HomeSocietatTortosa posa en marxa un servei municipal d'atenció integral a les persones...

Tortosa posa en marxa un servei municipal d’atenció integral a les persones LGTBI

L’Ajuntament de Tortosa posarà en marxa el Servei municipal d’Atenció Integral LGTBI, on s’ubica actualment també el SIAD (Servei Integral d’Atenció a les Dones). Un psicòleg s’encarregarà de recepcionar els usuaris i fer les derivacions pertinents, segons la problemàtica o l’assistència requerida. El consistori també treballa per tancar un conveni amb el Col·legi d’Advocats i Advocades de Tortosa que oferiran assessorament jurídic gratuït. Per altra banda, s’està implementant un programa pilot contra l’homofòbia als centres escolars, que ha començat a l’Institut-Escola de Jesús. A l’octubre, es presentarà el Pla local de Polítiques LGTBI que s’ha treballat amb diferents col·lectius socials de la ciutat. Finalment, com ja es va fer al mes de maig, l’Ajuntament tornarà a lluir la bandera de l’Arc de Sant Martí a la façana, a partir d’aquest dimecres i coincidint amb el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI. La intenció és trencar amb la invisibilitat del col·lectiu, un dels principals problemes de les persones LGTBI detectats a Tortosa i al territori.

L’Ajuntament de Tortosa posarà en marxa properament el Servei d’Atenció Integral (SAI) per a persones LGTBI a les dependències municipals del carrer Montcada, 27. Aquest servei, que formarà part de la xarxa de SAI que la Generalitat està desplegant a tot Catalunya, donarà atenció integral, de qualitat i de proximitat a les persones que pateixin, hagin patit o estiguin en risc de patir discriminació o violència per orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere.

L’adhesió s’ha signat aquest matí per part de la directora general d’Igualtat, Mireia Mata, i l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé. La regidora de Serveis Socials de Tortosa, Maria Jesús Viña, ha apuntat que el servei completa tota la feina feta, en coordinació amb diverses entitats de la societat civil, del pla local de polítiques LGTBI que es presentarà al mes d’octubre.

Una de les principals mancances detectades a la ciutat en el desenvolupament del pla, ha estat la invisibilitat del col·lectiu que el consistori vol trencar, entre d’altres, amb la hissada de la bandera de l’Arc de Sant Martí, coincidint amb el dia Internacional de l’Orgull LGTBI i la conferència institucional que fa diverses campanyes que es fa a l’Ajuntament per aquesta efemèride. “Posar la bandera la façana de l’Ajuntament per primer cop enguany és una fita molt important que es deu a la feina elaborada amb el col·lectiu i que posa en rellevància un simbolisme molt important a l’hora de defensar la igualtat”, ha apuntat Viña. “No passava res perquè semblava que no hi havia res. Per por, per precaució o per evitar problemes no es parla obertament de l’orientació sexual”, ha lamentat la regidora.

Per la seva part, la directora general d’Igualtat, Mireia Mata, ha assenyalat com la xarxa SAI LGTBI desplegada pel territori contribueix a garantir “la igualtat territorial”. “Tortosa s’incorpora amb bon peu i feina feta però remarco Tortosa i el territori perquè moltes vegades hi havia la sensació que els drets LGTBI eren un drets vinculats al fet metropolità”, ha dit Mata. “És una evidència que no tots els drets es poden garantir igual a tot el territori i és evident que no és el mateix ser una dona lesbiana o un home gai o una dona trans al Guinardó que a Pont de Suer i hem fet aquest gran esforç d’estricta justícia per garantir la prestació dels serveis arreu del territori”, ha afegit.

Una altra de les iniciatives que ja ha començat a treballar l’Ajuntament de Tortosa contra la lgtbifòbia és el pla pilot iniciat a l’IES Daniel Mangrané de l’EMD de Jesús per visibilitzar el col·lectiu en centres educatius. En aquest sentit, Viña ha avançat que s’està treballant per implementar aquesta formació en altres centres del municipi. Finalment, aquest dimecres al vespre es farà la conferència institucional amb motiu del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, a càrrec del docent de secundària i president de LGTebre, Ferran Tortajada, al saló de plens de l’Ajuntament.

 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 18 = 22

Últimes notícies