HomeSalutSalut confirma que a algunes zones del Montsià hi ha un augment...

Salut confirma que a algunes zones del Montsià hi ha un augment de la corba d’incidència de Covid-19

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha afirmat que tot i que “milloren els indicadors epidemiològics” de la pandèmia de la Covid-19 “la pressió assistencial continua altíssima i seguirà creixent els propers dies, tant pel que fa al nombre de persones que ingressen als hospitals, com als ingressos en llits de crítics a les UCI”. Per la seva part, el coordinador de la unitat de seguiment de la COVID a Catalunya, Jacobo Mendioroz, s’ha referit també a la situació epidemiològica de Catalunya. Mendioroz ha afirmat que “la corba està baixant i amb una taxa de reproducció per sota d’1. S’ha de reconèixer l’esforç de la gent” i en aquest sentit ha detallat que “la majoria de les regions estan baixant, però encara no acaben de posar-se per sota d’1 a les Terres de l’Ebre, a Barcelona i a l’Alt Pirineu”. També ha recalcat que “hi ha un augment d’incidència a la Vall d’Aran, a Olot i a algunes zones del Montsià”.

Davant d’aquesta situació, ha insistit en demanar a la ciutadania que “continuï rebaixant al màxim la interacció social. Hem de continuar treballant perquè la corba segueixi baixant” i ha augurat que les dues properes setmanes continuaran sent complicades als centres d’atenció primària i als hospitals. També ha explicat que tenen comptabilitzats una seixantena de casos de la variant britànica a Catalunya, alguns dels quals, ha dit “ja no són fruit d’un viatge al Regne Unit sinó de transmissió aquí” i ha afegit que “hem d’estar molt vigilants de què pugui ser una variable que ens canviï els escenaris les properes setmanes”. També ha assenyalat que ara mateix “Catalunya fa 374.000 proves PCR i d’antígens a la setmana (271.000 PCR i 103.000 TAR). Estem sobrepassant el milió de proves al mes. Madrid està fent 140.000 proves i Andalusia, 180.000. Això demostra que anem a buscar el virus”, ha dit la consellera.

La titular de Salut també s’ha referit a la situació epidemiològica “preocupant del nostre entorn”, tant la de diferents països europeus com, especialment, la de l’Estat espanyol, on ha afirmat, “la corba està disparada i descontrolada”. Vergés ha assegurat que “en aquest context de tercera onada a Espanya és inaudit que el ministre de Sanitat deixi el càrrec i prioritzi, clarament, la contesa electoral del 14 de febrer respecte al que és l’epidèmia, la salut i la vida”. Paral·lelament, Vergés ha anunciat que avui s’ha posat en marxa el nou hospital satèl·lit a Bellvitge. “És el primer que s’obre i les properes setmanes ho farà el de Can Ruti; el Pere Virgili, que és un annex de l’Hospital de Vall d’Hebron; el de l’Arnau de Vilanova de Lleida i el del Broggi”. La consellera ha remarcat que s’han construït “en temps rècord” i que “serviran per esponjar més els nostres hospitals”. En aquest sentit ha explicat que “enforteixen la pròpia estructura hospitalària, el propi sistema de salut”.

D’altra banda, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha iniciat la seva intervenció informant del dispositiu d’informació, vigilància i control de pas als accessos a diferents parcs naturals per garantir el compliment del confinament perimetral municipal durant el cap de setmana. Sàmper ha posat en valor que “el balanç és molt positiu. Gràcies a la difusió que se’n va fer i a la responsabilitat ciutadana podem dir que el compliment ha estat molt important. La ciutadania és conscient de les restriccions vigents i hi ha una voluntat de compliment pel que fa al confinament perimetral municipal”. El comissari Joan Carles Molinero ha afegit que “a 6 parcs naturals de Catalunya, s’han fet 75 controls policials, dels quals s’han aixecat 97 actes per incompliment de la normativa de restricció de la mobilitat municipal”. D’aquestes, 40 han estat al Parc Natural del Montseny i 35 al Parc Natural de Montserrat. El conseller Sàmper ha recordat que pel que fa al confinament nocturn i a la prohibició de reunir-se en grups barrejant bombolles, especialment en l’àmbit urbà, “hem volgut ser transparents, publicitant les festes, trobades i celebracions detectades que han contravingut la normativa”. “Poden semblar moltes però també vull recalcar que el compliment per part de la ciutadania és majoritari i la voluntat de compliment que detectem també és majoritària”, ha insistit.

El comissari Molinero, ha destacat que, “tot i haver un compliment molt important de les mesures de restricció per part de la ciutadania, aquest cap de setmana, en concret la nit de dissabte a diumenge, s’ha produït un increment de pràcticament 400 actes aixecades per trencar la normativa respecte al dissabte anterior”. A tall d’exemple, el comissari ha relatat algunes intervencions en dos hotels del districte de Sant Martí amb un total de 30 persones identificades i una intervenció a Cornellà de Llobregat on la guàrdia Urbana va demanar recolzament al cos de Mossos d’Esquadra per intervenir en un club esportiu on es van detenir 3 persones per atemptar contra els agents de l’autoritat.

Sàmper ha reiterat la voluntat del Departament d’Interior d’explicar les actuacions policials “per transparència, per fer pedagogia i per posar en valor el compliment de la majoria” i ha recordat que “es mantindrà el control i es sancionaran els incompliments perquè és molt important evitar aquestes trobades que són potencialment focus de contagi molt rellevants”.

Respecte a intervencions dels Mossos d’Esquadra, el conseller ha informat que “ahir diumenge, es van aixecar 328 actes per infraccions d’incompliment del confinament municipal (216 aixecades per Mossos d’Esquadra i 112 per Policia Local). Pel que fa a les infraccions de incompliment de confinament nocturn, de les 22.00h de diumenge a les 6.00 h d’avui, s’han aixecat 287 actes. I pel que fa a les infraccions del sector de la restauració, s’han aixecat 20 actes (6 corresponents a aixecament per part de Mossos i 14 per Policies Locals)”. Pel que fa a denúncies administratives, s’han aixecat 103.701 actes, de les quals 50.455 per Mossos d’Esquadra i 53.246 per Policies Locals. En relació a les denúncies imposades a locals comercials o de restauració, el conseller ha confirmat que han estat 1.984, 1.159 per part de Mossos d’Esquadra i 825 per part de Policies Locals. S’han identificat 169.533 persones, 43.013 per part de Mossos d’Esquadra i 126.520 per Policies Locals.

La subdirectora general de Coordinació i Gestió d’Emergències de Protecció Civil, Imma Solé, ha recordat la pròrroga de les mesures de limitació anunciades per fer front a la pandèmia, l’objectiu de les quals “és intentar reduir la mobilitat i els contactes socials”, ha dit. En la mateixa línia, Solé ha explicat que, “sobre les excepcions a les normes com el permís de desplaçament al lloc més proper per serveis essencials als habitants de poblacions més petites, cal aplicar-les amb seny i que només sigui si és imprescindible”.

A preguntes dels periodistes sobre la tramitació de les sancions del primer estat d’alarma, el conseller ha explicat que es van aixecar un total de 170.000 actes que han derivat de moment en l’obertura de 90.000 expedients i se n’han pagat ja més de 8.000. El conseller ha explicat que pel que fa als terminis de prescripció, a finals de maig començarien a prescriure les primeres actes de denúncia i els expedients que es creessin llavors tindrien un termini de caducitat en la tramitació de 9 mesos. Sàmper ha confirmat que el dia 1 de febrer s’incorporen 61 professionals entre juristes i personal administratiu al Departament d’Interior per agilitzar la tramitació i comunicació dels expedients oberts arran de les actes de denúncia del primer estat d’alarma que són els que tramita el Departament d’Interior. “És un procediment lent i garantista, n’hi ha moltes, però es tramitaran i es cobraran”, ha dit.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 5 =

Últimes notícies