HomeCultura‘Socarrel’, una proposta de Roberto Olivan que fusiona fang, dansa i música

‘Socarrel’, una proposta de Roberto Olivan que fusiona fang, dansa i música

Els Reials Col·legis de Tortosa seran el pròxim escenari de l’espectacle Socarrel de la companyia Roberto Olivan Performing Arts.

Socarrel és un espectacle que fusiona el fang del ceramista Joan Panisello amb la música eletrònica de Laurent Delforge, les veus en directe de Vox Bigerri i el moviment de Roberto Olivan i Magí Serra. La idea original de l’espectacle va nàixer l’any 2014 en l’acció perfomàtica que Olivan i Joan Panisello van protagonitzar a la Pedrera de Barcelona, en el marc del cicle Ara Dansa i on es va produir una “connexió especial” entre els dos artistes. “Socarrel va nàixer a la Pedrera. Llavors va ser un experiment, un a veure què passava, i que ara s’ha concretat en format d’espectacle”, explica Olivan en una conversa amb el setmanari l’ebre.

L’espectacle ja s’ha representat a la Fira Mediterrània de Manresa i al Festival des Voix, des Lieux… de Mondes a Moissac, França, i este estiu serà la primera vegada que es representarà a les Terres de l’Ebre.

Segons explica Olivan, la intervenció artística del 2014, tot i tindre una estructura definida, va donar molt de marge a la improvisació. Ara se li ha donat forma d’espectacle, amb una estructura clara i hi participen dos ballarins a dalt de l’escenari en una lluita entre l’home i la natura: “sovint la humanitat ens creiem el centre de tot quan és la naturalesa qui mana i nosaltres només som un element més de la natura. És ella qui quan diga prou, pot acabar amb tot”, reflexiona Olivan.
 
Els dos ballarins interaccionen amb el ceramista Joan Panisello que “aporta un element plàstic a l’espectacle molt interessant”, i des de dalt de l’escenari treballa el seu fang sobre l’escorça de dos troncs d’arbre, “com si el fang llegís la història d’estos arbres”, un treball que rememora una de les col·leccions més exitoses de Panisello, la de Binomi arbre-home.
 
Tot el que passa a l’escenari es fusiona amb la música electrònica de Laurent Delforge i les veus de Vox Bigerri. “Estem treballant per a fer este espectacle més gran i adaptar-lo per a espais interiors i exteriors i portar-lo a molts altres llocs”, diu Olivan.
 
De moment l’espectacle es representarà el 19 de juliol a la Festa del Renaixement de Tortosa i el 23 d’agost al Festival ÉsDansa de les Preses.
 
 
Creacions a noruega, portugal, holanda i mèxic

Més enllà de continuar treballant amb els espectacles de pròpia producció, Olivan continua la seua tasca de coreògraf muntant creacions per a companyies d’arreu del món. Tot just esta setmana estrena una nova creació a Noruega per a la Dance University de Stavanger, després viatjarà a Portugal, on treballarà en el nou muntatge de la companyia Instavel. També estarà a Holanda, en una creació de la Fontys Academy of Circus and Performing Arts i a la tardor a Mèxic, en un treball per a l’Escuela de Artes José Limón R. Buelna-

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

47 + = 56

Últimes notícies