HomeCultura“Respecte distant” i “desconeixement mutu”, sentiments clau entre grups socioculturalment diversos del...

“Respecte distant” i “desconeixement mutu”, sentiments clau entre grups socioculturalment diversos del Montsià

Les relacions de coexistència entre els diferents col·lectius socials i culturals del Montsià són “pacífiques”, de “respecte distant” i “desconeixement mutu”. És el que apunta el resultat de l’exposició interactiva Construïm la convivència, una acció organitzada pel Consell Comarcal del Montsià que durant este any ha recorregut tots els pobles de la comarca. L’activitat, en la qual han participat unes 300 persones, convidava a reflexionar i recollir les impressions, valoracions, sentiments, emocions i opinions que la ciutadania té sobre la convivència i la cohesió social a la comarca.

Una bona part de les persones participants identifiquen la comarca del Montsià com un lloc on es donen bones relacions de convivència entre les diferents comunitats culturals, tot i que subratllen també la necessitat de millorar i ampliar les interaccions entre persones i comunitats diverses que viuen al mateix lloc. D’altra banda, si bé es destaca que falta treballar en la direcció de fomentar actituds més inclusives, la mostra interactiva ha destacat la bona actitud acollidora de les respectives localitats. Per últim, una gran part de les persones participants han destacat els valors que per a elles són implícits al concepte de convivència, fent referència a paraules com l’amor, l’amistat, el respecte, la solidaritat i el suport mutu. En general, el veïnat de la comarca ha mostrat una actitud de respecte actiu, que passa per la voluntat de promoure espais d’interacció entre persones diverses a partir del diàleg, l’empatia i la mediació. A l’altra cara de la moneda, però, també s’han recollit pronunciaments que denoten cert matís d’hostilitat com ara el recel, la desconfiança i el rebuig envers la persona socioculturalment diversa.

Amb els resultats de la pràctica sobre la taula, des de l’organisme comarcal ja s’ha anunciat que la devolució a la ciutadania es realitzarà a través d’espais de capacitació ciutadana i institucional que, a partir del diàleg i la reflexió conjunta, ajuden a avançar fermament cap a un marc generalitzat de relacions de convivència. Atenent l’actual situació de pandèmia, però, la primera activitat de devolució serà de caràcter virtual, per a la qual s’ha pensat una campanya de comunicació a xarxes socials i un seguit de trobades virtuals amb les juntes de govern local de cada un dels pobles i ciutats de la comarca. Cap a la primavera del 2021, si les condicions epidemiològiques ho permeten, s’organitzaran visites a cada municipi participant per a retornar els resultats i generar espais de reflexió conjunta sobre les diferents intervencions ciutadanes recollides en l’exposició itinerant.

L’exposició interactiva Construïm la Convivència forma part d’un procés de coneixement compartit dinamitzat pel Grup Impulsor de la comarca del Montsià que té com a objectiu principal la promoció d’espais de relació, capacitació i participació per a concretar consensos d’acció que contribuïsquen a la promoció de la millora de les relacions de convivència.

Baix Ebre

En la mateixa línia, el Consell Comarcal del Baix Ebre també impulsava, a principis d’any, un procés comunitari per tal de millorar la convivència, la inclusió i la cohesió social a la comarca. En concret, el procés comunitari que proposaven implicava dur a terme una diagnosi sobre l’estat de la convivència i la cohesió social al conjunt de la comarca, sempre preservant la mirada pròpia de cada municipi.

En este sentit, una de les primeres accions participatives que s’ha impulsat ha estat una exposició interactiva itinerant a través de la qual es convida el veïnat a reflexionar sobre la convivència tot incentivant el sentiment de pertinença comarcal, just igual que es va efectuar fa uns mesos a la comarca del Montsià. Malgrat la cancel·lació de molts actes per l’actual crisi sanitària, l’exposició va arrancar a Roquetes el passat 15 d’octubre i ha seguit per molts dels municipis del Baix Ebre sota la premissa Millorem la convivència. Mos coneixem a …, on les persones participants han pogut relacionar amb adhesius, dibuixos i altres materials el que significava per a ells la convivència al seu nucli municipal.

Per a garantir la seguretat de tots els participants, l’activitat va seguir en tot moment les recomanacions de les autoritats sanitàries amb el subministrament de gel hidroalcohòlic i productes per a la desinfecció dels bolígrafs dels participants.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

13 + = 19

Últimes notícies