HomeCulturaSis llibreries de l’Ebre obren les portes a la nit

Sis llibreries de l’Ebre obren les portes a la nit

En un moment en el qual les compres per internet (també, de llibres) vampiritzen el petit comerç, com s’ho han de fer les llibreries de barri o poble per a sobreviure? “Jo no estic aquí per a lluitar contra Amazon, sinó per a portar el meu granet d’arena en l’atenció al client, en un espai agradable, en un espai social, amb recomanacions personalitzades. La gent no llegeix perquè no li agrade, sinó perquè no ha trobat el llibre”, explicava fa uns dies davant les càmeres de TV3 Júlia Albesa, la llibretera de La Irreal. El nou local va obrir portes a Tortosa fa un mes i mig, i constata la revifalla d’un sector que tan sols fa uns anys molts donaven gairebé per extingit. Però el debat sobre el futur de les llibreries no és cosa nova.

L’emprenedor i activista cultural Albert Pujol (que durant anys va ser al capdavant de la Fira Litterarum Móra d’Ebre i la Fira del Llibre Ebrenc) i la roquetera Teresa Aragonés (postgraduada en gestió de llibreries per la Universitat de Barcelona) fa temps que hi donen voltes. Com a resposta, es va crear el projecte LlibreLAB.

“És una plataforma que vol convertir les llibreries en l’epicentre de la comunitat cultural. Volem oferir un servei d’acompanyament als negocis, promoure processos d’innovació per a la creació i manteniment d’una comunitat de clients activa i fidel”, explica Albert Pujol.

I aprofitant l’empenta que els ve dels Premis Carulla 2020, dels quals van quedar finalistes, han posat fil a l’agulla per a començar a treballar amb sis llibreries de les Terres de l’Ebre: llibreria Bassal de Móra d’Ebre, El Núvol, de Móra la Nova, La 2 de Viladrich i La Irreal, de Tortosa, i La Romàntica i Llibreria Guaix, d’Amposta. El resultat es diu Primera Nit del Dia Mundial de les Llibreries.

 

Transformar les llibreries

El dissabte, 13 de novembre, se celebra el Dia Mundial de les Llibreries, i prenent com a referència esta data – més aviat poc promocionada- Albert Pujol i Teresa Aragonés han volgut impulsar una nit d’activitats literàries a les llibreries, la nit del divendres, 12, amb activitats sorpresa, que poden anar des del videomapatge, la màgia, el microteatre, fins a la música i la cançó d’autor i els jocs infantils.

D’esta manera, de les set a les deu de la nit, es vol que els espectacles transformen cada una de les llibreries en un lloc innovador i experiencial, pensat exclusivament per als clients que s’hi hagen inscrit. Això sí, totes les activitats artístiques tindran com a eix central, obligatòriament, un llibre. Per a accedir a cada llibreria, o bé caldrà comprar un llibre els dies previs, o bé s’haurà d’adquirir una entrada al preu simbòlic de tres euros. Tot el programa d’activitats es podrà consultar als perfils de xarxes socials de Llibre- LAB i les sis llibreries.

És un projecte pilot que es posa en marxa a les Terres de l’Ebre amb el suport de Tortosa Capital de la Cultura Catalana 2021 i amb la voluntat que les llibreries d’altres zones de Catalunya s’hi sumen a partir de l’any vinent. Així, es vol crear una nova data de referència dins del calendari llibreter -com ja ha passat, per exemple, amb la Nit dels Museus, plenament consolidada- per a captar nous tipus de clients i refermar la comunitat de clients de la llibreria.

Oriol Gracia
Oriol Gracia
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 6 =

Últimes notícies