HomeSocietatRibera tanca la porta a establir un preu m脿xim de l'electricitat

Ribera tanca la porta a establir un preu m脿xim de l’electricitat

La vicepresidenta Tercera i ministra de Transici贸 Ecol貌gica, Teresa Ribera, ha assegurat aquest dilluns que el seu executiu no adoptar脿 mesures “contr脿ries al dret comunitari” com seria l’establiment d’un preu m脿xim al mercat majorista per reduir la factura el猫ctrica que paguen els consumidors. Ribera tamb茅 ha afirmat que malgrat que el buidatge d’embassaments per part de les el猫ctriques compleix les cl脿usules dels contractes, aquesta activitat “no 茅s raonable“, i no demostra “empatia social”. “Confio que aquest comportament es vagi corregint“, ha apuntat, per貌 mentrestant “el govern est脿 treballant en l’aplicaci贸 de l’article 55 de la llei d’aig眉es” per “posar ordre” i evitar aquesta pr脿ctica.

Ribera ha fet aquestes manifestacions durant la seva compareixen莽a a la Comissi贸 de Transici贸 Ecol貌gica del Congr茅s, en una jornada marcada per un nou r猫cord hist貌ric del preu de l’electricitat, 124,45 euros per megavat/hora, que es tornar脿 a superar aquest dimarts, quan el preu ascendir脿 fins als 130,53 euros. Agost acaba com el mes amb l’electricitat m茅s cara de la hist貌ria.

Ha afirmat que el govern espanyol veu “preocupaci贸” per la “dificultats” dels ciutadans de beneficiar-se de la rebaixa dels costos de les energies renovables, per貌 ha afirmat que els motius de l’encariment van “m茅s enll脿” de l’al莽a del preu majorista i responen a factors com l’increment dels preus del gas. S贸n q眉estions, ha recordat, on el govern espanyol no t茅 marge de maniobra.

Nova factura

Segons la ministra, l’executiu treballa en altres camps on “s铆 que t茅 marge“, com un increment de les interconnexions el猫ctriques, una regulaci贸 “de nou” la tarifa PVPC (preu per al petit consumidor) per allunyar-la de l’evoluci贸 dels mercats no regulats i incorporant indicadors “menys vol脿tils“, el foment de contractaci贸 bilateral entre usuaris i companyies, i la promoci贸 de l’efici猫ncia energ猫tica.

Per contra, Ribera ha advertit que el seu govern “mai adoptar脿 mesures que sapiguem que s贸n frontalment contr脿ries al dret comunitari“, perqu猫 “s’acaben convertint en p猫rdua de confian莽a per al pa铆s i en multes i sancions amb interessos que obliguen a retornar diners a les el猫ctriques“. “Hem de respectar el marc del dret comunitari i constitucional, i el contrari seria enormement arriscat, per molt atractiu que pugui semblar a curt termini“, ha dit.

Segons Ribera, un d’aquests “l铆mits” que no es poden traspassar 茅s la fixaci贸 de preus majoristes regulats, que “s’han d’establir en funci贸 de l’oferta i la demanda“. Per tant, tampoc “l’establiment de preus m脿xims o m铆nims“, ni esquivar els “preus marginals al mercat majorista“. Tampoc es pot “prohibir l’acc茅s al mercat majorista” de cap tecnologia. “Ens pot agradar m茅s o menys, per貌 cal respectar el dret europeu vigent“.

Pel que fa a la situaci贸 dels pantans, Ribera ha afirmat que les empreses el猫ctriques estan actuant dins dels marges que els permeten els contractes, ‘ “la reducci贸 escandalosa dels volums d’aigua” 鈥損r脿cticament el 70% en sis setmanes- 茅s compatible amb les cl脿usules. En tot cas, ha recordat que aquest buidatge de pantans “no 茅s raonable” i ha generat una “enorme preocupaci贸 social“.

Ha recordat a les el猫ctriques que amb aquesta actuaci贸 “no han demostrat en absolut empatia social” que 茅s un factor que “cotitza a la borsa“. “Confio que aquest comportament es vagi corregint sense perjudici que el govern adoptar脿 les decisions pertinents i est脿 treballant en l’aplicaci贸 de l’article 55 de la llei d’aig眉es“, per “posar ordre” i evitar actuacions “indesitjables“.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introdu茂u el vostre comentari.
Introdu茂u aqu铆 el vostre nom

2 + 5 =

脷ltimes not铆cies