HomeSocietatSarai Benedicto · “Les zones rurals ens hem de bolcar en la...

Sarai Benedicto · “Les zones rurals ens hem de bolcar en la defensa del col·lectiu LGTBI”

El passat dimarts  17 de maig va ser el Dia Mundial contra la LGTBIfòbia, i el Setmanari l’Ebre va entrevistar a Sarai Benedicto, una de les integrants de Les Arramblades, l’Associació LGTBI+ de Tivissa.

Suposo que a un col·lectiu LGTBI com Les Arramblades, a Tivissa, us deuen haver qüestionat milions de vegades si la faena que feu és necessària…

Totalment. I ho és, i molt, clar! I especialment en un entorn rural com el que ens trobem!

La LGTBIfòbia es manifesta amb alguns específics al món rural.

Sí. Pensem que la visibilitat de les persones és major potser que a les poblacions amb més habitants i també hi pot haver una pressió social més forta i directa. A banda, també hi ha el fenomen del ‘sexili’, que definix les persones del col·lectiu que han hagut de marxar del seu poble perquè no se sentien lliures amb la seua identitat sexual o amb la forma d’expressar amor cap a persones del mateix sexe. I per això és necessari que les zones rurals ens bolquem en la defensa del col·lectiu LGTBI.

Com combateu este fenomen des de les Arramblades?

Treballem molt a compartir i informar. Organitzem actes de reivindicació, de visibilització i també de protesta, creiem que cal fer públiques les injustícies i treballar per un canvi social, a Tivissa, a les Terres de l’Ebre i globalment. Per això també treballem braç a braç amb altres col·lectius i anem creixent. A banda, també treballem per a portar l’educació sexual a les escoles, perquè és molt necessària la conscienciació dels més jóvens. A més, l’escola també és un lloc on es donen comportaments de LGTBIfòbia.

Encara hi ha este mite que de persones LGTBI “als pobles, no n’hi ha”.

Encara. I nosaltres, quan vam començar amb Les Arramblades, en ple confinament ens vam sorprendre de la gran acceptació que vam tenir al poble. Molta gent que no pensàvem s’hi va sumar i ens en vam alegrar moltíssim. I és molt important, per a fer la faena, per a tenir visibilitat però també per a crear referents. Si parlem de l’àmbit rural, també trobem que és més difícil tenir referents, i fa uns anys els havíem d’anar a buscar a fora. Ara, entre tots ens podem ajudar, fer-nos costat i seguir en la lluita per a eliminar qualsevol discriminació i reivindicar toes les maneres de viure i estimar.

Veieu que les coses estan canviant en els últims anys? O encara pesa molt, esta xacra.

Totes dos. La veritat és que encara arrosseguem comportaments discriminatoris, però el jovent d’avui també és molt més receptiu i té una actitud més reivindicativa. Potser hi ha menys tabús dels que hi havia abans, però també és veritat que encara ens trobem amb agressions pràcticament diàries al col·lectiu. Així que és més necessari que mai continuar amb la lluita per a una reeducació en l’àmbit de la sexualitat i els gèneres.

Com valoreu l’aprovació de la reforma de la Llei de l’avortament?

Molt bé. Que s’haja fet esta aprovació de nous drets sexuals i reproductius i que es permeta a les menors avortar sense el consentiment dels pares és una de les nostres reivindicacions i acompanyem també esta lluita. Creiem que tot va relacionat. També és cert que no es va aprovar la reducció de l’IVA per a productes higiènics de les persones que tenen la regla. Seguirem reivindicant-ho, com no pot ser d’una altra manera. Seguirem lluitant per un canvi que ens millore com a societat.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 65 = 73

Últimes notícies