HomeEntrevistes“Si hi ha rebrot, no em tremolarà la mà per a tancar...

“Si hi ha rebrot, no em tremolarà la mà per a tancar altre cop consultoris”

Pregunta: Com descriuria la situació actual a les Terres de l’Ebre?

Resposta: Continuem sent la regió sanitària amb menor incidència des de l’inici de la pandèmia. Però estem en un moment que cal posar la màxima atenció a identificar contagis i tallar cadenes de transmissió. Estem tenint una pressió assistencial important a primària perquè els casos detectats fins ara són lleus.

P: A què atribuïx l’increment de casos en els últims dies?

R: A l’aixecament de restriccions des del 22 de juny. Va arribar l’estiu i va començar el moviment de persones, especialment els jóvens, que tenen una baixa percepció del risc i els costa més mantenir les mesures de distanciament.

 

P:  Continuarà la tendència a l’alça de contagis a l’Ebre?

R: Si continuem actuant com fins ara, sí. Cal una major autoresponsabilitat i una major coordinació amb els municipis perquè es faça complir la normativa i evitem veure, encara avui, persones sense mascareta.

P: Hi ha motius per a la preocupació?

R: A nivell de territori no, perquè tenim identificats brots i cadenes de transmissió. Però això pot canviar. Cal protegir als vulnerables i seguir les recomanacions.

P:  Com pot millorar la col·laboració dels ajuntaments?

R: Hi ha moltes maneres. Amb agents cívics o voluntaris, ajudant determinats col·lectius a seguir les recomanacions sanitàries. És millor això que arribar a les sancions.

P: Encara que estem lluny de  la situació de Barcelona o Lleida, és partidària de limitar les activitats culturals o socials?

R: Si es fan seguint les recomanacions, amb llistes d’assistents i distància, no passa res. El problema ve quan, en acabar l’acte, la gent s’ajunta i se’n va a fer una copa i no porta mascareta.

P: Diversos alcaldes han criticat la reobertura parcial dels consultoris locals.

R: Em fa llàstima perquè vol dir que no han entès res. Estem veient estos dies que no podíem abaixar la guàrdia i que, agrade o no, ens trobem davant d’una nova realitat. Els consultoris i CAPs estan oberts però d’una manera diferent. Estem dient a la població que cal ser més estrictes mentre hi ha alcaldes que envien missatges contradictoris. El que cal és col·laborar més, exigir menys i no posar tantes mocions.

P: Creu que ho estan aprofitant per a fer política?

R: Està passant a nivell de país i també a nivell de territori. Sobretot, em molesta pels professionals, perquè ho estan donant tot i no es mereixen això.

P: Li sobta que algunes de les crítiques més dures hagen vingut dels seus socis de govern?

R: Encara és més incomprensible. No s’entén com hi haja que busque contínuament el conflicte. Això és el que toca, ara? La prioritat ara és protegir la gent i tallar les cadenes de transmissió. Segons com vagen les dades, potser la setmana vinent he d’anunciar a algun alcalde que he de tancar el consultori per a reagrupar i reforçar. I no em tremolarà la mà.

P: Això és una hipòtesi o una possibilitat real?

R: Vigilem les dades a diari i, en funció del risc de rebrot, si hem de tancar un consultori, el tancarem.

 

P: Des que va esclatar la pandèmia, hi ha hagut diferents moments de desconcert en el lliurament de dades.

R: Hi havia moments en què quan passàvem dades a Madrid, primer ens en demanaven unes i després unes altres. Quan un vol, les coses s’entenen perfectament, però si el que busques és el conflicte… Aquí tots hem après des de zero i sempre hem estat en contacte continu amb els alcaldes.

P: Quin acumulat de retard hi ha en la programació de visites i llistes d’espera quirúrgiques?

R: Durant els mesos de confinament hi ha hagut intervencions que s’han hagut d’ajornar, però les oncològiques s’han fet. Estem intentant absorbir, entre els hospitals, el retard i fer-ho de manera coordinada durant tot este any. Esta mateixa setmana em reuniré amb els diferents proveïdors per a mirar de tancar el pla de contingència que havíem de tenir previst per a la tardor, però que hem hagut d’avançar. Aquí, ens ajudaran inversions com les que hem anunciat amb l’ampliació d’urgències o la planta de semicrítics de l’HTVC. La prioritat, amb independència de qui siga el proveïdor, és mantenir l’activitat vigilant sempre que no se sature el sistema hospitalari.

P: Les visites telemàtiques sembla que han arribat per a quedar-se. Però no tota la població està preparada.

R: Una part de la població agraïx l’agilitat de la via telemàtica, però n’hi ha una altra, sobretot gent gran,  a qui se l’ha d’ajudar. L’important és trobar un equilibri. Continuarem veient el metge i la infermera; esta és una professió humana i de contacte.

P: L’accelerador lineal o l’aparcament de l’hospital han provocat diverses topades amb l’Ajuntament de Tortosa.

R: Sempre intento que les relacions siguen al màxim de fluides possible. L’Ajuntament i el Departament tenen cadascú el seu paper. Però el que no pots és anar sempre amb exigències a Salut i poques vegades a oferir col·laboració.

P: L’hospital sociosanitari de referència és a Tortosa i és municipal, i continua el debat sobre el futur del Verge de la Cinta.

R: El sociosanitari és municipal però que ningú no s’enganye, la contractació és cent per cent del Servei Català de la Salut; per tant, alguna cosa hi hem de poder dir. I respecte de l’HTVC, encara que siga a Tortosa, és el de referència al territori, és gestionat per l’ICS i l’objectiu del Departament de Salut és situar-lo allí on li pertoca. Treballem en l’informe de futur per a veure les necessitats assistencials, que són l’important per a la població, i que els professionals treballen en unes condicions dignes. L’aparcament és important, però no pot ser mai la prioritat.

P: Sobre el futur hospital, totes les opcions estan obertes?

R: Es baralla redimensionar l’actual hospital o, si això no és possible, fer-ne un de nou. Però no per a posar només un cartell d’obres en uns terrenys; això ja es va fer una vegada. Deixem que Salut i els experts de
l’àrea assistencial acaben l’informe. Vull que això es pose com més aviat millor damunt la taula.

P: Finalment s’ha desencallat l’accelerador.

R: Este equipament havia d’anar al futur edifici oncològic de l’HTVC. Que haja anat al sociosanitari no implica canvi de criteri. La qüestió és que degut a uns tràmits que l’Ajuntament de Tortosa no va finalitzar, vam veure que el calendari es dilatava massa i vam decidir fer-ho a Jesús. Si estos tràmits s’haguessen fet, l’edifici oncològic ja hauria començat a construir-se, perquè teníem el projecte i els diners. El que no podem és ser incongruents.  Si volem que l’HTVC siga l’hospital de referència, ho ha de ser per a tot, no només per a allò que ens convé. El Departament de Salut ho té molt clar: un accelerador lineal ha d’estar en un hospital d’aguts, no en un sociosanitari. L’important és que els pacients no surten perjudicats.

Albert Mestre
Albert Mestre
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 2 =

Últimes notícies