HomeSense categoriaTerritori demana al govern espanyol actuar d'emergència per reforçar amb més sorres...

Territori demana al govern espanyol actuar d’emergència per reforçar amb més sorres les zones vulnerables del Delta

TERRES DE L’EBRE // La Taula de Consens del delta de l’Ebre i el Departament de Territori i Sostenibilitat han acordat engegar actuacions d’urgència abans de la primavera per reforçar les zones més vulnerables del Delta davant de nous temporals. Es proposa moure gairebé 500.000 metres cúbics més de sorres cap als punts del litoral on ja va actuar Costes després del Gloria: el Trabucador, l’Illa de Buda, entre la Bassa l’Arena i la Marquesa, i l’Arenal. El Govern ha demanat a l’Estat la declaració d’emergència per accelerar les actuacions. Territori també se sumarà a les al·legacions de la Taula de Consens contra el Pla Hidrològic de l’Ebre i el Pla de Protecció del Delta del Ministeri i s’ha compromès a redactar el Pla estratègic de la Xarxa Natura 2000.

La reunió d’aquest dijous, a Deltebre (Baix Ebre), del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, amb la Taula de Consens del Delta ha servit per tancar quatre acords. En primer lloc, l’execució del projecte per moure més sorres als punts més vulnerables del litoral deltaic abans de la primavera, una proposta consensuada també amb entitats com la Plataforma en Defensa de l’Ebre, SEO/Bird Life o GEPEC-EdP, que n’han fet aportacions, i que necessita la declaració d’emergència del Ministeri per a la Transició Ecològica.

El projecte ja s’ha adreçat al govern espanyol i s’està dialogant amb el Ministeri perquè arribi el vistiplau amb l’objectiu d’actuar “amb la màxima celeritat” abans que es produeixin noves llevantades durant l’hivern i perquè s’ha d’executar abans del període de nidificació de les aus. S’hi destinarà “la reserva pressupostària” de 6 milions d’euros que preveien per al Delta els comptes de Govern d’enguany, però el conseller Calvet ha dit que “l’aportació econòmica del Govern hi és per actuar en l’emergència, més enllà de l’emergència en actuacions estructurals i per les quantitats que siguin requerides”. “No m’agrada parlar dels 6 milions perquè seran 6 o seran 60, els que calguin”, ha assegurat. “Pel pressupost de l’any vinent, estem treballant en la pròrroga i sigui d’una manera o d’una altram, no es perdran en cap cas”, ha afegit Calvet.

Com ha explicat el portaveu de la Taula de Consens, Xavier Curto, es tracta d’un projecte “possible i immediat” per “guanyar temps”, plantejant actuacions a curt termini que es limiten a fer actuacions al litoral als punts “més tocats després del Gloria”. “Seria reforçar les actuacions que va fer Costes que tots entenem que són molt, molt insuficients”, ha assenyalat. “És reforçar les actuacions d’emergència del Ministeri, unes obres que no van deixar el Delta com estava abans del temporal i preparar-lo per període hivernal en què poden tornar a arribar tempestes”, ha afegit Rafa Sánchez, tècnic de la Taula.

Com també va fer el Ministeri, es plateja transportar la sorra, gairebé mig milió de metres cúbics més, des de la punta de la Banya i la del Fangar, i també des de la zona del Garxal i d’altres on s’han creat els dipòsits de sorres més recents enguany. Es portaran en camions fins al Trabucador, Buda, la Bassa de l’Arena, la Marquesa o l’Arenal. “Depèn de condicionants com que trobem la suficient flota de vehicles per fer les actuacions. No és fàcil, no és una obra menor, és més important que la que va fer la direcció general de Costes i la complementaria per reforçar de manera important el delta de l’Ebre”, ha destacat Sánchez.

 

Al·legacions als plans ministerials

Dos acords més que han assolit el Departament i la Taula de Consens és que el Govern i el territori mostraran “una mateixa posició” i treballaran conjuntament en les propostes i les al·legacions que es presentaran als documents previs i definitius del Pla hidrològic de la conca de l’Ebre i al Pla de Protecció del Delta. “Cada vegada que ens reunim amb les dues administracions, reiterem que s’han de posar d’acord per una planificació a llarg termini per al Delta”, ha recordat Curto.

 

Pla de Gestió dels espais Natura 2000

Finalment, el conseller Calvet s’ha compromès a iniciar la redacció del Pla de Gestió dels Espais de la Xarxa Natura 2000. La Taula de Consens reivindica aquest document com a “estratègic i bàsic” per “discernir” què és Delta i què no ho és. “El Delta no és un conjunt de platges com la resta del litoral català, sinó que és un perímetre i és important tenir aquest Pla redactat. Està costant molts anys, hauria d’estar fet però és bo que es comprometi el seu inici”, ha celebrat el portaveu de la Taula.

Finalment el Govern i l’entitat deltaica s’han emplaçat a treballar per poder encaixar projectes i actuacions, que permetin executar el Pla Delta, als Fons de Recuperació de la Unió Europea. “Hem d’estar molt atents per tenir mecanismes de finançament extraordinaris per actuar al Delta. La Comissió Europea ha marcat que els fons europeus han d’estar centrats en una reactivació econòmica que posi l’agenda verda al centre i hem de preparar una llista d’actuacions prioritàries que puguin rebre fons europeus”, ha dit Calvet.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

65 + = 75

Últimes notícies