L’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja ha posat en marxa un ambiciós pla de millora de l’eficiència energètica al municipi que té com a objectiu reduir el consum elèctric i la factura de la llum. Per una banda, hi ha prevista la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques a diferents equipaments municipals i per l’altra el canvi a tecnologia LED de l’enllumenat públic i del camp de futbol.
Pel que fa a la instal·lació de plaques solars, s’ha dut a terme ja la instal·lació d’un primer parc solar al sostre de la Biblioteca Francesc Balagué, que s’ha convertit en el primer edifici autosuficient energèticament del municipi. La instal·lació consta de 117 panells solars amb una potència de 40 kW que permetrà cobrir tota la demanda elèctrica de la biblioteca i, gràcies a una bateria virtual, hi ha previst acumular l’excedent d’energia produïda a l’estiu per a cobrir la despesa elèctrica durant l’hivern. “D’esta manera volem que la biblioteca siga el primer edifici autosuficient del municipi, amb un consum zero a la factura de llum”, ha explicat en una entrevista a Delta.Cat Àxel Tomàs, regidor d’Obres, Urbanisme i Serveis de l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja. Tomàs ha explicat que l’Ajuntament aprofitarà la primera bestreta rebuda dels Fons de Transició Nuclear -Sant Jaume es troba inclosa dins de l’àrea nuclear de Vandellòs II- per a “inundar” els sostres dels edificis municipals de plaques solars “i arribar a un cost zero en despesa energètica”. El pròxim edifici on s’instal·laran plaques solars serà l’escola Sant Jaume, un dels edificis amb major consum energètic del municipi. En este cas, el projecte sortirà a licitació en les pròximes setmanes amb l’objectiu de poder fer la instal·lació de les plaques solars aprofitant les vacances de l’estiu.
Canvi a LED
Per seguir avançant cap a l’eficiència energètica i en l’estalvi en la factura de la llum, una de les partides de despesa més grans de l’Ajuntament, el consistori té prevista també la renovació de l’enllumenat públic amb la instal·lació de tecnologia LED. Hi ha previst renovar 750 punts de llum i instal·lar un sistema de telegestió per a millorar-ne
l’eficiència. “Podrem regular la intensitat de les lluminàries depenent de l’època de l’any, el que incrementarà encara molt més l’eficiència energètica”, insistix Tomàs. Per a poder finançar esta inversió, el consistori contractarà un crèdit a interès zero que es podrà retornar amb l’estalvi econòmic generat. Amb el canvi a tecnologia LED, l’Ajuntament ha calculat un estalvi en la factura de la llum del 70 %, fet que permetrà amortitzar la inversió en menys de 10 anys.
A més, des del consistori volen també incloure en la licitació la substitució de les 16 lluminàries del camp de futbol, ja que els focus actuals tenen una potència de 1.000 watts cadascun i “un consum energètic brutal”. De fet, segons l’Ajuntament, és l’equipament municipal amb la despesa elèctrica més elevada. En este cas l’estalvi generat en només tres anys permetria amortitzar la inversió realitzada.