HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catTortosa, Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO?

Tortosa, Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO?

Tortosa té un gran potencial patrimonial, natural i cultural que realment poc té a envejar a d’altres ciutats mitjanes de Catalunya i de l’Estat. Tenim el Castell de la Suda i les fortificacions, el conjunt Catedralici i els Reials Col·legis, considerats el conjunt monumental renaixentista més important de Catalunya, així com un dels nuclis antics més grans de Catalunya, i nombroses edificacions modernistes escampades per tota ciutat, i tot i això, ens queda molt camí encara per convertir-ho en motor de creixement i progrés.

Desgraciadament, el Govern municipal de Roigé ha demostrat massa vegades que no creu en aquest potencial i li dona l’esquena, cosa que deixa barris històrics sencers abandonats, com el Call Jueu, el Garrofer o el barri del Castell, per citar-ne només alguns exemples, on s’actua de manera electoralista a pocs mesos.

Movem Tortosa creiem que el que ens ha de fer destacar com a ciutat és el nostre patrimoni, perquè és el resultat de la nostra història, de tot el que hem viscut com a ciutat i que ens ha fet com som. I és per això que ja fa anys que batallem perquè l’Ajuntament presenti la candidatura de Tortosa com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, una distinció que ha marcat un abans i un després per a les ciutats que han aconseguit aquest segell de qualitat.

Cal recordar que justament aquest mes de febrer farà dotze anys de la primera moció que vam portar a debat al ple municipal on demanàvem que s’iniciessin els tràmits per presentar la candidatura de Tortosa; una proposta rebutjada per la majoria absoluta de CIU, on hi havia la Sra. Roigé com a regidora d’Urbanisme.

De totes maneres, vam continuar insistint, i el 2015 presentàvem una segona moció i tornàvem a proposar el mateix. Així, després d’anys de votar-hi en contra i negar-se, el Govern convergent, a tirar-la endavant, atès que també es va crear un grup de persones provinents del món de la cultura, liderades per Mayor Zaragoza, al qual vaig poder participar, era la tercera vegada que en 5 anys es proposava la candidatura. I no va ser fins al 2017 quan, per casualitat, vam trobar una factura a l’Ajuntament on encarregaven l’estudi de la candidatura a una empresa externa. Com sempre, d’esquena a Movem Tortosa, qui ho havíem proposat a qui ens ho havia negat; sense buscar la complicitat de tots els grups municipals en un projecte de ciutat. Però almenys a partir d’aquí vam aconseguir que l’equip de govern prengués el compromís de crear una comissió de treball amb tots els grups municipals per consensuar el projecte.

Aquest compromís, recordem, és va materialitzar en dos elements bàsics que incloïen la creació d’un comitè impulsor de la candidatura amb l’Ajuntament de Tortosa liderant el projecte i la redacció d’un Pla estratègic per a la recuperació del patrimoni cultural urbà de Tortosa, passos necessaris a fer per iniciar la candidatura i que Tortosa entrés a la llista indicativa, és a dir, la llista de candidatures de tot l’Estat que després, finalment, acaben fent el pas a escala internacional per rebre el reconeixement per part de la UNESCO.

La realitat, però, és que a hores d’ara, 6 anys mes tard, no s’ha fet absolutament res, i el projecte està totalment paralitzat, no sabem si per desídia, perquè realment no creuen en el potencial de Tortosa o simplement perquè és una proposta que va nàixer des de Movem Tortosa. Una vegada més, anem tard, ja que aquests processos són llargs i a hores d’ara podríem estar ja a la llista indicativa. I mentre a Tortosa no s’ha fet res, ciutats com Sigüenza, Lleida o Lleó s’hi han abocat en aquests últims mesos… fruit del treball dels darrers anys.

Per això Movem Tortosa continuarem insistint en aquests grans projectes de ciutat, marcant el rumb i futur de la ciutat, fent una oposició propositiva, instant el Govern municipal a tirar endavant projectes que creiem necessaris, com hem fet recentment també amb la nova Llei de Barris Verds, única llei aprovada durant aquesta legislatura al Parlament i que ha de significar per a Tortosa una nova oportunitat per posar en relleu els nostres barris històrics i el nostre patrimoni.

Perquè tenim un model i projecte clar de ciutat, basat en la cohesió social i urbanística de tot el nucli, que aprofiti la nostra història i el llegat dels nostres avantpassats com un revulsiu cultural, econòmic i social de la ciutat, mirant el passat amb orgull, sense nostàlgia, sinó com una oportunitat de fixar nous horitzons com a societat, com a capital de l’Ebre.

És així com estem convençuts que s’han de fer les coses per generar il·lusió i confiança , creient de veritat en el potencial de Tortosa i la seua gent. I ho continuarem batallant per recuperar el nostre patrimoni i portar-lo al màxim nivell, i algun dia serem Patrimoni Mundial per l’UNESCO, com mereix la nostra història, com mereix el nostre futur. Hi seguirem treballant per fer-ho possible, amb força i amb la il·lusió intactes, tot per Tortosa.

Jordi Jordan Farnos
Jordi Jordan Farnos
Alcalde de l'Ajuntament de Tortosa
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 6 =

Últimes notícies