HomeCulturaTortosa ja és Capital de la Cultura Catalana 2021

Tortosa ja és Capital de la Cultura Catalana 2021

‘Que sempre pugues viure i somiar en una ciutat plena de veïns, de ponts i de terrats, de carrers nous, de cases velles i jardins, d’ermites i castells, canals i hortes, d’oliveres i de pins. Que sempre pugues viure i somiar en una ciutat plena de veïns que seuen a la taula a fer les paus i arreglar el món en quatre vins. I un riu que és ànima i cor, i un vent que tot s’ho emporta. I un riu que és ànima i cor, tothom que habita esta terra agraïx la seua sort. Enmig de gents i terres, unides pel parlar, hi ha molt per caminar’. Així diuen els últims versos de l’himne que posa lletra i música a la capitalitat cultural catalana que commemora Tortosa al llarg de l’any. Compost per Arturo Gaya i musicat per Jordi Fusté i Josep Lanau, els Quicos, els grans ambaixadors de la cultura tortosina arreu dels territoris de parla catalana van ser els encarregats de presentar-lo en l’acte inaugural de la Capital de la Cultura Catalana Tortosa 2021, celebrat divendres passat a l’auditori Felip Pedrell.

“És una cançó dedicada a la gent que és la cultura, a la gent que fa la cultura des de fa molts anys, dia a dia, als veïns, a les veïnes, als nostres camins”, l’exhibia Quico el Célio (Arturo Gaya).

Tot i que la pandèmia ha anat ajornant el moment, des del passat divendres -coincidint amb el 180è aniversari del naixement del referent tortosí, i també de Catalunya, Felip Pedrell-, Tortosa ja ha inaugurat la seua capitalitat cultural. “La cultura és festa, la cultura és paraula, és expressió artística, és menjar, és expressió corporal i musical, és treball, és espai públic, és habitar el medi i és creença”, indicava el regidor de Cultura de Tortosa, Enric Roig, que afegia “la cultura ens empodera, ens dona identitat, ens enriquix com a societat i ens agermana”. 

Així, doncs, el teló va aixecar-se amb un espectacle que va recordar els autors més il·lustres de la ciutat, així com van reivindicar-se algunes de les figures emergents en l’actualitat -citant des de Cristòfol Despuig, passant per Gerard Vergés i Zoraida Burgos, entre d’altres-. Durant la gala, va posar-se en relleu el ventall de propostes que nodrixen la cultura tortosina, des de la música, el teatre o la dansa, fins al patrimoni, el fet social o la gastronomia. En este sentit, l’alumnat de l’Escola Municipal de Teatre de Tortosa van descobrir-nos fragments dels textos del folklorista Joan Moreira, i el públic assistent a la gala, tant des de l’auditori com aquells que la seguien virtualment des de casa, van poder escoltar, de la mà del grup Accent Ensemble, peces dels grans mestres lírics de Tortosa: Joan Monclús o Felip Pedrell, del qual va interpretar-se una peça inèdita. A més, Marta Viladrich i Manel Miró van oferir una proposta de creació videoartística combinada amb dansa, i també es va poder seguir a ritme de músiques urbanes i de rumba les propostes de la formació Local: una combinació de músics jóvens consolidats amb nous talents.

D’esta manera, Tortosa va donar el tret de sortida a la seua capitalitat cultural, que pretén mostrar “allò que som, allò que ens singularitza i el que ens definix com a ciutat”, detallava l’alcaldessa de Tortosa, que refermava la voluntat que la Capital de la Cultura Catalana “servisca per a recordar els tortosins i tortosines més il·lustres, així com tot el patrimoni del qual disposa la ciutat, per a potenciar-los i donar-los a conèixer arreu dels països Catalans. Però també que mostre el talent que tenim actualment, que també és molt i divers”.

Roigé també va posar de manifest l’aposta per la cultura feta pel consistori durant tot l’any passat que, malgrat la pandèmia i les restriccions que se’n deriven, no van anul·lar l’agenda cultural, sinó que van buscar alternatives, reprogramant les activitats en nous espais, reconvertint festivals per no haver de prescindir-ne i dotant els actors culturals de més recursos perquè poguessen mantenir la seua activitat.

 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

13 + = 14

Últimes notícies