flexibilitzat el pagament d’altres impostos com l’IBI, l’impost sobre els vehicles o les escombraries o se n’ha suspès el cobrament mentre dure l’estat d’alarma. Per la seua part, Aigües de Tortosa ha reduït un 50% el cànon de l’aigua i ha congelat el cobrament dels rebuts dels pròxims 3 mesos a petites i mitjanes empreses.
En la mateixa línia, i amb l’objectiu de donar suport als empresaris que han vist tancats els seus negocis, a la capital del Montsià s’ha creat l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania, de la mateixa manera que s’ha fet a altres municipis com Ascó, que han creat un servei especial d’assessorament telefònic per a empreses i autònoms.
Els ajuntaments i consells comarcals també han mostrat celeritat al moment de pagar als proveïdors. El Consell Comarcal del Baix Ebre ha destinat el resultat pressupostari positiu del 2019 a pagar als comerços