HomeSalutTres quartes parts de les proves per a detectar el càncer de...

Tres quartes parts de les proves per a detectar el càncer de còlon, desprogramades durant els primers tres mesos de la covid

Tres quartes parts de les endoscòpies, les proves per a detectar de forma precoç el càncer de còlon, van ser desprogramades a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC) durant els tres primers mesos de la pandèmia l’any 2020. Així ho va donar a conèixer la Cap d’endoscòpies digestives de l’HTC, la doctora Margarita Villar, en el programa Fem Salut de Canal Terres de l’Ebre. Segons explicava Villar, “des del març i fins a finals de maig del 2020, al nostre servei d’endoscòpies van desprogramar-se la major part de les colonoscòpies: només es feien en casos urgents, de pacients amb hemorràgies o sagnats, o en aquells en què hi havia una alta sospita de càncer de còlon”.

Així, diu, només es feien les proves a partir “d’un determinat llindar de sang oculta en excrements”, cosa que va suposar desprogramar les cites de control rutinari o de pacients de baix risc, i afegix “segurament, no fèiem ni una quarta part de les endoscòpies”. Malgrat que al mes de juny d’aquell any van començar a reprendre l’activitat, “com que no era al 100 %, hi ha molts pacients que, probablement, s’hagen quedat pel camí; o persones que no hagen anat al seu Centre d’Atenció Primària, o d’altres que no han acudit als seus metges per temor de la covid”, assenyala la doctora. És per això que, la cap d’endoscòpies de l’HTVC, apunta que és possible que durant este 2022 es disparen de manera “important” els diagnòstics de casos de càncer de còlon. En este sentit, la doctora va assenyalar que el 2020 van diagnosticar-se 202 persones amb esta malaltia a les Terres de l’Ebre, i el 2021, 211.

Des del 2012, quan va començar-se a fer el cribratge de càncer de còlon a les Terres de l’Ebre, s’invita la població de baix risc -asimptomàtica, sense antecedents familiars o persones que no s’han fet mai una colonoscòpia-, d’entre 50 i 60 anys, a participar en este programa. Aquells que vulguen fer-se la prova s’han d’adreçar al seu CAP, que els donarà un recipient per a recollir-se la mostra de sang oculta en excrements, que han de portar al centre d’atenció primària. Uns dies més tard rebran una carta en què s’indicarà el resultat positiu o negatiu. En cas que siga negatiu, es repetirà la presa de mostres al cap de dos anys; i si és positiu se’ls dona una cita al servei digestiu de l’HTVC, on se’ls explica el resultat i el tipus de proves que cal fer. En funció dels resultats, esta persona tornarà al circuit ordinari o entrarà a un altre circuit per a pacients d’alt risc, o al circuit de càncer de còlon.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

26 + = 27

Últimes notícies