HomeSocietatSERCOSA contesta a ERC i la PDE sobre la negativa de construir...

SERCOSA contesta a ERC i la PDE sobre la negativa de construir tres centrals hidroelèctriques a l’Ebre

SERCOSA es marca la tornada de les vacances de Nadal com a data màxima per prendre la decisió de si continua apostant pel projecte de construir tres centrals hidroelèctriques i els seus assuts a l’Ebre, després del posicionament contrari al projecte d’Esquerra Republicana i la Plataforma en Defensa de l’Ebre.

La companyia energètica reitera que els assuts no retenen ni aigua ni sediments. Per aquest motiu, Sercosa ha proposat a la PDE de fer un nou estudi en aquest sentit finançat per l’empresa.

Aquí podeu llegir les respostes als dos organismes, primer el redactat dirigit a la PDE i després l’adreçat a ERC:

SERCOSA no farà cap negoci si la majoria del territori es posiciona en contra del projecte

En relació a les manifestacions que la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) ha difós per mitjà d’un comunicat de premsa amb data 17 de novembre de 2021, l’empresa SERCOSA, vol comunicar el següent:

Dia la PDE, punt 1: “És un projecte recurrent presentat altres vegades tan a través del Consell Econòmic i Social com de la Cambra de Comerç de Tortosa dins d’un suposat pla de navegabilitat del riu”.

Efectivament, és un projecte que ja existeix. I com existeix, el que valorem és que s’iniciï un debat públic respecte a aquesta iniciativa. I que totes les opinions ens porten riquesa, sobretot, si se subjecten tècnicament.

Dia la PDE, punt 2: “és un projecte que desnaturalitza el riu Ebre creant una imatge visual irreal de més cabal que no serà certa”. El riu està desnaturalitzat des de fa dècades pels embassaments, no pas pels assuts, i aquesta suposada imatge irreal, és idèntica a la que hi ha darrere de Xerta i d’Ascó, ni més ni menys.

Dia la PDE, punt 3: “Suposarà una retenció dels pocs sediments que baixen actualment pel riu, bloquejant els escassos llims, fangs i argiles que arriben al delta, deixant arribar-hi només unes poques arenes diluïdes a l’aigua”.

Tècnicament, aquest argument no és sostenible, entre altres coses perquè l’empresa promotora va fer un estudi encarregat a un catedràtic en hidrologia que desmentia la suposada capacitat dels assuts per retenir fangs, llims o argiles.

Tant és així que l’empresa SERCOSA ha proposat a la PDE de fer un estudi finançat per SERCOSA per veure realment la capacitat de retenció d’aquests escassos fangs, llim i argiles que la PDE diu que retenen els assuts.

Dia la PDE, punt 4: “És un projecte que no està dins de la planificació hidrològica 2021/2027, per tant, considerem que no es deu poder realitzar en un termini curt de temps”.

Com que aquests assuts no tenen capacitat de retenció d’aigua, ni de gestió de l’aigua, ni de retenció de llims, ni de gestió de llims, no cal que formin part d’aquesta planificació hidrològica.

Dia la PDE, punt 5: “Que no té l’aprovació de cap organisme oficial amb competències de gestió al riu Ebre”.

Efectivament, no en té cap. I aquí constatem una aliança entre la PDE i la CHE a l’hora d’oposar-se a aquests projectes.

No tenir l’aprovació, però, no significa no tenir un procés administratiu avançat, que el té, sinó que qui té competència per a fer-ho, que és el Ministeri de Transició Ecològica, amb els preceptius informes de la CHE, és l’única que té capacitat d’atorgar l’oferta de condicions de les concessions.

Dia la PDE, punt 6: “Lamentem l’estratègia de l’empresa SERCOSA de culpabilitzar a la PDE i fer-la responsable de la inviabilitat del seu projecte al tram final del riu Ebre”.

L’empresa SERCOSA celebra de nou que s’opini sobre el riu i del futur del territori relacionat amb el riu. Malgrat que la PDE no té cap competència sobre el riu, l’empresa promotora reitera de nou el seu compromís en què , sí majoritàriament el territori és contrari al projecte, no el tirarà endavant encara que tingui legalment l’opció de fer-ho. Aquest és un compromís ferm i irrevocable perquè creiem que, malgrat el que diu la legislació vigent, qui hauria de tenir dret a decidir que es fa al territori és el mateix territori. En aquest sentit, no hi ha cap vocació de culpabilitzar ni responsabilitzar a ningú de res. Cadascú pren les decisions que creu són millors pel territori i pels seus legítims interessos.

Dia la PDE, punt 7: “La societat ebrenca fa molts anys que lluitem i ens mobilitzem per tenir un riu viu, no encaixonat, que aporti aigua i sediments al delta de l’Ebre per qüestions mediambientals i socioeconòmiques”.

Totalment d’acord, excepte que és un riu encaixonat. Els principals interessats en què el riu porti molta, molta, molta aigua som les centrals hidroelèctriques que estem al riu. Com a mínim igual que el que més hi estem d’interessats. Pressionarem a tothom perquè arribi aigua al riu, perquè fins ara els aragonesos se’n han fet un tip de treure aigua del riu.

Dia la PDE, punt 8: “És per tot l’exposat anteriorment que sense cap dubte tant la PDE com la societat ebrenca ens continuarem mobilitzant davant de qualsevol projecte o intent de malbaratar encara més el poc que queda decent d’un riu ja prou saquejat per tothom i per tot arreu”.

Només volem recordar que som una empresa, no uns saquejadors, i ens assembla que el nostre projecte (que com és natural volem que generi recursos), estem segurs que beneficia al territori.

I una reflexió no menor: vint-i-cinc anys més tard d’haver presentat el projecte, veiem que el riu no ha ajudat a progressar a la seva gent, ni s’ha aprofitat com es podria haver aprofitat.

SERCOSA, més a prop de ‘desistir’ de la inversió, en comprovar que ERC s’alia també amb la PDE i la CHE en contra dels projectes

En resposta al comunicat de premsa que la Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana ha fet públic en el dia d’avui, acompanyant la roda de premsa que diversos representants d’aquest partit han realitzat, el divendres dia 17 de desembre, i a primera hora del matí, SERCOSA es veu amb la necessitat de fer públic aquest comunicat per traslladar a la societat ebrenca com afecta el compromís d’invertir 125ME al riu Ebre (2022-2025), construint tres centrals hidroelèctriques i tres assuts al tram català de l’Ebre.

 Celebrem haver iniciat un debat, des de la màxima transparència, sobre el futur del territori. I constatem que és bo que ERC hi participi, en el seu cas amb un posicionament que no ens beneficia. Però no el donem per conclòs, ja que, en els darrers anys, molta gent i destacada d’ERC ha donat suport als projectes, tant en públic com en privat, com encara confiem que pugui passar, cas del propi Govern.

 L’empresa SERCOSA, per coherència amb el seu compromís públic de desistir de la inversió si la majoria del territori no hi estava d’acord, fa constar que el posicionament d’ERC contrari als avantprojectes, suposa un pas més per materialitzar definitivament el desistiment de la inversió, al ser conscient de la representativitat institucional d’aquest partit en l’àmbit de les Terres de l’Ebre.

 Així mateix, com que de forma paral·lela als posicionaments públics també estan arribant a SERCOSA molts suports, s’esperarà fins després de les vacances de Nadal per a prendre una decisió, i més tenint en compte la rapidesa amb la qual s’estan produint i acumulant les reaccions.

➢ SERCOSA, veient que el posicionament d’ERC coincideix amb el de la PDE, constata que això suposa un alineament de les dos postures amb la que manté la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), l’òrgan de conca que depèn de l’administració de l’estat, i que habitualment resol beneficiant a la comunitat autònoma d’Aragó, i les del conjunt de l’estat, riu amunt, en contraposició al que hauria de ser un tracte just i equivalent per a Catalunya.

➢ L’empresa respecta el posicionament polític d’aquesta formació. Però a la vegada vol fer constar que els posicionaments tècnics, no són polítics, i aquí hi ha clarament posicionaments tècnics equivocats. Entre d’altres, els següents:

○ 1) els assuts fluents proposats no tenen cap capacitat de retenció d’aigües ni de sediments, ja que no són embassaments, sinó assuts.

○ 2) les afirmacions sobre la inundabilitat no són certes.

Per poder-ho aclarir, SERCOSA invita les persones que han assistit a la roda de premsa a visitar la central hidroelèctrica de Xerta; i a mantenir, el dia que vulguin, un debat (públic o privat) on explicarem els temes tècnics que no s’acaben d’entendre, i mostrar-los els projectes en qüestió.

➢ Sobre l’afirmació que l’objectiu del projecte es generar energia renovable. És veritat. Som una empresa que es dedica a generar energia renovable. Però també hem dit sempre que, aprofitant els projectes, podrem posar les bases per a una futura navegabilitat pel riu. I que seran les administracions locals i les empreses privades qui li donaran forma, no nosaltres. Però és la veritat que sense una elevació de la làmina d’aigua provocada pels assuts fluents, és impossible poder somniar de navegar.

➢ Estarem encantats de reunir-nos en totes les persones que han estat a la roda de premsa avui i els explicarem els projectes en reunions. Per cert, reunions que hem estat demanant amb anterioritat, i que tornem a demanar, perquè hi ha afirmacions que tècnicament no se sustenten, al cotat d’altres que són respectables des del seu model de territori. Insistim en demanar reunions amb tothom qui vulgui conèixer els projectes.

➢ Per finalitzar, demanem a tothom, inclosos els representants d’ERC, que quan pensen amb els assuts fluents proposats, pensin també en Xerta o en Ascó, no amb l’embassament de Mequinensa…, perquè els assuts no retenen aigua, ni llims.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 2 =

Últimes notícies