HomePolíticaRoigé reivindica la “transformació” de Tortosa en el balanç dels seus 5...

Roigé reivindica la “transformació” de Tortosa en el balanç dels seus 5 anys com a alcaldessa

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, va fer este dijous una conferència de balanç dels seus cinc anys al càrrec -que es complixen este divendres, 10 de febrer- en un acte a la Cambra de Comerç en què va recordar les prioritats que es va marcar aleshores, el 2018, i les actuacions fetes per a desplegar-les, condicionades per esdeveniments imprevistos com la pandèmia, els temporals o l’increment de costos energètics.

Governança

Roigé va subratllar la reducció de l’endeutament durant l’etapa en què ella ha estat al Govern i concretament des que va agafar la vara d’alcaldessa: en cinc anys, el deute ha passat de 37,1 milions d’euros a 31,6, i al maig la previsió és que el deute siga de 29 milions, “la xifra d’endeutament més baixa que ha tingut mai l’Ajuntament”. La ràtio actual és del 52 %, molt lluny del 202 % de l’any 2001, segons va recordar. I això va reivindicar que s’ha fet sense apujar impostos. També va presumir de la gestió dels dos centres sanitaris municipals: l’hospital de la Santa Creu, que no hauria costat res a l’Ajuntament en els darrers 16 anys, i la Clínica Terres de l’Ebre, adquirida fa 10 anys en una “aposta valenta perquè no es perdés este servei sanitari”, i “autofinançada”. També s’han renovat els convenis amb les EMDs, que així disposen de més recursos i competències.

Sense incrementar els ingressos via pressió fiscal, Roigé va argumentar que les inversions importants que s’han fet durant el seu cicle han estat possibles en bona mesura gràcies al recurs d’administracions supramunicipals. En este sentit, va revelar que s’han aconseguit 34,6 milions d’euros en cinc anys, 12,7 dels quals corresponen als Fons Next Generation i 12,6, a la Diputació de Tarragona.

Les persones

En l’àmbit de les persones, Roigé va detallar que s’han duplicat les partides destinades a les entitats socials i que s’ha aconseguit garantir que no es talle el subministrament d’aigua a cap persona en risc d’exclusió social. També va recordar les gestions fetes amb la Generalitat per a ampliar l’actual Hospital Verge de la Cinta i les que s’han fet per a començat a treballar en un nou hospital, amb l’adquisició per part de l’Ajuntament d’uns terrenys al Pla parcial del Camí de Roquetes.

Roigé es va referir als esports com “un motor d’activitat” al municipi -va posar com a exemple l’impacte de 2,5 milions d’euros generats pels World Sports Games del 2019-; va enumerar les millores en instal·lacions esportives i va exhibir el compromís municipal amb la futura pista d’atletisme a Jesús o el pavelló que s’ha de fer als JosepetsTambé va recordar que Tortosa és a punt d’inaugurar l’ampliació del Museu i que el seu Govern comptarà ara amb una partida de 2,5 milions de l’Estat per a construir una tercera sala a l’Auditori Fellp Pedrell.

 

En l’àmbit laboral, va destacar que l’atur està en els índex més baixos des del 2008, amb una taxa del 10,8 % després de 21 mesos consecutius de millora interanual. Les més de 14.000 tortosins i tortosines donades d’alta a la Seguretat Social són, segons Roigé, una xifra de rècord. L’aterratge de Florette i sobretot de Kronospan, que ja ha invertit 350 milions, s’ha convertit en bandera de la reactivació industrial a Tortosa, i va avançar que la setmana entrant s’anunciarà una nova implantació industrial a la ciutat. La líder de Junts per Tortosa també va valorar que els Portals de la ciutat s’hagen convertit en un espai d’acollida d’indústria i comerç aparador que dona treball a unes 500 persones.

La nova plaça de la Catedral, amb l’espai arqueològic Cota 0 a sota -hi han passat més 10.000 persones durant nou mesos- lidera, a parer de Roigé, les actuacions que han potenciat el turisme i que lliguen també amb la transformació urbanística de la ciutat i la posada en relleu d’elements patrimonials.

Transformació i futur

Segons l’alcaldessa, els canvis urbanístics fets han permès sobretot generar nou espais de trobada: “La nova plaça de l’Ajuntament s’ha convertit en la plaça major que no teníem”. També va posar l’exemple del carrer Cervantes, i va avançar que la reforma de la plaça d’Alfons XII -va mostrar-ne les primeres imatges virtuals- també donarà prioritat a les persones. Totes les actuacions “fan que els espais tinguen més tirada a la socialització, amb més zones verdes i més carrils bici”. En cinc anys s’han plantat més de 600 arbres a Tortosa. Per a equilibrar-ho, va recordar que s’han creat prop d’un miler de zones d’aparcament a les entrades de la ciutat.

També va revelar que s’està definint el projecte que es presentarà a la primera convocatòria de la nova Llei de barris de la Generalitat. Amb vista al futur, Roigé va enfocar la reforma de l’avinguda Generalitat, la connexió del centre i del Temple amb la recuperació dels terrenys de Renfe i la necessitat de fer un tercer pont entre Remolins i Ferreries, i en general va apostar per una ciutat “on continuen sorgint oportunitats de desenvolupament per a tothom, especialment per a les persones que necessiten l’acompanyament de les institucions”.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + 1 =

Últimes notícies