HomeEnergiaS’inicia la campanya de regadiu al Delta amb noves inversions per a...

S’inicia la campanya de regadiu al Delta amb noves inversions per a reduir els costos energètics

Les dos comunitats de regants del delta de l’Ebre ja tenen a punt les seues infraestructures de regadiu i de desguàs per a la solta de les aigües, que donarà el tret de sortida a una nova campanya de l’arròs al Delta. En el cas dels regants de la Dreta ja han realitzat l’operació d’ompliment del Canal i està previst que a partir d’este divendres, 6 de maig, comence la fase de la solta d’aigües, una data que podria variar en funció de la climatologia. A l’hemidelta dret esta operació es farà en diferents fases: es començarà per la zona d’Illa de Riu i d’Illa de Buda, entre els dies 6 i 8 de maig, i acabarà 10 dies després, entre els 15 i el 16 de maig, a la zona de la Ràpita. A l’hemidelta esquerre la data prevista per a la solta de les aigües és el dimecres 11 de maig, i l’operació es farà en una única fase a tot l’hemidelta esquerre.

Aposta per a reduir costos energètics

Per a fer front a la nova campanya de regadiu les dos comunitats de regants han aprofitat els mesos de l’hivern, quan el Delta està sec, per tal de dur a terme diferents actuacions de millora a les seues infraestructures i a la seua xarxa de regadiu i amb l’objectiu comú de reduir costos energètics. Més enllà dels treballs habituals de reparació de juntes dels canals principals per a evitar les pèrdues d’aigua per filtracions, en el cas de la Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre, s’ha fet “una aposta decidida cap a una gestió més eficient i sostenible” i l’entitat ha continuat treballant en l’automatització de la xarxa de regadiu, ja que no només els permet ser “més eficients” en la gestió de l’aigua sinó que també els permet contindre la despesa energètica, ha explicat Javier Casanova, president de la Junta de Govern de la Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre.

Actualment la gestió de la xarxa principal de regadiu ja es fa per telegestió i gràcies a este sistema s’ha aconseguit estalviar un 25 % de consum energètic de les estacions de bombament. Per a posar-ne un exemple, només a l’estació de la Pedrera, l’última en automatitzar-se, es va aconseguir en l’última campanya un estalvi de consum de 3 milions de kilovats. A més, el control per telegestió “ens dona també molta informació de com millorar la nostra eficiència”, explica Casanova, és per això que enguany s’ha substituït els motors de les estacions de bombament d’Olles i d’Illa de Mar per a millorar-ne l’eficiència energètica i disminuir el consum elèctric i els costos de les reparacions.

A més, la Comunitat de Regants de l’Esquerra està treballant per a instal·lar plaques solars fotovoltaiques a les estacions de bombament, per a aconseguir un major estalvi energètic i reduir costos en la factura de la llum. El passat any, 2021, malgrat que l’estalvi energètic aconseguit amb la telegestió, la factura de la llum va ser superior a l’any 2020 a causa de l’increment del preu de l’electricitat. “De fet sense la telegestió el cost energètic s’hauria disparat”, remarca Casanova.

Precisament amb l’objectiu de reduir els costos energètics, la Comunitat de Regants de la Dreta de l’Ebre ha instal·lat plaques solars fotovoltaiques a les estacions de bombament 1 i 2 i treballa ja amb l’objectiu que les 5 estacions de bombatge de l’entitat puguen abastir-se energèticament a través d’energia solar. “El cost energètic de la Comunitat ha estat un 60 % superior durant el 2021, malgrat hem aconseguit reduir un 10 % el consum de kilovats”, ha explicat Josep Manel Ferré, president dels regants de la Dreta que aposta per “accelerar” la instal·lació d’energies alternatives.

Les dos comunitats tenen damunt la taula la proposta de fer servir l’actual infraestructura dels canals principals per a la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques, cosa que els permetria reduir dràsticament els costos energètics de les seues infraestructures. “És un projecte interessant però complicat d’executar”, ha explicat Ferré, que insistix que la Comunitat està estudiant seriosament el projecte, que es troba encara en una fase molt inicial.

Obres a la zona de l’avantcanal

La Comunitat de Regants de la Dreta ha aprofitat també els primers mesos de l’any per a dur a terme la primera fase de les obres de reparació de l’avant canal, al punt de captació a l’assut de Xerta. Es tracta d’una obra pendent des que es va canviar el punt de captació del canal amb la construcció de la hidroelèctrica de Xerta. “Es tracta del tram que unix l’assut amb la comporta del Canal, que es troba en molt mal estat, ja que no està formigonat i s’hi feien forats a les parets”, ha explicat Ferré.

El projecte s’executarà en tres fases, amb un cost de 800.000 euros cadascuna. A la primera fase, executada este hivern, s’ha treballat en la instal·lació d’una nova comporta tipus resclosa i s’ha instal·lat una nova descàrrega de fons. Els regants de la Dreta també han realitzat les tasques de manteniment habituals de tots els anys, amb la neteja dels canals i l’extracció dels fangs acumulats per a detectar fuites d’aigua i esquerdes, així com treballs de pintura i arranjament de les comportes de reg, amb l’objectiu de poder iniciar la campanya en condicions.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + = 13

Últimes notícies