HomePolíticaTortosa aprova la majoria de mocions, però no la supressió de l’actual...

Tortosa aprova la majoria de mocions, però no la supressió de l’actual pista de gel

El ple ordinari de desembre de l’Ajuntament de Tortosa va tancar dilluns d’una forma definitiva i formal el cicle de l’empresa municipal d’urbanisme, la Gumtsa, que va ser creada el 2001 i que va tenir un paper destacat durant el desplegament del Pla Integral del Nucli Antic de la ciutat (PINCAT). La dissolució de la societat de capital íntegrament municipal es va aprovar per unanimitat, i la plantilla ha estat subrogada per l’Ajuntament.
El ple també va servir perquè prengués possessió del càrrec el nou regidor del PSC a la ciutat, Àngel Piñol, en substitució del fins ara portaveu Enric Roig, que ha recuperat el seu lloc de funcionari municipal com a nou coordinador del projecte Smart City.

Polèmica al voltant de la pista de gel

El contingut polític del ple es va centrar en qüestions de l’àmbit de la sostenibilitat i l’eficiència energètica. D’entrada, es va aprovar també per unanimitat la proposta de l’equip de govern d’ordenació dels terrenys forestals del municipi al massís del Port.

D’entre les propostes relacionades amb la sostenibilitat, la que va tenir més càrrega política i, de fet, l’única que es va rebutjar, per 11 vots a 10, va ser la moció de la CUP per a substituir la pista de gel, amb vista al 2023, com a reclam comercial, que plantejava una pista de gel alternativa sintètica per a eliminar l’elevada despesa energètica en l’actual context, o altres opcions d’activitats. La CUP, Movem i ERC, que van avalar la proposta, van voler dixar clar que no estaven en contra de la pista de gel, però que cal estudiar una opció més sostenible perquè, segons el regidor d’ERC Josep Rima, en unes setmanes, l’actual instal·lació consumix l’energia equivalent a set llars durant tot l’any. El PSC, Junts per Tortosa i Ciutadans van contraposar-hi l’impacte econòmic positiu que té per a la ciutat i per a un sector castigat com el comerç, i especialment el representant de Junts Sisco Pepió va insistir: “Queda molt clar que si fos per vostès, no tindríem pista de gel a la ciutat ni se’n beneficiarien més de 3.700 alumnes de la comarca que hi patinen gratuïtament”. “Vostè no s’ha llegit la moció”, va tancar Sergi Arnau, de la CUP, reiterant que no estaven en contra de la l’activitat.

Sí que va prosperar la moció d’Esquerra que reclamava un programa d’actuacions urgent al polígon industrial Baix Ebre, per a millorar-ne les prestacions amb un Pla d’enllumenat, una depurada d’aigües residuals exclusivament per al polígon i una millor pavimentació. Movem Tortosa va acusar l’equip de govern de “deixadesa”; la CUP i Cs van votar a favor de la moció, mentre que el PSC, formalment a l’oposició, però vinculat a la majoria de projectes del mandat perquè va formar part de l’equip de govern durant dos anys i mig, i Junts per Tortosa se’n van abstenir. La socialista Dolors Bel va reconèixer que es pot millorar el manteniment, però va recalcar que s’han fet millores i la imatge del polígon no es correspon amb la que descriu ERC. Domingo Tomàs, de Junts per Tortosa, va ser més contundent, malgrat el vot d’abstenció, i va acusar els republicans de no conèixer tot el que s’ha fet este mandat al polígon Baix Ebre, i va defensar que la depurada en tot cas seria competència de l’ACA. També es va aprovar amb idèntic resultat, 11 vots a favor i 10 abstencions.

Una altra moció pensada per a fer una ciutat més sostenible i reduir emissions que es va aprovar a iniciativa d’ERC va ser la que advoca per la instal·lació de plaques fotovoltaiques en edificis públics, que va comptar amb 14 vots a favor i les set abstencions dels regidors al Govern.

Una de les mocions més singulars va ser la presentada per Movem per a promoure un sistema de “bus escolar a peu”, és a dir, un pedibús o servei adreçat principalment a estudiants de cicle mitjà i superior, amb monitors que contractaria l’Ajuntament per a acompanyar-los a peu cap a l’escola per recorreguts segurs prèviament establerts.

Un ‘pedibús’

Jordi Jordan va defensar que s’ha aplicat amb èxit en altres ciutats. Facilita la conciliació de les famílies i reduïx l’ús del vehicle privat. La CUP hi va votar a favor però va alertar que la no zonificació escolar de Tortosa pot ser-ne un impediment. Junts per Tortosa va fer servir el mateix argument per a abstenir-se i va sostenir que el servei sobrepassa les competències municipals i no l’ha demanat cap centre escolar. El PSC també s’hi va abstenir perquè, tot i ser una proposta “interessant”, caldria fer primer una diagnosi i una estimació del cost. ERC i Cs sí que van donar suport a la moció, que es va aprovar amb 11 vots favorables.

El mateix resultat va obtenir l’altra moció de Movem: el projecte Tortosa locals vius, en quatre fases per a afavorir l’ocupació de més de 200 locals buits per part d’emprenedors locals, amb iniciatives fonamentades en la sostenibilitat i l’economia circular. El plantejament inclou subvencions directes, amb una primera partida de 150.000 euros que el grup d’ERC, tot i donar suport ple a la idea, va considerar insuficients. També van avalar la proposta Cs i la CUP, que va proposar també donar vida artística i cultural a alguns locals. El PSC va reivindicar la faena feta amb el pla Reactivem Tortosa, de què va ser coideòleg el seu grup municipal, i Junts per Tortosa també va desgranar els mèrits de les diferents campanyes municipals acordades i ja executades amb la Cambra de Comerç per a reactivar el comerç i recuperar locals buits.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

73 + = 80

Últimes notícies