HomeSocietatTortosa inicia la commemoració dels 750 anys del ‘Llibre dels Costums’ i...

Tortosa inicia la commemoració dels 750 anys del ‘Llibre dels Costums’ i del Consolat del Mar

Tortosa acollirà el proper dilluns -dia 24- l’acte inaugural de l’any commemoratiu 3/4 de Mil·lenni Consolat de Mar, amb motiu dels 750 anys del naixement d’esta institució.

L’esdeveniment tindrà lloc a les 18 h al Teatre-Auditori Felip Pedrell, i comptarà amb la presència de les principals autoritats del país. L’acte tindrà amb un espectacle, que compta amb guió i direcció d’Esther Lázaro i Marçal Girbau, i serà conduït per l’actriu i cantant ebrenca Càrol Rovira. S’hi succeiran parlaments, entrevistes i càpsules audiovisuals, que explicaran la història d’Els Costums de la Mar i del Consolat de Mar, i un viatge musical a càrrec de la veu de Marina Rossell, que s’acompanyarà d’artistes d’arreu dels Països Catalans i de la Mediterrània.

A més, s’hi presentaran les accions programades en l’any commemoratiu, que s’allargarà fins a la tardor del 2023 i que inclourà, entre d’altres, un Congrés Internacional de Mediació, una exposició historiogràfica, la producció d’un documentari audiovisual, l’edició de material educatiu, que serà difós i posat a disposició de les escoles i instituts del país, l’organització de diversos simpòsiums universitaris, el disseny d’un videojoc interactiu que acoste la història de la institució al públic més jove i un projecte gastronòmic que unirà els tres grans territoris de llengua i cultura catalanes. L’objectiu final és obrir el Consolat de Mar al conjunt de la societat catalana i difondre’n el reconeixement internacional arreu del món.

Els Costums de la Mar, que es troben dins els Costums de Tortosa, són l’embrió del Llibre del Consolat de Mar, considerat el primer codi de comerç internacional escrit en català, i es considera una de les aportacions més importants de Catalunya al món occidental i a la història del dret mundial. Rere el naixement del primer Consolat de Mar, en ple segle XIII, la institució es va anar replicant arreu de la Mediterrània i el Llibre es va traduir a l’italià, el francès, l’holandès, l’anglès i l’alemany, entre d’altres idiomes.

El 13 de juliol passat, la capital del Baix Ebre es convertia en l’escenari des d’on es va donar el tret de sortida als preparatius de la commemoració. Tres mesos més tard, es vol reivindicar de nou el rol històric de Tortosa com a bressol del dret marítim, com a port fluvial i marítim cabdal del país a l’edat mitjana a tota la Mediterrània.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

34 + = 38

Últimes notícies