La consellera de Salut, Olga Pané, s’ha reunit recentment amb els metges de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa (HTVC) i amb els alcaldes de les Terres de l’Ebre per a exposar la complexa situació que envolta tant les obres d’ampliació de l’HTVC com el projecte d’un nou hospital en una nova ubicació. Pané ha considerat les dos trobades com a reunions internes de treball del departament i no ha comparegut davant dels mitjans de comunicació del territori, però alguns batlles han traslladat a esta publicació el missatge substancial de la consellera, compromesa amb els dos projectes però conscient de les dificultats acumulades, i metges del Verge de la Cinta han abundat, en declaracions recollides per l’Agència Catalana de Notícies (ACN), en el risc que l’HTVC, si no s’amplia, entre en “emergència sanitària” per la falta d’espais i les condicions de treball i d’assistència.
Tres escenaris
A més a més, Pané hauria tractat amb alcaldes i metges el que ja és un secret de domini públic: la troballa d’unes sitges antigues fa que s’haja de renunciar almenys a les dos plantes subterrànies projectades en el nou edifici assistencial, on hi havien d’anar els serveis de farmàcia i logística i un aparcament. En este context, caldrà esperar uns mesos, potser fins al maig o al juny, per a resoldre la situació de l’ampliació de l’HTVC. La consellera va projectar “confiança” per a trobar la millor solució tècnica, però els fets no conviden a l’optimisme. Els escenaris serien tres: que es puga continuar amb l’edificació, reubicant els serveis que anaven subterranis i sense fer l’aparcament nou; que calga modificar molt el projecte i que, per tant, s’haja de fer una altra licitació de l’obra -amb el consegüent retard- o que l’ampliació no es puga dur a terme i s’haja d’indemnitzar l’empresa constructora, la UTE Hospital Tortosa formada per ACCIONA, Copcisa i CIMELSA.
Tots els alcaldes presents a la reunió van traslladar a la consellera la necessitat de fer una ampliació que permeta guanyar quiròfans i altres serveis essencials de forma imminent, encara que no es puguen fer plantes subterrànies. La consellera va detallar als batlles que les restes de les sitges probablement hauran d’estar visibles i visitables.
Les alcaldies van insistir que els projectes d’ampliació i d’un nou hospital, que en cap cas podria materialitzar-se abans d’una dècada, s’han de fer compatibles i la consellera va sostindre el seu discurs en la mateixa direcció, però en relació als terrenys del futur hospital, al camí de Roquetes, l’aptitud dependrà de com se puga gestionar tècnicament la condició de sòl inundable. Pané ha traslladat que els equips de l’Ajuntament i de la Generalitat estan treballant plegats en este sentit i que, si es descarta el camí de Roquetes, hi ha “un pla B i un pla C”, en qualsevol cas a Tortosa, on ja s’especulava que l’equip de govern local preveu més d’una ubicació alternativa dins del terme municipal.
El que sí que han agraït els alcaldes consultats és el to aclaridor i constructiu d’una reunió en què també van plantejar a la consellera les mancances de l’atenció primària al territori, a la qual cosa Pané va respondre que el Govern intentarà reforçar el servei a l’Ebre, malgrat que no hi ha pressupostos per al 2025, i introduir-hi iniciatives pilot d’assistència domiciliària.
Espais “tercermundistes”
Pel que fa als metges, el sentiment que prima és la preocupació i la indignació per haver de treballar en espais “tercermundistes”. Les limitacions s’agreugen en serveis clau com els quiròfans, l’hospital de dia o la farmàcia. L’únic quiròfan per a atendre urgències a l’hospital Verge de la Cinta és extremadament menut. La falta d’espai també afecta els pacients oncològics. La doctora Montse Llobera, cap de servei d’Oncologia de l’HTVC, explica que ara els usuaris són atesos de manera dispersa, i sense la privacitat i qualitat que pertocaria. Al nou edifici de l’ampliació estava previst unificar les consultes i fer-ne més.
Les mancances arriben fins a l’hospital de dia, on s’administren tractaments de quimioteràpia o immunoteràpia. L’espai no garantix “la intimitat” dels pacients, que seuen en butaques, uns a tocar dels altres. Amb el nou edifici, hi hauria més llits. El servei de farmàcia ara només té una campana de preparació i de vegades s’acumulen les peticions.
Els metges també alerten que “la xarxa de qualitat” que els facultatius havien creat durant anys i ja no la poden “retindre” i l’HTVC, aspirant a ser hospital universitari, és a la pràctica poc atractiu i perd professionals.
En el curt termini, com els alcaldes, els metges de l’Hospital de Tortosa no volen renunciar a l’ampliació. La consideren l’única garantia per a poder tindre accés a curt termini a la tecnologia mèdica del segle XXI “i tractar a la gent com a la resta de Catalunya”. L’Hospital de Tortosa és l’únic centre hospitalari de l’ICS que no disposa de cirurgia robòtica.
L’opinió és generalitzada entre els professionals sanitaris i això ha portat a la Junta de Personal de l’hospital, que representa a tots els treballadors, a convocar una protesta, dimarts 25 de febrer, contra la paralització dels treballs: “No podem permetre que es bloquege una ampliació necessària per a la salut de tothom”.
“La gent de Tortosa sabíem què trobarien a les obres”
El Verge de la Cinta es va construir al sector fortificat del turó del Sitjar, en un lloc molt mal comunicat i entre restes de patrimoni, i va obrir les portes el novembre del 1976, l’any que ve farà 50 anys. Avui dia, els metges i molts veïns de Tortosa veuen incrèduls que les obres d’ampliació, que ja havien fet aflorar unes restes el desembre del 2023, s’aturen ara per unes troballes arqueològiques més valuoses i “previsibles”. “La gent que vivim a Tortosa i tenim una edat sabíem què trobarien aquí. Coneixíem les coves, passadissos, forats. Jo mateix de menut he anat per aquí jugant i amagant-me. Ja sabíem que estes obres tindrien este problema”, ha lamentat el doctor Manel Martínez, cap d’Urgències, en declaracions a l’ACN.