HomeSocietatTortosa incorpora els gegantons de Rufo i Rubí per a potenciar el...

Tortosa incorpora els gegantons de Rufo i Rubí per a potenciar el planter geganter entre el jovent

El pròxim 4 de setembre, en el marc de les festes majors de la Cinta de Tortosa, el seguici festiu de la ciutat tindrà dos noves incorporacions entre les seues files: la primera parella de gegantons. Es tracta d’uns gegants de proporcions més reduïdes que el disseny original de Rufo i Rubí, pensats perquè els puguen fer ballar infants i jóvens, per tal d’incrementar el planter geganter de la ciutat. Este és el propòsit del govern municipal, que pretén afavorir encara més la tradició gegantera que té Tortosa i facilitar la incorporació de noves generacions al món de la imatgeria festiva i de la cort de bèsties.

L’artífex que durant dos mesos ha estat confeccionant els dos gegantons és l’artista local Joan Iniesta, responsable del taller Calaix de Sastre, situat al centre històric de Tortosa. Segons Iniesta, les figures estan inspirades en el disseny dels gegants emblemàtics de la ciutat, Rufo i Rubí, datats el 1957. “Rufo i Rubí, en el moment que es van fer, eren els més alts de Catalunya i del País Valencià”, detalla Iniesta, que indica que fan 4 metres d’alçada i tenen un pes d’uns 80 kg, i afegix “els xiquets necessiten un gegant més menut”.

És per això que l’artesà n’ha adaptat les proporcions per a ajustar-los a l’alçada reduïda que necessita el jovent -plantats faran 2,1 m i tindran un pes aproximat d’entre 18 i 20 kg-, i n’ha fet algunes modificacions per tal d’adaptar-los a la mida escollida. “Són una rèplica molt fidel, ningú se n’adonarà que no són idèntics”, assegura, “i podran portar-los infants a partir dels 9 anys”. L’edat, però, és relativa, ja que dependrà més de l’alçada del xiquet o xiqueta per a poder o no alçar el gegantó.

Una de les modificacions és la posició de la nuca, dels ulls i de la inclinació del nas. “Tant Rufo com Rubí, en ser tan alts, miren i tenen el nas i la nuca cap avall, com si ho observessen per sota d’unes ulleres, per tal d’intimidar la gent”, explica Iniesta, que afegix “nosaltres hem fet una figura que és més o menys com un jugador de bàsquet; per tant, vam acordar tant amb l’Ajuntament com amb la colla gegantera que els gegantons de Rufo i Rubí, en lloc de mirar cap avall, miressen endavant”.

D’altra banda, a diferència dels gegants originals que porten perruca, els gegantons porten el cabell esculpit. Així, sempre aniran pentinats. Segons el llicenciat en Belles Arts, “estos gegantons tindran molta activitat: aniran a les escoles, els portaran xiquets, i el que no podem fer és estar-los pentinant a totes hores. És per això que vam considerar que era més fàcil tenir-los pentinats sempre amb el cabell modelat”.

Els altres canvis són la indumentària i el material amb què s’han construït. Quant a la primera, el consistori ha escollit un dels tres vestits que al llarg dels anys han portat Rufo i Rubí. Es tracta del vestuari que van tenir entre el 1988 i el 1999, fets a mida dels gegantons. Pel que fa al material, Iniesta els ha construït amb fibra de vidre, i no cartó pedra com els originals, ja que el seu manteniment és més senzill.

“Entenem que un gegantó que serà provat per diferents infants i jóvens poden sofrir algun cop, o inclús tombar-se en alguna ocasió, patir alguna rascada… És per això que la fibra de vidre és més adient pensant en futures reparacions”.

Actualment, la Colla Gegantera de Tortosa compta amb la presència de diverses famílies, i els gegantons “serviran a la colla per a donar este relleu generacional que sempre necessiten les colles de cultura popular i tradicional, cosa que fins ara no teníem a Tortosa”, determina el president de la Colla Gegantera de Tortosa, Joan Carles Bonfill.

“Des que tinc ús de raó, dels 4 anys, vaig haver d’esperar fins als 14 anys per a poder-me plantar sota un gegant i poder-lo portar”, afegix. En este sentit, Iniesta manifesta que “el món de la cultura popular o de la festa és molt adult, les entitats i els ajuntaments han d’abraçar els infants per a tenir planter, ja que seran ells qui després es quedaran, portaran el bou o ballaran l’àguila i, finalment, podran carregar els gegants grans de la ciutat”.

El pròxim 4 de setembre, els gegantons de Rufo i Rubí seran presentats a la plaça de l’Ajuntament, tot just després del ban cavalcada estàtic, però el bateig es farà durant els actes de la 33a Ciutat Gegantera que esdevindrà Tortosa durant els dies 17, 18 i 19 de setembre.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 4 =

Últimes notícies